25 Jul 2016

SBI / IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle) [Answers Updated]

SBI/IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle) Set-25:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI PO/IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.
T, U, V, W, X, Y and Z are seven employees in an organisation, who are learning distance courses in different universities, viz Delhi University, Pondy University and Madras University. There are three girls among these seven students. Each of the girls studies in the three different institutes. Two of the seven students study Marketing, two study Commerce and one each studies MBA, Finance and HR.
V studies in the same institute as T, who studies HR in Pondy University. No girl studies Finance or HR. X studies Marketing in Delhi University and his brother Y studies MBA in Madras University. W studies Finance in the same institute as U. Neither V nor Z studies Marketing. The girl who studies Marketing does not study in Madras University.

1). Which of the following pairs of students study Commerce?
a)   U, T       
b)   Z, T       
c)   V, Z
d)   W, V      
e)   None of these

2). What is the field of study of V?
a)   Marketing        
b)   MBA      
c)   Finance
d)   Commerce       
e)   None of these

3). Which of the following groups represents girls?
a)   W, U, Y  
b)   Z, U, T   
c)   U, Z, V
d)   V, T, X   
e)   None of these

4). In which of the following institutes do three employees study?
a)   Madras University
b)   Delhi University or Pondy University
c)   Delhi University
d)   Pondy University
e)   None of these

5). In which of the following institutes does U study?
a)   Delhi University         
b)   Pondy University
c)   Madras University
d)   Cannot be determined
e)   None of these

Directions (Q. 6-10): Read the following information and answer the questions given below it:
Q, R, S, T, U, V, W, X, Y and Z are ten persons who travel to office everyday by a particular train which stops at six stations I, II, III, IV, V and VI respectively after it leaves base station.
T gets in with only Y at the same station on which W gets down with X. But X travels only one station.
S gets down before W. Q and U get in alone.
R and V get in before T. Also, both R and V get down at the next station after T.
W gets in at station I only with one person. Z gets down after one station but he gets in with three others.
None of them gets in at station III. Whereas none of them gets down at station V.


6). How many persons get down at station VI?
a)   Two
b)   Three
c)   Four
d)   Data inadequate
e)   None of these

7). How many persons get in at base station?
a)   Two
b)   Three
c)   Four
d)   Data inadequate
e)   None of these

8). At which station does T get in?
a)   Station I
b)   Station II
c)   Station IV
d)   Station V
e)   None of these

9). How many persons get down before station IV?
a)   One
b)   Four
c)   Five or Six
d)   Data inadequate
e)   None of these

10). In how many stations the number of passengers (consider only Q to Z) who get in is equal to that of those who get down at the same station?
a)   One
b)   Two
c)   Three
d)   Data inadequate
e)   None of these


Answers:
1).c  2).d  3).c  4).c  5).a  6).a  7).c  8).b  9).c  10).b

Directions(1-5):
Person
Institute
Course
V
Pondy University
Commerce
T
Pondy University
HR
X
Delhi University
Marketing
Y
Madras University
MBA
W
Delhi University
Finance
U
Delhi University
Marketing
Z
Madras University
Commerce

Directions (6-10):
Station
Get in
Get down
Base Station
R, S, V and Z
×××
I
W and X
S and Z
II
T and Y
W and X
III
×××
T
IV
Only Q or U
R and V
V
Only U or Q
×××
VI
×××
Q and U




 




More Practice Reasoning Questions for SBI PO/IBPS RRB -Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">