20 Jul 2016

SBI / IBPS PO 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation)

SBI / IBPS PO 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-20:

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 1-5): The given pie-charts show the expenses of a family of two months:






1). What is the percentage increase in expenses on food from June to July?
a)   60.5%
b)   48.5%
c)   57.5%
d)   63.5%
e)   43.5%

2). The total amount spent on entertainment in both the months is
a)   `1040
b)   `2160
c)   `3150
d)   `2500
e)   `1900

3). The expenses on clothes in July is what per cent more than the expenses on school fees in June?
a)   50%
b)   300%
c)   200%
d)   180%
e)   150%

4). The expenses on rent in July is what per cent more than the expenses on clothes in June?
a)   45%
b)   35%
c)   55%
d)   65%
e)   80%

5). What is the average expense on entertainment and rent in July and food and clothes in June?
a)   `2050
b)   `1020
c)   `3500
d)   `3200
e)   `3060

Directions (Q. 6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
The line graph shows the export of sugar by a trader (in tonnes).



The bar-graph shows the value of export (in ` thousand) in different years.




6). In which year is the value of sugar exported per tonne the highest?
a)   2012
b)   2011
c)   2013
d)   2015
e)   2016

7). In which of the following years is the percentage increase in the value of sugar exported over the previous year the minimum?
a)   2012
b)   2014
c)   2015
d)   2016
e)   2013

8). In how many years the quantity of sugar exported is more than the average quantity of sugar exported for the given period?
a)   1
b)   2
c)   3
d)   4
e)   5

9). What is the difference in the value of sugar per kg exported in 2012 and that in 2015?
a)   `2
b)   `0.5
c)   `1
d)   `5
e)   `2.50

10). From 2016 to 2017, if there is a 25% increase in the quantity of sugar exported and 40% increase in the value, then what is the value of sugar exported per kg in 2017?
a)   `11
b)   `12
c)   `13
d)   `14
e)   `15

Answers:
1).c  2).b  3).c  4).d  5).e  6).c  7).a  8).b  9).b  10).d 

Solution:
1). Expense on Food in June = 12000 × 40 / 100 = `4800
Expense on Food in July = 18000 × 42 / 100 = `7560
Required % = (7560 – 4800) / 4800 × 100 = 57.5%
Answer: c)

2). Total expenses on Entertainment in both the months = 18000 × 6 / 100 + 12000 × 9 / 100
= 1080 + 1080 = `2160
Answer: b)

3). Expense on clothes in July = 18000 × 22 / 100 = `3960
Expense on School fees in June = 12000 × 11 / 100 = `1320
Required % = (3960 – 1320) / 1320 × 100 = 200%
Answer: c)


4). Expense on Rent in July = 18000 × 22 / 100 = `3960
Expense on Clothes in June = 12000 × 20 / 100 = `2400
Required % =(3960 – 2400) / 2400 × 100 = 65%
Answer: d)

5). Average = (18000 × 6 / 100 + 18000 × 22 / 100 + 12000 × 40 / 100 + 12000 × 20 / 100) / 4
= 1080 + 3960 + 4800 + 2400 / 4
= 12240 / 4
= `3060
Answer: e)

6). Value per tonne = value / tonne
In 2011 = 144 / 12 = 12
In 2012 = 165 / 15 = 11
In 2013 = 130 / 10 = 13
In 2014 = 156 / 13 = 12
In 2015 = 230 / 20 = 11.5
In 2016 = 275 / 22 = 12.5
In year 2013 the value of sugar exported per tonne is highest
Answer: c)

7). % increase = Difference / Previous year × 100
Now, 2011 to 2012 = (165 –144) / 144 × 100 = 14.58%
Answer: a)

8). Average quantity of export of sugar = 12 + 15 + 10 + 13 + 20 + 22 / 6
= 92 / 6 = 15.33 tonnes
Thus, in the year 2015 and 2016, the export quantity of sugar was more than average quantity of sugar export.
Answer: b)

9). Difference = 230 × 1000 / 20 × 1000 – 165 × 1000 / 15 × 1000
= 11.5 – 11 = `0.5
Answer: b)

10). Quantity of sugar exported in 2017
= 1.25 × 22 tonnes = 27.5 tonnes
Value of sugar exported in 2017 = 1.4 × 275 = `385 thousand
Value per kg in 2017 = 1.4 × 275 / 1.25 × 22 = `14

Answer: d)

  

 


More Practice Aptitude Questions for SBI PO/IBPS PO -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">