23 Jul 2016

SBI / IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Input-Output)

SBI/IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Input-Output) Set-23:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI PO/IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (1-10): Study the following information carefully to answer the given questions.
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.
Input: Say to 12 by 29 all 71 same 53 81 above 61
Step I: above say to by 29 all 71 same 53 81 61 12
Step II: above same say to by 71 53 81 61 12 29
Step III: above same say all to by 71 81 61 12 29 53
Step IV: above same say all to by 71 81 12 29 53 61
Step V: above same say all to by 81 12 29 53 61 71
Step VI: above same say all to by 12 29 53 61 71 81
And Step VI is the last step of the above input. Now, the following questions are based on the given input.
Input: toy 18 till 24 36 is of never 87 99 cut 73

1). Which of the following will be the penultimate step?
a)   Step VI
b)   Step V
c)   Step IV
d)   Step III
e)   None of these

2). What will be the position of ‘is’ in the last but one step?
a)   Seventh from the left
b)   Sixth from the right
c)   Sixth from the left
d)   Fifth from the left
e)   None of these

3). Which word / number would be the fourth from the right end in Step IV?
a)   Cut
b)   18
c)   24
d)   99
e)   73

4). How many steps will be required to give the final output?
a)   Five
b)   Four
c)   Six
d)   Seven
e)   Eight

5). Which step would give the following output: ‘never till toy cut is of 87 99 73 18 24 36’
a)   Step IV
b)   Step III
c)   Step II
d)   Step V
e)   There will be no such step

Directions (6-10): Study the following information carefully to answer the given questions.
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.
Input: they 12 will 25 come 08 tomorrow 39 again 45
Step I: again they 12 will 25 come tomorrow 39 45 08
Step II: again come they will 25 tomorrow 39 45 12 08
Step III: again come they tomorrow will 39 45 25 12 08
Step IV: again come they tomorrow will 45 39 25 12 08
Step IV is the last step of the above arrangement.
As per the rules following in the  above steps, indicate the answer in each of the following questions with respect to the appropriate step for the given input.
Input of the questions:
78 she came 32 45 to join 28 us early 13


6). Which step number would be the following output?
Output: came early join she 78 to us 45 32 28 13
a)   V
b)   III
c)   IV
d)   II
e)   None of these

7). What will be the position of ‘32’ in step II?
a)   Fourth from the right end
b)   Seventh from the right end
c)   Fourth from the left end
d)   Seventh from the left end
e)   None of these

8). Which of the following is fourth from the left end of Step III?
a)   She
b)   78
c)   48
d)   Join
e)   To

9). How many steps are needed to complete the arrangement
a)   IV
b)   V
c)   VI
d)   VII
e)   III

10).Which of the following would be the final step of the above input?
a)   Came early join she us to 78 45 32 28 13
b)   Came early join she to us 45 78 32 28 13
c)   Came early join she to us 78 45 32 28 13
d)   Can’t be determined
e)   None of these

Answers:
1).b   2).c   3).b   4).c   5).b   6).e   7).e   8).b   9).a   10).c  

Explanations:

Directions (1-5):
The machine rearranges the words and numbers in such a way that the words are arranged according to the length of words in descending order from left end. Words of the same length are arranged in reverse English alphabetical order, while numbers are arranged in ascending order on the right end in each step.
Input: toy 18 till 24 36 is of never 87 99 cut 73
Step I: never toy till 24 36 is of 87 99 cut 73 18
Step II: never till toy 36 is of 87 99 cut 73 18 24
Step III: never till toy cut is of 87 99 73 18 24 36
Step IV: never till toy cut of is 87 99 18 24 36 73
Step V: never till toy cut of is 99 18 24 36 73 87
Step VI: never till toy cut of is 18 24 36 73 87 99
Step VI is the final step

Directions (6-10):
Input: 78 she came 32 45 to join 28 us early 13
Step I: came 78 she 32 45 to join us early 28 13
Step II: came early 78 she 45 to join us 32 28 13
Step III: came early join 78 she to us 45 32 28 13
Step IV: came early join she to us 78 45 32 28 13
Step IV is the final step



 



More Practice Reasoning Questions for SBI PO/IBPS RRB -Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">