19 Jul 2016

SBI /IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-22

SBI /IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-22:
Dear Readers, SBI PO/IBPS PO 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.



QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Study the data given below to answer the questions:
Number of Units of Music Player’s Sold

2001
2002
2003
2004
2005
LG
30000
38000
36000
42000
40000
Samsung
17000
28000
33000
32000
27000
Sony
12500
20000
35000
40000
50000
Panasonic
30000
25000
22000
20000
15000
Toshiba
15725
18625
13275
14375
16000
1). The average annual sale of which brand is the highest?
a)   LG
b)   Sony
c)   Panasonic
d)   Toshiba
e)   Samsung

2). Which of the following statements is/are true?
I. LG is showing an increase in sales every year.
II. Samsung has recorded a fall in sales thrice during the given five years period.
III. The percentage increase in the number of units sold from 2001 to 2005 is the highest for Sony.
IV. The average annual sale of Samsung is more than that of Sony.
a)   III alone
b)   I and II
c)   III and IV
d)   III and II
e)   None of these

3). The installed capacity of each company is 75000 units and all the units produced by each company are sold. Then, the least and the highest values for annual capacity utilization for any company are respectively.
a)   16.67% and 66.67%
b)   17.5% and 72.5%
c)   14.28% and 75.5%
d)   5.24% and 95.34%
e)   None of these

4). If  for 2006 there is a 25% increase in the total sale of Music player’s and there is a 10% decrease in the sale of Toshiba Music player’s in comparison from 2005, then what percentage of the total sales in 2006 is for Toshiba Music player’s ?
a)   17%
b)   8.2%
c)   9.3%
d)   6.3%
e)   7.8%

5). The brand which showed a decrease of 50% during the given five-year period registered maximum percentage decrease during the period ?
a)   2001–02
b)   2002–03
c)   2003–04
d)   2004–05
e)   None of these
REASONING
Directions (6 – 10): In these questions, a relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by two conclusions. Give answer:
a) if only conclusion I is true. 
b) if only conclusion II is true
c) if either conclusion I or II is true. 
d) if neither conclusion I nor II is true.
e) if both conclusion I and II are true.
6). Statements: P ≥ Q ≤ R; R < S; S > T
Conclusion: I. T > Q II. P > S
7). Statements: A ≤ B < C; D = B; C < R
Conclusion: I. R > A II. R < D
8). Statements: K > L; K ≤ J < I; J ≤ M
Conclusion: I. M < I II. L < M
9). Statements: R > T; Q > S; R = Q < P
Conclusion: I. T > S II. T< P
10). Statements: K> I = F; H = G < F < E
Conclusion: I. E < K II. K > H


ENGLISH
Directions (Q. 11 – 15): Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) into a meaningful paragraph and then answer the questions below it.
(A)     The history of that system is, however, a warning that a stimulus to reorganize a similar scheme.
(B)     However, we can’t resign ourselves merely because there are not data.
(C)     One of the commonest risk which agricultural life is exposed to in this country is famine or failure of crops.
(D)     There are however, no reliable data on which such scheme of insurance can be based.
(E)     A kind of Famine Insurance System was attempted by the British Government of India in the last century.
(F)     Still, the need for such a scheme to cover the losses due to famine, cattle plague, crop pests, etc. can’t be undermined.
(G)     It is obviously because of failure of rain and the consequence is starvation.

11). Which of the following should be the fourth sentence after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E

12). Which of the following should be the sixth sentence after rearrangement?
a)   E
b)   D
c)   B
d)   C
e)   A

13). Which of the following should be the third sentence after rearrangement?
a)   B
b)   C
c)   D
d)   E
e)   F

14). Which of the following should be the first sentence after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E

15). Which of the following should be the second sentence after rearrangement?
a)   B
b)   G
c)   D
d)   E
e)   F

Answers:
1)a   2)a   3)a   4)e   5)d   6)d   7)a   8)b   9)b   10)b 11)a   12)b   13)d   14)d   15)b 

Solutions:
1). a) Average annual sale of LG = 186000/5 = 37200
Sony = 157500/5 = 31500
Panasonic = 112000/5 = 22400
Toshiba = 78000/5 = 15600
Samsung = 137000/5 = 27400

2). a)
I. LG shows increase and decrease in sales during 5 years
II. Samsung has recorded a fall in sales only twice
III. Per cent increase in the number of units sold for Sony (2001 – 2005) is highest = (50000 – 12500)/12500 x 100 = 300%
IV. The average annual sale of Samsung is less than that of Sony

3). a) Sony:
Least annual capacity utilization = 12500/75000 x 100 = 16.67%
Least annual capacity utilization = 50000/75000 x 100 = 66.67%
Similarly,
LG => Least = 40%; Highest = 56%
Samsung => Least = 22.67%; Highest = 44%
Panasonic => Least = 20%; Highest = 40%
Toshiba => Least = 17.7%; Highest = 24.83%

4). e) Total sale of Music players in 2005 = 148000
Total sale of Music players in 2006 = 148000 x 1.25 = 185000
Sale of Toshiba in 2005 = 16000
Sale of Toshiba in 2006 = 16000 x 0.9 = 1440
Required percent = 14400/185000 x 100 = 7.8%

5). d) Panasonic shows a decrease of sale by 50%
(30000 – 15000)/30000 x 100 = 50%
Per cent decrease in 2002 = (30 – 25)/30 x 100 = 16.6%
Per cent decrease in 2003 = (25 – 22)/25 x 100 = 12%
Per cent decrease in 2004 = (22 – 20)/22 x 100 = 9.09%
Per cent decrease in 2005 = (20 – 15)/15 x 100 = 25%
Maximum per-cent decrease is shown during (2004 – 2005)

6. d)
7. a)
8. b)
9. b)
10. b)

Direction (11 to 15): CGEAFDB

 

 


For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">