23 Jul 2016

SBI / IBPS PO 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation)

SBI / IBPS PO 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-22:

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.
Directions (Q. 1-5): The following bar chart shows the total number of readers of newspaper The Hindu and Economic Times over the period of 2001 to 2005 and the table shows the percentage of female readers among them.




Years
The Hindu
Economic Times
% Female
% Female
2001
43%
51%
2002
37%
45%
2003
45%
48%
2004
52%
54%
2005
39%
56%


1). What is the total number of female readers of newspaper Economic Times in the year 2004?
a)   21480   
b)   22320   
c)   23760   
d)   24850  
e)   25200
2). What is the difference between the total male readers of newspaper The Hindu and its total female readers in the year 2001?
a)   8620      
b)   7840      
c)   7450      
d)   7280      
e)   7060

3). What is the ratio of the total male readers of newspaper The Hindu in the year 2003 to the total female readers of newspaper Economic Times in the year 2005?
a)   22 : 21   
b)   13 : 22   
c)   24 : 23            
d)   25 : 24   
e)   16 : 15

4). What is the average number of male readers of newspaper Economic Times over the years?
a)   21320    
b)   22640    
c)   23450
d)   24780    
e)   25160

5). The total number of female readers of newspaper The Hindu in the year 2002 is approximately what per cent of the total number of male readers of newspaper Economic Times in the year 2002?
a)   65%       
b)   63%       
c)   61%
d)   59%       
e)   57%


Directions (Q. 6-10): Study the given bar graph and pie chart to answer the following questions.
The bar graph shows the production (in thousand tonnes) of Potato, Tomato and Onion in different states.

The pie-chart shows the percentage of agricultural land in the given six states.

Productivity = Total Production / Area of agricultural land

Total agricultural land = 2 lakh square km

6). The productivity of which state is the maximum?
a)   Karnataka        
b)   Telangana        
c)   West Bengal
d)   Tamil Nadu
e)   Kerala

7). The production of which state is the maximum?
a)   Karnataka        
b)   Kerala    
c)   Telangana
d)   Tamil Nadu
e)   West Bengal

8). The production of Potato in West Bengal is what per cent more than the production of Onion in Andra Pradesh?
a)   350%     
b)   250%     
c)   300%     
d)   200%     
e)   400%

9). What is the ratio of the production of Tomato in Karnataka to the production of Potato in Telangana?
a)   2 : 3       
b)   3 : 2       
c)   2 : 1       
d)   1 : 1       
e)   1 : 2

10). If Kerala exports 40% of Tomato at the rate of `30 per kg and Tamil Nadu exports 30% of Tomato at the rate of `32 per kg, then what is the ratio of the incomes from the exports?
a)   65 : 48 
b)   31 : 42 
c)   43 : 54 
d)   57 : 62 
e)   1 : 2

Answers:
1).c  2).b  3).a  4).d  5).b  6).b  7).e  8).c  9).d  10).a 

Solution:
1). Total number of female readers of newspaper Economic Times in the year 2004
= 44000 × 54 / 100 = 23760
Answer: c)

2). Difference = 56000 × (57 – 43) / 100
= 560 × 14 = 7840
Answer: b)

3). Required ratio = 48000 × 55 / 100 ÷ 45000 × 56 / 100
= 48 × 55 / 45 × 56 = 66 : 63 = 22 : 21
Answer: a)

4). Average number of male readers of newspaper Economic times
= 1000 / 5 × 100    × (42 × 49 + 64 × 55 + 54 × 52 + 44 × 46 + 45 × 44)
= 2 × (2058 + 3520 + 2808 + 2024 + 1980)
= 2 × 12390 = 24780
Answer: d)

5). Total number f male readers of newspaper The Hindu in the year 2002
= 60000 × 37 / 100 = 22200
Total number f male readers of newspaper Economic Times in the year 2002
= 64000 × 55 / 100 = 35200
Required % = 22200 / 35200 × 100 = 63.068 = 63%
Answer: b)

6). Productivity = Total Production / Area of agricultural land
Productivity of Tamil Nadu = (35 + 30 + 25) × 1000 / 200000 × 30 / 100
= 90000 / 60000 = 1.5 tonnes per km sq
Productivity of Kerala = (30 + 32.5 + 27.5) × 1000 / 200000 × 25 / 100
= 90000 / 50000 = 1.8 tonnes per km sq
Productivity of Karnataka = (22.5 + 25 + 27.5) × 1000 / 200000 × 20 / 100
= 75000 / 40000 = 1.875 tonnes per km sq
Productivity of Andra Pradesh = (22.5 + 15 + 10) × 1000 / 200000 × 5 / 100
= 47.5 × 1000 / 10000 = 4.75 tonnes per sq km
Productivity of Telangana = (25 + 35 + 30) × 1000 / 200000 × 8 / 100
= 90000 / 16000 = 5.625 tonnes per km sq
Productivity of West Bengal = (40 + 30 + 35) × 1000 / 200000 × 12 / 100
= 1050000 / 24000 = 4.375 tonnes per km sq
Productivity of Telangana is the maximum
Answer: b)

7). Production of West Bengal is maximum = 105000 tonnes
Answer: e)

8). Production of Potato in West Bengal = 40000 tonnes
Production of Onion in Andra Pradesh = 10000 tonnes
Required% = 40000 – 10000 / 10000 × 100% = 300%
Answer: c)

9). The ratio of production of Tomato in Karnataka to the production of Potato in Telangana
= 25000 tonnes : 25000 tonnes  = 1 : 1
Answer: d)

10). Income of Kerala from export of 40% of Tomato at the rate of 30 per kg
= 32500 × 40 / 100 × 1000 × 30 = 39 crore
Income of Tamil Nadu from export of 30% of Tomato at the rate of 32 per kg
= 30000 × 30 / 100 × 1000 × 32 = 28.8 crore
Required ratio = 39 : 28.8 = 390 : 288
= 65 : 48.
Answer: a)

 

 


More Practice Aptitude Questions for SBI PO/IBPS PO -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">