28 Jul 2016

SBI / IBPS PO 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation)

SBI / IBPS PO 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-26:

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q. 1-5): Study the pie-chart carefully to answer the questions given below:
The pie-chart shows the percentage quantity of fruits at two fruit shops J and K.


Total quantity = 1200 kg

Total quantity = 1000 kg
1). What is the difference between the quantity of Grapes at Shop K and that at Shop J?
a)   40 kg     
b)   45 kg     
c)   35 kg     
d)   30 kg     
e)   50 kg

2). If the price of Pomegranate is `30 per kg, Pears `40 per kg and Banana `20 per kg, then what is the ratio of their costs at Shop J?
a)   1 : 4 : 6  
b)   9 : 8 : 5  
c)   3 : 7 : 8
d)   5 : 4 : 1  
e)   2 : 5 : 7

3). The quantity of Pomegranate at Shop J is what per cent of the quantity of Pomegranate at Shop K ?
a)   20%       
b)   220%     
c)   120%     
d)   80%       
e)   180%

4). If the price of Pomegranate is `30 per kg, Pears `40 per kg, Banana `20 per kg, Orange fruits `15 per kg and Grapes `18 per kg for both Shop J and K, then what is the difference between the cost of all fruits at Shop J and that at Shop K?
a)   `7200     
b)   `3500     
c)   `6400
d)   `5100     
e)   `4600

5). The quantity of Banana at Shop J is what per cent more than that of Pears at Shop K?
a)   161.52%
b)   195.5%  
c)   182%
d)   190%     
e)   171.42%

Directions (Q. 6-10): The given pie-chart I shows the percentage distribution of the total number of students appeared and pie-chart II show the percentage distribution of the total students passed from five colleges.


Total appeared students = 1900



Total passed students = 1100

6). How many students passed from College S and T together?
a)   524        
b)   528        
c)   536        
d)   542        
e)   548

7). How many students failed from College R?
a)   66
b)   69
c)   72
d)   75
e)   78

8). The total number of students appeared from College R is approximately what per cent of the total number of students passed from College P?
a)   54%       
b)   62%       
c)   76%       
d)   84%       
e)   132%

9). The total number of students passed from College Q is approximately what per cent of the total number of students appeared from all colleges together?
a)   8%         
b)   12%       
c)   15%       
d)   18%       
e)   21%

10). The total number of failed students from College P is approximately what per cent of the total number of students passed from all colleges together?
a)   8%         
b)   13%       
c)   17%       
d)   21%       
e)   24%

Answers:
1).a  2).b  3).c  4).d  5).e  6).b  7).a  8).c  9).a  10).b 


Solution:
1). Quantity of Grapes at shop J = 1200 × 10 / 100 = 120 kg
Quantity of Grapes at shop K = 1000 × 16 / 100 = 160 kg
Required difference = 160 – 120 = 40 kg      
Answer: a)

2). Cost of Pomegranate at Shop J = 30 × 1200 × 24 / 100 = `8640
Cost of Pears =     40 × 1200 × 16 / 100 = `7680
Cost of Banana = 20 × 1200 × 20 / 100 = `4800
Required ratio = 8640:  7680: 4800
= 9 :  8 : 5
Answer: b)

3). Quantity of Pomegranate at Shop K = 1000 × 24 / 100 = 240 kg
Quantity of Pomegranate at Shop J = 1200 × 24 / 100 = 288 kg
Required % = 288 × 100 / 240 = 120% of the quantity of Pomegranate at Shop A
Answer: c)

4). Cost of total fruits at Shop J = Cost of Pomegranate + Cost of Pears + Cost of Grapes + Cost of Banana + Cost of Orange fruits
= (1200 × 24 / 100 × 30 +  1200 × 16 / 100 × 40 + 1200 × 10 / 100 × 18 + 1200 × 20 / 100 × 20 + 1200 × 30 / 100 × 15)
= 8640 + 7680 + 2160 + 4800 + 5400
= `28680
Cost of total fruits at Shop K
= (1000 × 24 / 100 × 30 + 1000 × 14 / 100 × 40 + 1000 × 16 / 100 × 18 + 1000 × 20 / 100 × 20 + 1000 × 26 / 100 × 15)
= 7200 + 5600 + 2880 + 4000 + 3900
= `23580
Required difference = 28680 – 23580 = `5100
Answer: d)

5). Quantity of Banana at Shop J = 1200 × 20 / 100 = 240 kg
Quantity of Pears at Shop K = 1000 × 14 / 100 = 140 kg
Required % = (240 – 140) / 140 × 100 = 71.42% more than the quantity of Pears at Shop K.
Answer: e)

6). Total number of students passed from college S and T together
= 1100 × (27 + 21) / 100 = 11 × 48 = 528
Answer: b)

7). Total number of students appeared from college R = 1900 × 11 / 100 = 209
Total number of students passed form college R = 1100 × 13 / 100 = 143
Failed students = 209 – 143 = 66
Answer: a)

8). Total number of students appeared from college R = 1900 × 11 / 100 = 209
Total number of students passed form college P = 1100 × 25 / 100 = 275
Required % = 209 / 275 × 100 = 76%
Answer: c)

9). Total number of students passed form college Q = 1100 × 14 / 100 = 154
Total number of students appeared = 1900
Required% = 154 / 1900 × 100 = 8.1% = 8%
 Answer: a)

10). Total number of failed students from college P = 1900 × 22 / 100    -    1100 × 25 / 100
= 418 – 275 = 143
Total number of students passed from all colleges together
Required% = 143 / 1100 × 100 = 13%
Answer: b)


 





 More Practice Aptitude Questions for SBI PO/IBPS PO -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">