30 Jul 2016

SBI / IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle)

SBI/IBPS PO 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle) Set-30:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI PO/IBPS PO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.



Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully to answer the given questions:

Seven participants F, B, G, A, D, C and E from seven different states, viz Rajasthan, Karnataka, Tripura, Assam, Punjab, Chhattisgarh and Gujarat, but not necessarily in the same order, participate in a dance competition. All of them perform seven different folk dances, viz Bagurumba, Sammi, Panthi, Garba, Hojagiri, Kalbelia and Yakshagana, but not necessarily in the same order.

The one who performs Panthi does not belong to Punjab. B is from Tripura and does not perform Garba. The one who is from Assam performs Bagurumba. The one who is from Karnataka performs neither Garba nor Hojagiri. F is from Gujarat. D is from Rajasthan and performs Kalbelia dance. G performs Yakshagana but he is neither from Chhattisgarh nor from Punjab. A performs Sammi and E performs Panthi.
                             
1). Who performs Garba?
a)  
b)   E  
c)  
d)   F  
e)   None of these

2). Which of the following combinations is correct?
a)   Rajasthan – Sammi   
b)   Punjab – Kalbelia
c)   Chhattisgarh– Panthi 
d)   Chhattisgarh– Kalbelia
e)   None of these

3). B performs which of the following folk dances?
a)   Panthi    
b)   Bagurumba      
c)   Hojagiri
d)   Sammi   
e)   None of these

4). Who is from Karnataka?
a)  
b)  
c)   E
d)   Cannot be determined
e)   None of these

5). C is from which state?
a)   Rajasthan        
b)   Karnataka        
c)   Chhattisgarh
d)   Assam   
e)   None of these

Directions (Q. 6–10): Study the following information carefully and answer the questions given below.
A, B, C, D, E, F, G and H are eight students in a class. Three of them play cricket and badminton each and two of them play hockey. Each one of them has a different height.
The tallest does not play hockey and the shortest does not play cricket.
F is taller than A and D but shorter than H and B. E, who does not play cricket, is taller than B and is second to the tallest. G is shorter than D but taller than A.
H, who is the fourth from the top, plays badminton with D.
G does not play either cricket or hockey. B does not play hockey.


6). Who is the tallest?
a)   B
b)   H
c)   C
d)   Data inadequate
e)   None of these

7). Who is the shortest?
a)   G
b)   D
c)   H
d)   Data inadequate
e)   None of these

8). Which of the following pairs of students plays hockey?
a)   EF
b)   HE
c)   HF
d)   Data inadequate
e)   None of these

9). What is F’s position from the top when they are arranged in descending order of their height?
a)   Third
b)   Fifth
c)   Fourth
d)   Sixth
e)   None of these

10). Which of the following groups of students plays cricket?
a)   CAE
b)   CBF
c)   CAB
d)   ABC or BCF
e)   None of these

Answers:
1)d   2)c   3)c   4)b   5)d   6)c   7)e   8)e   9)b   10)b

Explanation:

Directions (Q. 1-5):



Participant
State
Dance
A
Punjab
Sammi
B
Tripura
Hojagiri
C
Assam
Bagurumba
D
Rajasthan
Kalbelia
E
Chhattisgarh
Panthi
F
Gujarat
Garba
G
Karnataka
Yakshagana

 Directions (Q. 6-10):

Let us arrange the name of the persons according to descending order of the heights of the persons.
From 3rd and 4th point, we get
C > E > B > H > F > D > G > A
Now let us arrange the persons and their games.
Persons
Cricket
Badminton
Hockey
A
X
X

B

X
X
C

X
X
D
X

X
E
X
X
X
F

X

G
X

X
H
X

X







More Practice Reasoning Questions for SBI PO/IBPS PO -Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">