17 Jul 2016

SBI /IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-20

SBI /IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-20:
Dear Readers, SBI PO/IBPS PO 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

Quantitative Aptitude
Directions—(1–5) Study the table carefully to answer the questions that follow
Total Number of Employees in Different Departments of an Organization and (of these) Percentage of Females and Males
Department
Total Number of Employees
Percentage of Females
Percentage of Males
IT
840
45
55
Accounts
220
35
65
Production
900
23
77
HR
360
65
35
Marketing
450
44
56
Customer Service
540
40
60
1). What is the respective ratio of the number of females in Production department to the number of females in the Marketing department?
a)   22 : 23
b)   35 : 33
c)   23 : 22
d)   33 : 35
e)   None of these
2). What is the total number of males in the IT and Customer Service departments together ?
a)   687
b)   678
c)   768
d)   876
e)   None of these
3). The total number of employees in the HR department forms approximately what percent of the total number of employees in the Accounts department ?
a)   149
b)   178
c)   157
d)   164
e)   137
4). What is the respective ratio of the number of females in the HR and Accounts departments together to the number of males in the same departments together ?
a)   311 : 269
b)   268 : 319
c)   269 : 311
d)   319 : 268
e)   None of these
5). What is the total number of employees in all he departments together ?
a)   3260
b)   3310
c)   3140
d)   3020
e)   None of these
Reasoning Ability
Directions(6–10) Study the following information to answer the given questions :
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule. The following is an illustration of input and rearrangement.(All the numbers are two digits numbers.)
Input: sine 88 71 cos theta 14 56 gamma delta 26
Step I: cos sine 71 theta 14 56 gamma delta 26 88
Step II: Delta cos sine theta 14 56 gamma 2688 71
Step III: gamma delta cos sine theta 14 26 8871 56
Step IV: sine gamma delta cos theta 14 88 7156 26
Step V: theta sine gamma delta cos 88 71 5626 14
and Step V is the last Step of the arrangement of the above input as the intended arrangement is obtained.
As per the rules followed in the above steps,find out in each of the following questions the appropriate steps for the given input. Input for the questions :
Input: for 52 all 96 25 jam road 15 hut 73 busstop 38 46
(All the numbers given in the arrangement are two digit numbers)
6). Which word/number would be at the 6th position from the left in Step V ?
a)   25 
b)   stop
c)   jam
d)   all
e)   road
7). Which of the following would be the Step III ?
a)   hut for bus all 25 jam road 15 stop 38 96 73 52 46
b)   for bus all 25 jam road 15 hut 38 stop 9646 73 52
c)   hut for bus all jam road 15 stop 38 96 7352 46 25
d)   for bus all 25 jam road 15 hut stop 38 4696 73 52
e)   None of these
8). Which word/number would be at 8th position from the right in Step IV ?
a)   15
b)   road
c)   hut
d)   jam
e)   stop
9). Which of the following would be Step VII ?
a)   stop road jam hut for bus all 15 96 73 52 46 38 25
b)   road jam hut for bus all stop 15 25 38 4652 73 96
c)   stop road jam hut for bus all 96 73 52 4638 25 15
d)   jam hut for bus all 25 road stop 15 96 7352 46 38
e)   There will be no such step as the arrangement gets established at Step VI
10). Which step number would be the following output ?
bus all for 52 25 jam road 15 hut stop 38 4696 73
a)   There will be no such step
b)   III
c)   II
d)   V
e)   VI



ENGLISH
Directions(11-15): In the following passage there are blanks. Choose the correct answer from the given options to fill the blanks which are numbered.
The thing to appreciate most about the government’s draft encryption policy, brought forth with the ostensible goal of (11) privacy and promoting Internet security, was the speed with which it was withdrawn. There was little in the draft that was true to the goal; the provisions, instead, had enough in them to harm the cause. Encryption, a process in which digital messages are (12) so they can’t be accessed by anyone other than those they are meant for, is a means to ensure freedom of (13) and to keep information secure in the digital world. The aliases one uses in the social media environment can be a fun way to keep casual users from (14) you. But that isn’t enough. The digital world also comprises criminals and terrorists, and repressive regimes. Some of them would not only want to know who you are and (15) into your information and messages but also have the means to do so. Encryption keeps intruders at bay.
11).
a)   Ensuring
b)   Keeping
c)   Maintaining
d)   Knowing
e)   Handling
12).
a)   Used
b)   Sent
c)   Scrambled
d)   Made
e)   Codes
13).
a)   Things
b)   Expression
c)   Rights
d)   Services
e)   Money
14).
a)   Knowing
b)   Supporting
c)   Hacking
d)   Identifying
e)   Sending
15).
a)   Leak
b)   Hack
c)   Send
d)   Theft
e)   Encrypt

Answers:
1)c   2)e   3)d   4)a   5)b   6)a   7)d   8)b   9)c   10)c  11)a  12)c   13)b   14)d   15)b

Solutions:
1). (c) Reqd. ratio = 207 : 198= 23 : 22
2). (e) Reqd. number = 8·4 × 55 + 54 × 6= 462 + 324 = 786
3). (d) Reqd. % =360 × 100/220%= 163·64% ≈ 164 (App.)
4). (a) Reqd. ratio = (234 + 77) : (126 + 143)= 311 : 269
5). (b) Reqd. number= 840 + 220 + 900 + 360 + 450 + 540= 3310
Directions(6 – 10):
Input: for 52 all 96 25 jam road 15 hut 73bus stop 38 46.
Step I: all for 52 25 jam road 15 hut 73 busstop 38 46 96.
Step II: bus all for 52 25 jam road 15 but stop38 46 96 73
Step III: for bus all 25 jam road 15 but stop 3846 96 73 52
Step IV: hut for bus all 25 jam road 15 stop 3896 73 52 46.
Step V:  jam hut bus all 25 road 15 stop 96 7352 46 38
Step VI: road jam hut bus all 15 stop 96 73 5246 38 25
Step VII: stop road jam hut bus all 96 73 52 4638 25 15
6). (a)
7). (d)
8). (b)
9). (c)
10). (c)

 

 


For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">