22 Jul 2016

SBI / IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle) [Answers Updated]

SBI/IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle) Set-22:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI PO/IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below: 
Eight chemicals I, J, K, L, M, N, O and P, contained in eight different bottles, are placed around a circular table in such a manner that the tap fixed to each bottle is directed outward from the centre of the table. Each chemical is of a different colour, viz Blue, Yellow, Orange, Pink, Green, Violet, Red and Grey, but not necessarily in the same order.
Chemical J is placed third to the right of Chemical L.
The Yellow chemical is placed on the immediate left of Chemical J.
The colour of Chemical J is not Pink.
Chemical N is placed fourth to the left of Chemical I.
Neither Chemical N nor Chemical I is an immediate neighbour of Chemical J.
The colour of Chemical K is Violet and is placed third to the left of the Yellow chemical.
The Green chemical is placed second to the right of the Violet chemical.
The Red chemical is placed second to the right of Chemical J.
P is the Orange chemical and is placed exactly between Chemical K and Chemical I.
The Blue chemical is placed second to the left of the Orange chemical
Chemical O is placed third to the right of Chemical K.

1). Which of the following chemicals is of Pink colour?
a)   L  
b)  
c)  
d)  
e)   None of these

2). What is P’s position with respect to N?
a)   Third to the left
b)   Second to the left
c)   Third to the right        
d)   Second to the right
e)   Fourth to the left

3). How many chemical bottles are placed between Chemical I and O (counted from O clockwise)?
a)   One       
b)   Two       
c)   Three
d)   Four       
e)   None of these

4). Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to that group?
a)   Violet–Red       
b)   Grey–Green
c)   Orange–Pink    
d)   Yellow–Blue
e)   Green–Yellow

5). What is the colour of Chemical J?
a)   Blue       
b)   Grey      
c)   Yellow
d)   Can’t say         
e)   None of these

Directions (Q. 6-10): Study the following information carefully and answer the given questions.
A, B, C, D, E, F, G and H are eight family members sitting around a circle facing the centre but not necessarily in the same order. There are five females and three males in the family. E sits second to the right of his sister and on the immediate left of his wife. C sits third to the right of E. F sits second to the right of her husband H, who is not an immediate neighbour of his sister D. B sits second to the right of A and has two children. G is not an immediate neighbour of E but son of H. H sits second to the right of E, who is brother of D.

6). How many sons does E have?
a)   One       
b)   Two       
c)   None
d)   Cannot be determined
e)   None of these

7). Who among the following sits second to the right of B?
a)  
b)  
c)  
d)  
e)   None of these

8). How is D related to C?
a)   Aunt       
b)   Sister     
c)   Mother
d)   Father    
e)   None of these

9). Which of the following groups represents the group of females?
a)   B, D, E   
b)   A, G, C  
c)   A, C, B
d)   F, D, G  
e)   None of these

10). Which of the following statements is true?
a)   A is son of E    
b)   D is brother-in-law of B
c)   F is sister of D 
d)   B is mother of A and C

e)   None of these

Answer:    
1).a  2).a  3).b  4).e  5).b  6).c  7).b  8).a  9).c  10).d


Directions(1-5):
Directions(6-10):




 






More Practice Reasoning Questions for SBI PO/IBPS RRB -Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">