30 Jul 2016

SBI / IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle) [Answers Updated]

SBI/IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle) Set-29:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI PO/IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.

There are eight friends Akmal, Akram, Akroor, Akshan, Akshar, Akshath, Akshay and Akshit sitting around a circular table facing the centre and playing cards but not necessarily in the same order. All of them have a favourite card among these eight cards. Out of these eight cards, four are Kings and four are Queens of spade, club, diamond and heart.
Akmal likes the Queen of spade and is not an immediate neighbour of the one who likes the King of club. The one who likes the Queen of diamond sits on the immediate left of Akram, who likes the Queen of club. Akroor likes the King of club and sits third to the left of Akshar. The one who likes the King of spade and the one who likes the Queen of diamond are immediate neighbours of each other but both of them are the neighbours neither of Akshar nor of Akroor. The one who likes the King of diamond and the one who likes the Queen of spade are immediate neighbours of each other. Neither Akshar nor Akshan likes the King of diamond. Only Akshath sits between the one who likes the Queen of diamond and the one who likes the Queen of heart. Akshay sits third to the left of the person who likes the King of diamond.

1). Who likes the King of spade?
a)    Akshath    
b)    Akshay     
c)    Akshit
d)    Cannot be determined     
e)    None of these
2). Akshar likes which of the following cards?
a)    Queen of spade
b)    King of heart
c)    Queen of heart     
d)    Cannot be determined
e)    None of these
3). The liker of which of the following sits exactly between Akram and Akshit?
a)    Queen of club      
b)    King of diamond
c)    King of club          
d)    King of spade
e)    None of these
4). Which of the following pairs are the immediate neighbour of that person who likes the King of diamond?
a)    Akram, Akroor     
b)    Akmal, Akram      
c)    Akshar, Akmal
d)    Akshan,Akshay   
e)    None of these
5). Which of the following statements is/are true with respect to Akshay?
a)    Akshay is the immediate neighbour of that person who likes the Queen of spade.
b)    Akshay sits between Akram and Akshath.
c)    Akshay is opposite the person who likes the King of diamond.
d)    All are true
e)    None is true
Directions (Q. 6-10): These questions are based on the following information.
Seven Boys—Sukumar, Kalam, Prasath, Gokul, Dhawan, Hameed and Ramesh are sitting in a row facing the same direction. We have the following information about their arrangement—(Check the Possibility of Arrangements).

Dhawan is second from Prasath. Ramesh is to the left of Sukumar. Kalam is third to the right of Hameed. Sukumar is to the immediate right of Dhawan. There are exactly three boys between Gokul and Sukumar.


6). Find the number of boys who are between Dhawan and Gokul.
a)    1
b)    2
c)    3
d)    4
e)    Cannot be determine
7). If Hameed is second from the left end of the row, who is at the extreme right of the row?
a)    Sukumar
b)    Kalam
c)    Prasath
d)    Gokul
e)    Cannot be determine
8). Ramesh is the third from the left end of the row, then at what place is Sukumar from the right end of the row?
a)    Second
b)    Third
c)    Fourth
d)    Fifth
e)    Immediate
9). If Prasath is third from left end of the row, then find the number of boys who are between Sukumar and Hameed?
a)    None
b)    One
c)    Two
d)    Three
e)    Four
10). If Ramesh is two places away to the right of Hameed, then who is at the extreme right of the row?
a)    Prasath
b)    Sukumar
c)    Kalam
d)    Gokul
e)    Ramesh


Answers:
1)a   2)b   3)c   4)e   5)b   6)b   7)a   8)a   9)b   10)a

Explanation:

Directions (Q. 1-5):
Directions (Q. 6-10):

Only three possible arrangement are possible









More Practice Reasoning Questions for SBI PO/IBPS PO -Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">