21 Jul 2016

SBI / IBPS PO 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation)

SBI / IBPS PO 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-21:

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 1-5): The pie-chart shows the total items of type P, Q, R, S and T manufactured by a company and their sale percentage.


All values in pie chart in degree symbol like 90°, 60°, 135°, 30° and 45°
Total items manufactured = 32400 units


1). What is the number of unsold R-type products?
a)   6581
b)   7123
c)   6192
d)   7533
e)   6343

2). What is the number of unsold Q-type products?
a)   3533
b)   4212
c)   4933
d)   3625
e)   4155

3). The number of unsold P-type products is what per cent less than that of unsold R-type products?
a)   21%
b)   19.35%
c)   10.75%
d)   16.5%
e)   13.2%

4). What is the total number of unsold products of all types?
a)   22534
b)   23976
c)   21945
d)   20954
e)   19757

5). The number of T-type sold products is what per cent more than that of S-type products?
a)   142.54%
b)   139.64%
c)   164.84%
d)   153.8%
e)   170.9%

Directions (Q. 6-10): Following graph shows the number of males and females in 5 different cities.




Pie-chart I and pie-chart II shows the percentage illiterate males and percentage literate females of different states respectively.







6). What is the total number of illiterate females in State R?
a)   142
b)   161
c)   145
d)   153
e)   160

7). The literate females in State Q is what per cent more than the illiterate males in State R?
a)   23.33%
b)   66.66%
c)   99.99%
d)   44.44%
e)   33.33%

8). What is the total number of illiterate females?
a)   912
b)   812
c)   842
d)   852
e)   862

9). What is the total number of literate males?
a)   912
b)   710
c)   618
d)   594
e)   814

10). The illiterate females in State P is what per cent more than that in State S?
a)   14.2%
b)   15.6%
c)   13.3%
d)   18.5%
e)   16.3%

Answers:

1).d  2).b  3).c  4).b  5).d  6).d  7).e  8).c  9).e  10).b 

Solution:
1). The number of unsold R-type products = 32400 × 135 / 360 × 62 / 100 = 7533
Answer: d)

2). The number of unsold Q-type products = 32400 × 60 / 360 × 78 / 100 = 4212
Answer: b)

3). The number of unsold P-type products = 32400 × 90 / 360 × 83 / 100 = 6723
The number of unsold R-type products = 32400 × 135 / 360 × 62 / 100 = 7533
Required % = (7533– 6723) / 7533 × 100 = 10.75%
Answer: c)

4). The total number of unsold products of all types
= 32400 × 90 / 360 × 83 / 100 + 32400 × 60 / 360 × 78 / 100 + 32400 × 135 / 360 × 62 / 100 + 32400 × 30 / 360 × 87 / 100 + 32400 × 45 / 360 × 78 / 100
= 6723 + 4212 + 7533 + 2349 + 3159 = 23976
Answer: b)

5). The number of sold T-type products
= 32400 × 45 / 360 × 22 / 100 = 89
The number of sold S-type products
=32400 × 30 / 360 × 13 / 100 = 351
Required % = (891– 351) / 351 × 100
=540 / 351 × 100 = 153.84%
Answer: d)

6). The number of illiterate females of State R =180 × 85 / 100 = 153
Answer: d)

7). The number of literate females of State Q = 240 × 25 / 100 = 60
The number of illiterate males of State R = 180 × 25 / 100 = 45
Required % = (60 – 45) / 45 × 100
= 15 / 45 × 100 = 33.33%
Answer: e)

8). Total number of illiterate females of all states together
= 200 × 85 / 100 + 240 × 75 / 100 + 180 × 85 / 100 + 196 × 75 / 100 + 240 × 80 / 100
= 170 + 180 + 153 + 147 + 192 = 842
Answer: c)

9). Total number of literate males
= 250 × 82 / 100 + 180 × 85 / 100 + 180 × 75 / 100 + 150 × 74 / 100 + 250 × 84 / 100
= 205 + 153 + 135 + 111 + 210 = 814
Answer: e)

10). Illiterate females in State P = 200 × 85 / 100 = 170
Illiterate females in State S = 196 × 75 / 100 = 147
Required % = (170 –147) / 147 × 100 = 15.6%
Answer: b)


   

 


More Practice Aptitude Questions for SBI PO/IBPS PO -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">