18 Jul 2016

SBI /IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-21

SBI /IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-21:
Dear Readers, SBI PO/IBPS PO 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Following table shows the production and sale (in thousands) of tyres of six different companies A, B, C, D, E and F during the period 2008 to 2013.


1). In which year is the number of tyres sold for Company E the minimum percentage of its tyres produced?
a) 2008
b) 2009
c) 2010
d) 2011
e) 2012

2). What is the difference between the total tyres produced in all six companies in 2012 and the total tyres sold in 2013 (answer in thousands)?
a) 40
b) 41
c) 42
d) 46
e) 44

3). What is the percentage increase/decrease in the number of tyres sold by Company A from 2011 to 2012?
a) 12%
b) 12.5%
c) 13%
d) 13.5%
e) None of these

4). What is the ratio of the total tyres sold by Company A and Company E together in the year 2008 to that in the year 2013?
a) 6 : 5
b) 5 : 6
c) 7 : 6
d) 6 : 7
e) None of these

5). In Company A, the number of tyres sold in 2012 is what per cent more than the number of tyres sold in the year 2008?
a) 10%
b) 15%
c) 20%
d) 25%
e) 30%

REASONING
Directions for (Questions 6 to 10): Answer the questions on the basis of the information given below.
A group of seven persons – A, B, C, D, E, F and G – work as Economist, Agriculture Officer, IT Officer, Terminal Operator, Clerk, Forex Officer and Research Analyst, for Banks – L, M, N, P, Q, R and S – but not necessarily in the same order. C works for Bank N and is neither a Research Analyst nor a Clerk. E is an IT Officer and works for Bank R. A works as Forex Officer and does not work for Bank L or Q.The one who is an Agriculture Officer works for Bank M.The one who works for Bank L works as a Terminal Operator. F works for Bank Q. G works for Bank P as a Research Analyst. D is not an Agriculture Officer.
6). Who amongst the following works as an Agriculture Officer?
a) C
b) B
c) F
d) D
e) None of these

7). What is the profession of C?
a) Terminal Operator
b) Agriculture Officer
c) Economist
d) Cannot be determined
e) None of these

8). For which bank does B work?
a) M
b) S
c) L
d) Either M or S
e) None of these

9). What is the profession of the person who works for bank S?
a) Clerk
b) Agriculture Officer
c) Terminal Operator
d)Forex Officer
e) None of these

10). Which of the following combinations of person, profession and bank is correct?
a) A – Forex Officer – M
b) D – Clerk – L
c) F – Agriculture Officer – Q
d) B – Agriculture Officer – S
e) None of these


ENGLISH
Directions (Q. 11-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is e) i.e. No Error. (Ignore the errors of punctuation, if any).

11).The Chief Minister assured the people (a)/ that the government (b)/ will do its (c)/ best for the welfare of the poor. (d)/ No error (e)

12).She exclaimed with sorrow (a)/ that her younger (b)/ son died (c)/ six days before. (d)/ No error (e)

13).The father said to his daughter (a)/ that if she wants to secure (b)/ good marks, she (c)/ had to work hard. (d)/ No error (e)

14).She asked me (a)/ how could she  (b)/ help me in (c)/ that situation. (d)/ No error (e)
1
5).The teacher forbade (a)/ the students not (b)/ to pluck the flowers (c)/ in the school garden. (d)/ No error

Answers:
1)b   2)d   3)e   4)e   5)e   6)b   7)c   8)a   9)d   10)e  11)c   12)c   13)b   14)b   15)b

Solution:
1). b) It is 58/67 * 100= 86.56%
2). d) Difference = 371 – 325= 46
3). e) %age Increase = 5/60* 100= 8.33%
4). e) Ratio = 104/126= 52/63 = 52 : 63
5). e) Number of tyre sold in 2008 = 50
Number of tyre sold in 2012 = 65
= 65-50/50 * 100
= 30%

(6 – 10):
Person
Bank
Post
A
S
Forex Officer
B
M
Agriculture Officer
C
N
Economist
D
L
Terminal Operator
E
R
IT Officer
F
Q
Clerk
G
P
Research Analyst
6). b)
7). c)
8). a)
9). d)
10). e)

Directions (Q. 11-15)
11). c) Replace ‘will’ by ‘would’
12). c) Replace ‘son died’ by ‘son had died’
13). b) Replace ‘wants’ by ‘wanted’
14). b) Replace ‘how could she’ by ‘how she could’
15). b) delete not


 

 


For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">