26 Jul 2016

SBI / IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle) [Answer Updated]

SBI/IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle) Set-26:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI PO/IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.
Eight members A, B, C, D, E, F, G and H belong to three different families, viz Bengali, Kannada and Telugu. They go for weekend outing in three different cars, viz Audi, Figo and Swift. Four out of the eight members are females. Each member of every family travels in a different car. Each car carries at least one male and one female member. Each family has at least two members.
A is Telugu and he travels in Swift. D is wife of E and they travel in Audi and Figo respectively. H is son of B, who is wife of G, and they are Kannada. C is daughter of F, who is wife of A. C travels in Figo. G does not travel with F.

1). How many members are there in the Bengali family?
a)   Two
b)   Three
c)   Four
d)   Either b or c
e)   None of these

2). Which of the following groups travels in Audi?
a)   FHA
b)   DEF
c)   FHD
d)   HDE
e)   None of these

3). Which of the following groups represents the group of married females?
a)   DFH
b)   BDC
c)   BCF
d)   CDF
e)   None of these

4). Which of the following statements is false?
a)   D belongs to the Telugu family.
b)   B and F travel in the same car.
c)   G and C travel in Figo.
d)   Only a and b
e)   All are false

5). Which of the following combinations is true?
a)   E – Female – Bengali – Audi
b)   C – Female – Telugu – Figo
c)   B – Female – Kannada – Audi
d)   G – Male – Bengali – Figo
e)   H – Male – Kannada – Swift

Directions (Q. 6-10): Study the following information carefully and answer the given questions.
In ASEAN summit the PM of each country is denoted by letters P, Q, R, S and T. They are sitting around a circular table for dinner, but not in the same order. The PM of Malaysia is sitting second to the right of Q. The PM of Singapore is sitting second to the right of the PM of Thailand. Neither P nor T is the PM of Brunei or Singapore. R is not the PM of Indonesia, who is sitting on the immediate left of the PM of Singapore. The PM of Malaysia is sitting second to the left of S. R and T are immediate neighbours of each other.

6). Who is the PM of Thailand?
a)   T
b)   Q
c)   Either P or S
d)   P
e)   Cannot be determined

7). What is the position of the PM of Indonesia with respect to T?
a)   Immediate left
b)   Second to the right
c)   Second to the left
d)   Immediate right
e)   Can’t be determined

8). If P becomes the PM of Brunei, then who will become the PM of Thailand (The two countries interchange their PMs)?
a)   S
b)   R
c)   Either S or Q
d)   Cannot be determined
e)   None of these

9). How many persons are sitting between Q and R, if we start counting from Q in clockwise direction?
a)   One
b)   None
c)   Two
d)   Three
e)   Four

10). In which of these pairs is the first PM not sitting on the immediate left of the second one?
a)   TP
b)   SQ
c)   RT
d)   PS
e)   RQ

Answers:
1).a  2).c  3).e  4).d  5).b  6).d  7).b  8).b  9).d  10).e

Directions(1-5):


Person
Family
Car
A (Male)
Telugu
Swift
D (Female)
Bengali
Audi
E (Male)
Bengali
Figo
B (Female)
Kannada
Swift
G (Male)
Kannada
Figo
H (Male)
Kannada
Audi
C (Female)
Telugu
Figo
F (Female)
Telugu
Audi
Directions(6-10):







More Practice Reasoning Questions for SBI PO/IBPS RRB -Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">