27 Jul 2016

SBI / IBPS PO 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation)

SBI / IBPS PO 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-25:

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.



Directions (Q. 1-5): Study the given table carefully to answer the following questions.

Following table shows the investment (in ` crore) in various sectors in different years

1). What is the difference between the total domestic investment and the total foreign investment in the year 2005?
a)   `6400 crore      
b)   `6200 crore      
c)   `6600 crore
d)   `7000 crore      
e)   `7100 crore

2). What is the ratio of the total investment in Mutual Funds to that in Money Market Accounts?
a)   135 : 302
b)   24 : 49   
c)   2 : 4
d)   197 : 226
e)   123 : 233

3). What is the average domestic investment in the year 2008? (You are not expected tocalculate the exact value)
a)   `2814.28 crore
b)   `2519.75 crore
c)   `2234.82 crore
d)   `3151.51 crore
e)   `3329.79 crore

4). Domestic investment in 2007 is what per cent off foreign investment in 2005?
a)   176.5%  
b)   179.7%  
c)   181.6%
d)   183.5%  
e)   152.3%

5). The average domestic investment in the year 2005 is what per cent of the average investment in Real Estate during the given four years?
a)   201%     
b)   65.34%  
c)   125.45%
d)   147.97%
e)   167.23%


Directions (Q. 6-10): Study the pie-chart and line graph carefully to answer the given questions.
The pie-chart shows the percentage of train accidents in different years

Total number of train accidents = 200



6). The number of persons who died in train accidents in 2006 is how much per cent more than the number of persons who died in the train accident in 2004?
a)   143.5%  
b)   137.5%  
c)   37.5%
d)   127.5%  
e)   147.5%

7). What is the average of the number of persons who died in train accidents in 2001 in all states together?
a)   182        
b)   290        
c)   275        
d)   284        
e)   307

8). In which state is the number of persons who died in the train accidents the maximum during the given period?
a)   Madya Pradesh
b)   Karnataka
c)   Assam
d)   Only 1) and 2)
e)   Marashtra

9). What is the difference between the number of train accidents in 2007 and that in 2005?
a)   5  
b)   6  
c)   7  
d)   8  
e)   9

10). What is the ratio of the number of persons who died in train accidents in 2003 to that in 2007?
a)   8 : 7       
b)   10 : 9     
c)   12 : 11 
d)   14 : 13 
e)   16 : 15

Answers:
1).c  2).d  3).a  4).e  5).b  6).c  7).c  8).b  9).d  10).e 

Solution:

1). Total  domestic  investment in  2005  =  5000  +  3000  +  4000  +  2000 + 2500  +  1500  + 3500 =  `21500  crore
Total  foreign  investment  in 2005 =  2000  +  1600  +  2800  +  3000  +  2000 + 2500  +  1000  =  `14900 crore
Required difference = 21500 – 14900 = `6600 crore
Answer: c)

2). Total  investment  in Mutual Funds =  4000  +  2800  +  3500  +  2000  +  3200 + 2200  +  1500  +  500  =  `19700 crore
Total  investment  in  Money Market Accounts =  2000  +  3000  +  2500  +  3000  +  3600 + 6000  +  1000  +  1500  =  `22600 crore
Required ratio = 19700: 22600 = 197 : 226
Answer: d)

3). Average domestic investment in 2008 = 6000 + 4000 + 1500 + 1000 + 4000 + 1200 + 2000 / 7 = 19700 / 7 = `2814.28 crore
Answer: a)

4). Domestic  investment  in  2007 =  4000  +  5000  +  3200  +  3600  +  3000 + 1500  +  2400  =  `22700 crore
Foreign  investment  in  2005  =  2000  + 1600 + 2800 +  3000 + 2000 +  2500     + 1000 =  `14900  crore
= 22700 / 14900 × 100 = 152.3%
Answer: e)

5).  Average domestic investment in 2005 = 21500 / `7   crore
Average investment in Real Estate
2500 + 2000 + 1500 + 3200 + 3000 + 1600 + 4000 + 1000 / 4 = 18800 / 4 = 4700 crore
Required % =   21500 / 7 × 4700         = 65.34%
Answer: b)

6). The number of people who died  in train  accidents  in  2006  =  400  +  500  + 600 +  700  = 2200
The  number  of  people  who  died  in train accidents  in  2004 =  100  +  200  +  600  +  700 = 1600
Required% = (2200 - 1600) / 1600 × 100 = 37.5%
Answer: c)

7). Average number  of  people  who  died in  train  accidents  in  all  states  in 2001
= 100 + 500 + 200 + 300 = 1100
= 1100 / 4 = 275
Answer: c)

8). The number of   deaths in train accidents in Assam = 100 + 300 + 300 + 200 + 500 + 600 + 400 = 2400
Similarly, in Karnataka = 500 + 600 + 500 + 700 +600 + 700 + 600 =   4200
In Rajasthan = 200 + 400 + 100 + 100 + 300 + 400 + 300 =   1800
In Madya Pradesh = 300 + 200 + 700 + 600 + 400 + 500 + 200 = 2900
In Karnataka the number of people who died in train accidents is the maximum.
Answer: b)

9). The number of   train accidents in 2007 = 200 × 18 / 100   = 36
The number of train accidents in 2005 = 200 × 14 / 100 = 28
Required difference =  36  –  28  =  8
Answer: d)

10). The  ratio  of  the  number  of deaths in  2003  to  that in  2007 =  (100  + 300  + 500 +  700)  :  (200 + 300 +  400  +  600) = 1600 : 1500  =  16  : 15
Answer: e)







 More Practice Aptitude Questions for SBI PO/IBPS PO -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">