24 Jul 2016

SBI / IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle) [Answer Updated]

SBI/IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle) Set-24:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI PO/IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (Q. 1-5): Study the following information and answer the questions that follow:
Eight students Aravind, Bala, Chitra, David, Edward, Faridha, Gokul and Hari in a school sports competition participated in a game in which they were sitting around a circular ring. The seats of the ring are not directed towards the centre. All the eight students are in four groups I, II, III and IV, ie two students in each group, but not necessarily in the same order. These students are from different sport houses, viz Green, Orange, Red, Blue, Pink, White, Brown and Yellow. No two students of the same group are sitting adjacent to each other except those of group III. Students from group IV are sitting opposite each other.
David is neither in Yellow nor in Red house.
The student from Brown house is sitting on the immediate right of the student from Yellow house.
Chitra, who is in Blue house, is in group I. She is sitting on the immediate right of Faridha, who is in group III.
Faridha is not in Red house and she has also participated in other sports.
Bala from Orange house is neither in group IV nor in group I or II.
Bala is sitting opposite Edward. Only White participant Aravind is sitting between Brown participant Edward and the Pink participant.
Both the students of group II are sitting adjacent to students of group IV.

1). Who is in Green house?
a) Gokul     
b) Faridha   
c) Hari
d) Cannot be determined
e) None of these
2). ‘Hari’ is in which house?
a) Yellow    
b) Pink
c) Red
d) Either a or c
e) None of these
3). Who among the following students are in group IV?
a) Aravind and Bala        
b) Aravind and Chitra
c) Gokul and Hari
d) Data inadequate
e) None of these
4). The student from which house is sitting opposite the Blue house participant?
a) Yellow    
b) Pink        
c) Brown
d) Cannot be determined
e) None of these
5). Which of the following statements is false?
a) The White representative is sitting opposite the Green house representative.
b) The Orange house representative is sitting opposite the Brown house representative.
c) Hari and Gokul are sitting opposite each other.
d) The two girl-participants are sitting opposite each other.
e) None of these
Directions (Q. 6-10): Study the following information carefully and answer the questions following it.
At a recent national summit five delegates P, Q, R, S and T participated. A person observed and made the following statements:
Q and R spoke Hindi, although when S joined them they all changed to Tamil, the only common language among the three of them.
The only common language among P, Q and T was Kannada.
The only common language between R and T was Punjabi.
Three delegates could speak Malayalam.
The most common language was Tamil.
One of the delegates spoke all five languages, another one spoke four, one spoke three, one spoke two, and one spoke only one language.


6). The person who speaks all the five languages is
a) P
b) Q
c) R
d) Cannot be determined
e) None of these
7). S does not speak which of the following languages?
I. Kannada
II. Punjabi
III. Malayalam
a) Only I
b) Only I and II
c) Only I and III
d) Only II and III
e) All I, II and III
8). T speaks which of the following languages?
I. Kannada
II. Punjabi
III. Malayalam
a) Only I
b) Only I and II
c) Only I and III
d) Only II and III
e) All I, II and III
9). The only person who does not speak Tamil is
a) P
b) Q
c) R
d) Cannot be determined
e) None of these
10). Which of the following indicates the pair of persons who speak neither Hindi nor Punjabi?
a) PS
b) PQ
c) QS
d) ST
e) None of these


Answers:
1).b  2). d  3). c  4). b  5). d  6). b  7). e  8). b  9). e  10). A
Directions(1-5)


Directions(6-10)

People
Languages
Hindi
Tamil
Kannada
Malayalam
Punjabi
P
X
X
Q
R
X
S
X
X
X
X
T
X
X
X



 



More Practice Reasoning Questions for SBI PO/IBPS RRB -Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">