30 Jul 2016

SBI / IBPS PO 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) [Answers Updated]

SBI / IBPS PO 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-28:

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 1-5): Study the following pie-charts carefully to answer the given questions.
The pie-charts show the percentage of different professionals in two cities Y and Z





1). If the total number of professionals in City Y is 10000, which is 20% less than that in City Z, then what is the ratio of Professors in City Z to those in City Y?
a)   24 : 23 
b)   23 : 24 
c)   26 : 27 
d)   25 : 28 
e)   27 : 29

2). If the total number of professionals in City Z is 20000 and the ratio of the number of professionals in City Y to that in City Z is 5 : 4, then what is the difference between the number of Dentists of City Y and that of City Z?
a)   1600      
b)   1800      
c)   1500      
d)   1700      
e)   1400

3). If the numbers of professionals in both the cities are same, then the number of Architects in City Y is what per cent of the number of Architects in City Z?
a)   120%     
b)   150%     
c)   50%       
d)   75%       
e)   220%

4). If the number of Accountants in City Z is 1600, then what is the difference between the number of Police and the number of Surveyors in that city?
a)   520        
b)   480        
c)   450        
d)   400        
e)   500

5). If the number of Dentists in City Y is 120 and the number of Accountants in City Z is 240, then what is the ratio of the number of professionals in City Y to that in City Z?
a)   2 : 3       
b)   2 : 5       
c)   2 : 7       
d)   7 : 2       
e)   5 : 2
Directions (Q. 6-10): Study the pie-chart and line graph to answer the following questions.
The pie-chart shows the percentage sales of Tomato in different months.


The line graph shows the price of Tomato in different months in different cities (Price ` per kg)




6). In which month is the average price of Tomato per kg the minimum?
a)   July       
b)   December        
c)   November
d)   August   
e)   October

7). In which city is the average price of Tomato per kg the maximum during the given six months?
a)   Mumbai  
b)   Thane    
c)   Nagpur
d)   Pune      
e)   Both Nagpur and Mumbai

8). If the quantity of Tomato sold is the same for all the cities, then what is the difference between the total income from the sale of Tomato in October and that in November?
a)   24         
b)   12        
c)   0  
d)   36         
e)   48

9). If 35% of the total sale of Tomato in July is from Pune, then what is its total income?
a)   `1600000
b)   `1700000
c)   `1500000
d)   `1300000
e)   `1400000

10). The price of Tomato in Mumbai in August is what per cent of the price of Tomato in Nagpur in September?
a)   700%     
b)   600%     
c)   500%     
d)   400%     
e)   300%


Answers:
1)d   2)b   3)e   4)d   5)a   6)a   7)a   8)c   9)e   10)a


Solution:

1). Number of Professors in City Y = 10000 × 28 / 100 = 2800
Number of total professionals in City Z = 10000 × 100 / 80 = 12500
Number of Professors in City Z = 12500 × 25 / 100 = 2500
Required ratio = 2500: 2800 = 25: 28
Answer: d)

2). Number of Dentists in City Z = 20000 × 6 / 100 = 1200
Number of total professionals in City Y
= 20000 × 5 / 4 = 25000
Number of Dentists in City Y
= 25000 × 12 / 100 = 3000
Required difference = 3000 – 1200 = 1800
Answer: b)

3). Required % = 22 / 10 × 100 = 220%
Answer: e)

4). Number of Accountants in City Z = 1600
Total number of professionals in City Z
= 1600 × 100 / 16 = 10000
Number of Police = 10000 × 26 / 100 = 2600
Number of Surveyors = 10000 × 22 / 100 = 2200
Required difference = (2600 – 2200) = 400
Answer: d)

5).  Number of Dentists in City Y = 120
Total professionals in City Y
= 120 × 100 / 12 = 1000
Number of Accountants in City Z = 240
Total professionals in City Z = 240 × 100 / 16 = 1500
Required ratio = 1000: 1500 = 2: 3
Answer: a)

6). Average price of Tomato in July
= 1 / 4 × (16 + 24 + 32 + 40) = `28 per kg
Average price of Tomato in August
= 1 / 4 × (16 + 32 + 48 + 56) = `38 per kg
Average price of Tomato in September
= 1 / 4 × (8 + 24 + 40 + 56) = `32 per kg
Average price of Tomato in October
= 1 / 4 × (8 + 16 + 48 + 56) = `32 per kg
Average price of Tomato in November
= 1 / 4 × (24 + 32 + 48 + 56) = `40 per kg
Average price of Tomato in December
= 1 / 4 × (32 + 40 + 48 + 56) = `44 per kg
In December the average price of Tomato per kg is the maximum and in July the average price of Tomato is the minimum.
Answer: a)

7). Average price of Tomato in Mumbai
= 1 / 6 × (40 + 56 + 56 + 48 + 56 + 40)         
= `49.33 kg
Average price of Tomato in Pune
= 1 / 6 × (32 + 16 + 24 + 16 + 24 + 56)
= `28 per kg
Average price of Tomato in Nagpur
= 1 / 6 × (16 + 32 + 8 + 56 + 48 + 48)
= `34.66 per kg
Average rate of Tomato in Thane
= 1 / 6 × (24 + 48 + 40 + 8 + 32 + 32)
= `30.66 per kg
Thus the maximum average price is in Mumbai.
Answer: a)

8). Total sale of Tomato in October
= 500 × 15 / 100 = 75 tonnes
Total sale of Tomato in November = 500 × 12 / 100 = 60 tonnes
Total income in a month = (average rate that month in all cities × total quantity)
Total income in October = 32 × 75 × 1000 = `2400000
Total income in November = 40 × 60 × 1000 = `2400 000
Required difference = 2400000 – 2400000 = 0
Answer: c)

9). Total sale of Tomato in July = 500 × 25 / 100 = 125 tonnes
Total sales in Pune in July = 125 × 35 / 100 = 43.75 tonnes
Its total cost = 43.75 × 1000 × 32 = `1400 000
Answer: e)

10). Price of Tomato in August in Mumbai = `56 per kg
Price of Tomato in September in Nagpur = `8 per kg
Required % = 56 × 100 / 8 = 700%     

Answer: a)






 More Practice Aptitude Questions for SBI PO/IBPS PO -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">