17 Jul 2016

SBI / IBPS PO 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation)

SBI / IBPS PO 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-18:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.



Directions (Q. 1-5): Study the following table carefully and answer accordingly:
The following table shows the different five-star hotel projects completed by different companies.

1). Which project had the minimum cost per room?
a)   A
b)   B
c)   G
d)   E
e)   D

2). What is the investment in projects to be completed in 1998 as percentage of investment in projects to be completed in all three years?
a)   41%
b)   52%
c)   47%
d)   56%
e)   None of these

3). What is the approximate average number of rooms that would be built per crore of rupees over the three-year period?
a)   1.25
b)   1.70
c)   0.90
d)   1.40
e)   1.55

4). Assuming a simple interest rate of 10% per annum, what is the approximate average cost per room for all the projects in 2000?
a)   `1.0 cr
b)   `0.70 cr
c)   `0.80 cr
d)   `0.90 cr
e)   `1.50 cr

5). What is the approx value of the investment on project E in 1997, if the interest rate is 10% p.a. compounded annually?
a)   `220 cr
b)   `250 cr
c)   `235 cr
d)   `205 cr
e)   Cannot be determined


Directions (Q. 6-10): These questions are based on the following graphs.
Classification of appeared candidates in a competitive test from different states and qualified candidates from those states




6). What is the ratio of the number of appeared candidates from States R and T together to that of the appeared candidates from States P and T together?
a)   17 : 33
b)   11 : 13
c)   13 : 27
d)   17 : 27
e)   None of these

7). In which State, the percentage of qualified candidates with respect to that of appeared candidates is minimum?
a)   C
b)   F
c)   D
d)   E
e)   G

8). What is the difference between the number of qualified candidates of States S and those of V?
a)   690
b)   670
c)   780
d)   720
e)   None of these

9). What is the percentage of qualified candidates with respect to appeared candidates from States Q and R taken together? (Rounded to two decimal places)
a)   23.11
b)   24.21
c)   21.24
d)   23
e)   None of these

10). What is the ratio between the number of candidates qualified from States Q and S together to the number of candidates appeared from State ‘R’ respectively?
a)   8 : 37
b)   11 : 12
c)   37 : 40
d)   7 : 37
e)   None of these

Answers:
1).a  2).b  3).d  4).c  5).c  6).a  7).e  8).d  9).b  10).c

Solutions: 
1). Only for project A, the value of cost per room is less than half crore, whereas in other projects it is either more than or equal to half crore.
Answer: a)
2). Total investments for all the projects
= 275 + 210 + 250 + 430 + 310 + 400 + 250 = `2125 cr
Investments on those projects which are completed in 1998
= 275 + 430 + 400 = `1105 cr
Required% = 1105 / 2125 × 100 = 52%
Answer: b)
3). Total no. of rooms over the three-year period
= 600 + 320 + 250 + 400 + 520 + 450 + 500 = 3040
Required average no. of rooms per crore of rupees = 3040 / 2125 = 1.4
Answer: d)
4). When the interest rate is 10% p.a. at SI, then the total cost in 2000
= 330 + 231 + 275 + 516 +310 + 480 + 250 = `2392 cr
Avg. cost per room = 2932 / 3040 = 0.80
Answer: c)
5). Investments in 1997 on project E
= 310 × 10 / 11 × 10 / 11 × 10 / 11 = 235 cr
Answer: c)
6). Required ratio = 8 + 9 / 15 + 18 = 17 : 33
Answer: a)
7). Here, do not find the ratio of the no. of qualified candidates to that of the appeared. Simply check the ratio of % qualified candidates with respect to the appeared is the least for which state. Answer = V.
Answer: e)
8). Required difference = (21 - 13) % of 9000 = 720
Answer: d)
9). Required % = 16 + 7 % of 9000 / 11 + 8 % of 45000   × 100 = 24.21
Answer: b)
10). Required ratio = 16 + 21% of 9000 / 8% of 45000 = 3330: 3600 = 37:40
Answer: c)

  

 


More Practice Aptitude Questions for SBI PO/IBPS PO -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">