25 Jul 2016

SBI / IBPS PO 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation)

SBI / IBPS PO 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-23:

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 1-5): Study the following pie-chart carefully to answer the given questions.
Pie-chart I and pie-chart II show the percentage of various types of cattle in India and China respectively.






1). If the total cattle in India is 1200000 and the ratio of cows in India to that in China is 3 : 5, then what is the total number of cattle in China? (You are not expected to calculate the exact value.)
a)   16.2 lakh
b)   20.8 lakh
c)   19.2 lakh
d)   17.3 lakh
e)   20.14 lakh

2). If the total cattle in China is 1000000 then what is the difference between the number of Elephant and that of horse in China?
a)   44000   
b)   72000   
c)   60000  
d)   80000  
e)   41000

3). If the total number of other animals in India increases by10% per annum then what will the number of other animals be after 2 years? (Given that the number of other animals at present is 1.5 lakh)
a)   181500 
b)   202500 
c)   214500 
d)   195500
e)   162500

4). If the number of Zebra in China increases by 5% per annum, then what was the number of zebra in China two years ago? (Given that the number of zebra is 2.5 lakh as of now)
a)   165172 
b)   189872 
c)   325450 
d)   282120
e)   226757

5). If the total number of horse in China is 50000 and the ratio of horse in China to that in India is 2 : 3 then what is the total number of cattle in India?
a)   125000   
b)   625000   
c)   325000
d)   425000   
e)   525000


Directions (Q. 6-10): Study the given bar-chart carefully and answer the following questions.
The graph shows the number of villages in four different states where electrification was done in different years

6). The number of villages in Bihar where electrification was done in 2015 is what percentage of the number of villages in Rajasthan where electrification was done in 2016?
a)   66.66 %
b)   25 %
c)   40 %
d)   50 %
e)   33.33 %

7). What is the ratio of the villages in Sikkim to those in Haryana where electrification was done in 2015?
a)   1 : 4       
b)   3 : 4       
c)   1 : 2       
d)   8 : 9       
e)   3 : 2

8). In which state was the electrification work done in maximum villages during the given three years?
a)   Sikkim   
b)   Haryana
c)   Haryana and Rajasthan       
d)   Bihar
e)   Haryana and Sikkim

9). If the cost of electrification of a village is `75 lakh then what is the cost of electrification in four states during the given period?
a)   `4319000000    
b)   `3637500000    
c)   `4143000000
d)   `355700000      
e)   `2721000000

10). In which year was the electrification work done in maximum number of villages?
a)   2014      
b)   2015      
c)   2016
d)   2015 and 2014 
e)   2014 and 2016

Answers:
1).d  2).d  3).a  4).e  5).b  6).e  7).d  8).c  9).b  10).a 

Solution:
1). Total cattle in India = 1200000
Cows in India = 1200000 × 26 / 100 = 312000
Cows in China = 312000 × 5 / 3 = 520000
Total cattle in China = 520000 × 100 / 30 = 1733333.3
= 1733333 = 17.3 lakh
Answer: d)

2). The difference between the number of Elephants and that of Horse in China
= 1000000 (16 – 8) × 1 / 100 = 80000
Answer: d)

3). The total number of other animals in India after 2 years
= 150000 × 10 / 100 = 15000 for first year = 150000 + 15000 = 165000
= 165000 × 10 / 100 = 16500 for second year = 165000 + 16500 = 181500
= 181500
Answer: a)

4). The total number of zebras two years ago in China
= 250000 × 100 / 105 = 238095 one year ago
= 238095 × 100 / 105 = 226757 two years ago
= 226757
Answer: e)

5). The total number of horse in China = 50000
The total number of horse in India = 50000 × 3 / 2 = 75000
The total number of cattle in India = 75000 × 100 / 12 = 625000
Answer: b)

6). Required % = 20 / 60 × 100 = 33.33 % of electrification of villages in Rajasthan in the year 2016
Answer: e)

7). Number of villages in Sikkim where electrification was done in 2015 = 40
Number of villages in Haryana where electrification was done in 2015 = 45
Required ratio = 40 : 45 = 8 : 9
Answer: d)

8). The number of villages where electrification was done
In Sikkim = 25 + 25 + 40 = 90
In Haryana = 40 + 45 + 60 = 145
In Rajasthan = 60 + 45 + 40 = 145
In Bihar = 40 + 20 + 45 = 105
Maximum electrification was done in both Rajasthan and Haryana
Answer: c)

9). Total number of villages in four states where electrification was done
= 90 + 105 + 145 + 145 = 510
Cost of electrification = 7500000 × 485 = `3637500000
Answer: b)

10). Number of villages where electrification was done in 2014 = 50 + 30 + 60 + 40 = 180
Number of villages where electrification was done in 2015 = 20 + 40 + 50 + 50 = 160
Number of villages where electrification was done in 2016 = 40 + 30 + 40 + 60 = 170
In 2014 maximum electrification work was done.
Answer: a)



  

 


More Practice Aptitude Questions for SBI PO/IBPS PO -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">