29 Jul 2016

SBI / IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle) [Answer updated]

SBI/IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle) Set-28:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI PO/IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Direction (Q. 1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.
Six friends A, B, C, D, E and F from six different cities, viz Mumbai, Pune, Nagpur, Thane, Amravati and Nashik, go for shopping in six different shopping malls, viz  Phoenix , Eternity, Hypercity, Inorbit, Atria and Raghuleela, but not necessarilily in the same order. Three different types of transports are used by them, viz Car, Bus and Metro, in such a manner that two persons use the same type of transport but not necessarily in the same order.
A uses car and lives in Nashik but he does not go to Hypercity and Raghuleela.
The person going to Atria Mall uses car and the one going to Eternity uses bus.
E uses the same type of transport as the person from Nagpur.
 Hypercity Mall is chosen by the person who uses bus.
C is neither from Mumbai nor from Amravati and he goes to Atria Mall.
One of the persons who use Metro goes to Phoenix Mall.
B is from Thane and goes to Eternity. He does not use the same transport as D.
F is neither from Pune nor from Amravati.
Raghuleela and Eternity Mall are not visited by the persons who use car.
The persons from Thane and Mumbai are using the same type of transport.

1). Who are using Metro?
a)   D and E 
b)   F and D  
c)   E and A
d)   A and F  
e)   None of these

2). Who is going to Inorbit Mall for shopping?
a)   F  
b)   A  
c)   C
d)  
e)   None of these

3). Who is using the same transport as F?
a)   A  
b)   B  
c)   E
d)  
e)   None of these

4). D belongs to which of the following places?
a)   Pune      
b)   Nashik   
c)   Amravati
d)   Nagpur   
e)   None of these

5). C is using which of the following transports?
a)   Car        
b)   Bus        
c)   Metro
d)   Data inadequate        
e)   None of these

Directions (Q. 6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below
Seven people – P, Q, R, S, T, U and V – have different hobbies, viz Acting, Cooking, Drawing, Gaming, Puzzles, Sewing and Writing, but not necessarily in the same order. Each of them belongs to a different State, viz Sikkim, Manipur, Assam, Nagaland, Telangana, Bihar and Meghalaya, but not necessarily in the same order.
P belongs to Telangana. S likes Writing. The person who likes Puzzles is from the state of Manipur. The person who likes Drawing is from the state of Bihar. U does not belong to Bihar, Manipur, Sikkim or Nagaland. U does not like Sewing, Cooking or Gaming. Q does not belong to Assam, Manipur, Sikkim or Nagaland. Q does not like Gaming, Acting, Cooking or Sewing. R does not like Puzzles and he is not from Nagaland or Sikkim. Neither S nor V belongs to Sikkim. P does not like Cooking. The person from Assam likes Sewing.


6). Who among the following likes Sewing?
a)   P
b)   R
c)   T
d)   V
e)   Cannot be determined

7). Which of the following combinations is true according to the given information?
a)   P – Acting – Telangana
b)   R – Drawing – Bihar
c)   T – Cooking – Meghalaya
d)   S – Writing – Nagaland
e)   All are true

8). Who among the following belongs to the State of Meghalaya?
a)   Q
b)   S
c)   U
d)   T
e)   Cannot be determined

9). Which of the following combinations is true about V?
a)   Puzzles – Manipur
b)   Writing – Meghalaya
c)   Drawing – Bihar
d)   Sewing – Assam
e)   Acting – Meghalaya

10). The person who belongs to Sikkim, likes
a)   Acting
b)   Puzzles
c)   Gaming
d)   Writing
e)   Cooking

Answers:
1)a   2)b   3)b   4)d   5)a   6)b   7)d   8)c   9)a   10)e


Explanation:

Direction (Q. 1-5)


Person
Transport
Place
Shopping Mall
A
Car
Nashik
Inorbit
B
Bus
Thane
Eternity
C
Car
Pune
Atria
D
Metro
Nagpur
Raghuleela/ Phoenix
E
Metro
Amravati
Phoenix /Raghuleela
F
Bus
Mumbai
Hypercity

Direction (Q. 6-10)


Person
Hobby
State
P
Gaming
Telangana
Q
Drawing
Bihar
R
Sewing
Assam
S
Writing
Nagaland
T
Cooking
Sikkim
U
Acting
Meghalaya






More Practice Reasoning Questions for SBI PO/IBPS RRB -Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">