21 Jul 2016

SBI / IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle)

SBI/IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle) Set-21:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI PO/IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (Q. 1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.
Seven players—Arun, Bharat, Chandran, Diya, Ervine, Firose, and Gayathri—belong to three different cities— Chennai, Kochi and Delhi. Three of them play Carrom and two each play Table Tennis and cricket. One Carrom player is from each of these cities.
Chandran plays Table Tennis and is from Delhi. Diya and Gayathri are the only players from Chennai and Diya plays cricket. No two players belonging to the same city play the same game. None of the cricket players is from Delhi. Firose is from Delhi. Bharat doesn’t play either Carrom or Table Tennis. Ervine does not play Table Tennis.

1). Which game does Firose play?
a)   Table Tennis
b)   Carrom
c)   Cricket
d)   Data inadequate
e)   None of these

2). In which city all the games are played by the players?
a)   Chennai
b)   Kochi
c)   Delhi
d)   Data inadequate
e)   None of these

3). Which of the following pairs of players play Carrom?
a)   Gayathri, Ervine, Arun
b)   Arun, Ervine, Diya
c)   Ervine, Chandran, Gayathri
d)   Ervine, Firose, Arun
e)   Firose, Gayathri, Ervine

4). Which of the following pairs of players play all the three games?
a)   Arun, Ervine, Chandran
b)   Ervine, Firose, Arun
c)   Gayathri, Ervine, Arun
d)   Ervine, Bharat, Arun
e)   None of these

5). Which game does Arun play?
a)   Carrom
b)   Cricket
c)   Table Tennis
d)   None of these
e)   Data inadequate

Directions (Q. 6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below.
Abdul, Balaji, Deepa, Firose, Prakash, Ravi, Sahana, and Thilak are eight professionals working in different department’s viz., Finance, HR, Marketing, Advertisement, IB, IT, Operation and Research and Development but not necessarily in same order. They live in three colonies viz., Anna nagar, Gandhi Colony and Army Colony with not more than three of them in any one colony.
Deepa is either in advertisement or in marketing. Sahana, Abdul and Ravi are in IT, IB and HR departments respectively. Prakash is either in operation or finance department. Thilak is in research and development (R&D) and R & D professional doesn’t live in Gandhi Colony. Finance professional is in Army Colony. Both the persons of Anna nagar are not in IT, IB and Marketing. Prakash is in Army Colony and Firose is in Gandhi Colony colony and Marketing professional is in Army Colony. Ravi and Sahana are in the same colony, Deepa and Thilak are in the same colony.


6). Who is in the Operation Department?
a)   Prakash
b)   Thilak
c)   Abdul
d)   Balaji
e)   Firose

7). Who are in the Gandhi Colony?
a)   Thilak, Prakash, Ravi
b)   Firose, Balaji, Sahana
c)   Deepa, Prakash, Sahana
d)   Firose, Ravi, Sahana
e)   Deepa, Ravi, Sahana

8). In which department does Balaji works?
a)   Finance
b)   Advertisement
c)   Marketing
d)   Operation
e)   R and D

9). Person who is in HR department lives in which colony?
a)   Anna nagar
b)   Gandhi Colony
c)   Army Colony
d)   1 or 3
e)   Can’t be determined

10). Which of the following combination is correct?
a)   R & D – Thilak – Army Colony
b)   Operation – Balaji – Gandhi Colony
c)   Finance – Prakash – Army Colony
d)   HR – Sahana – Gandhi Colony
e)   None of these

Answers: 
1)b   2)b   3)e   4)d   5)c   6)e   7)d   8)c   9)b   10)c

Explanation:

Directions (Q. 1-5):
Cities
Games
Carrom
Cricket
Table Tennis
Chennai
Gayathri
Diya
-           
Delhi
Firose
-           
Chandran
Kochi
Ervine
Bharat
Arun

1). Carrom.
Answer: b)
2). Kochi.
Answer: b)
3). Firose, Gayathri, Ervine.
Answer: e)
4). Ervine, Bharat, Arun.
Answer: d)
5). Table Tennis.
Answer: c)

Directions (Q. 6-10):
Persons
Department
Colony
Abdul
IB
Army
Balaji
Marketing
Army
Deepa
Advertisement
Anna nagar
Firose
Operation
Gandhi Colony
Prakash
Finance
Army
Ravi
HR
Gandhi Colony
Sahana
IT
Gandhi Colony
Thilak
R & D
Anna nagar



 



More Practice Reasoning Questions for SBI PO/IBPS RRB -Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">