20 Jul 2016

SBI /IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-23

SBI /IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-23:
Dear Readers, SBI PO/IBPS PO 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.



QUANTITATIVE APTITUDE

Directions (1 – 5): Study the following Pie-chart carefully and answer the questions give below:
Statistics of Survey on the food item’s preference of the people conducted on a sample of 30000 people

1). What is the total number of people preferring vegetables and those preferring sprouts?
a) 11900
b) 12300
c) 12500
d) 11500
e) None of these

2). What is the difference between the total number of people preferring meat to the total number of people preferring fish?
a) 150
b) 200
c) 300
d) 350
e) None of these

3). People preferring fruits are approximately what per-cent of the people preferring vegetables?
a) 48
b) 35
c) 46
d) 37
e) 30

4). Out of the total sample population, how many people have given preferences for fish?
a) 1600
b) 1800
c) 1500
d) 1400
e) None of these

5). What is the respective ratio of the number of people preferring meat to the number of people preferring salad?
a) 2:5
b) 3:5
c) 2:3
d) 4:3
e) None of these

REASONING
Directions (1-7): Study the following information for Tough Round In Out Seating arrangement with Subjects and answer the questions that follow:
There are eight persons L, M, N, O, P, Q, R and S are sitting around the circle. Four of them are facing away from the centre. Four of them are teachers who teach four students. They like eight different subjects viz, History, English, Economics, Maths, Hindi, Physics, Sociology and Chemistry but not necessarily in the same order. Only two students are facing away from the centre.
M is second to the left of O. Q is fourth to the left of R. N likes to study Hindi. One, who likes English facing away from the centre. L is not facing away from the centre. R doesn't like either Sociology or Physics. S likes to study Maths. Q doesn't like Science subjects. Chemistry is studied either by M or O. S, who is facing outside is fourth to the left of L, who doesn't like to teach either Economics or Science subjects. R is second to the right of L. M and P are facing to each other. O is third to the right of L. P likes History. Q is facing away from the centre and a teacher. Physics is not liked by them who is facing towards the centre. One, who likes to teach English is between two students.

6). Who among the following likes Physics?
a) Q
b) R
c) O
d) L
e) Other than given options

7). How many persons sit between the one who likes Sociology and the one who is second to the right of M, when counted in clockwise direction from one who likes Sociology?
a) Two
b) None
c) One
d) Seven
e) Other than given options

8). Which of the following pair represents the immediate neighbour of the one who likes chemistry?
a) L and N
b) O and P
c) Q and R
d) S and Q
e) Other than given options

9). R likes which of the following subjects?
a) Economics
b) History
c) Maths
d) Chemistry
e) Hindi

10). Who among the following is/are teacher?
a) R
b) M
c) L
d) N
e) Both 1 and 3

11). Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a) Q
b) R
c) S
d) O
e) M

12). Which of the following combination is correctly matched?
a) L - Sociology - Student
b) N - Chemistry - Student
c) O - Physics - Facing away from the centre
d) P - History - Student
e) Other than given options


ENGLISH
Directions ( Q.13-17): Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Find out which option can be used to fill up the blank in the sentence in the same sequence to make it meaningfully complete.

13). A group of several hundred people marched towards the eastern part of the city and ____________ the fortress prison, where they hoped to find ____________ammunition.
a)   Charged, acquired
b)   Roared, saved
c)   Ripped, treasured
d)   Raged, hidden
e)   Stormed, hoarded

14). One of the most ___________ social reforms of the Jacobin regime was the __________ of slavery in the French colonies.
a)   Leftist, reversal
b)   Insurgent, split up
c)   Revolutionary, abolition
d)   Revisionary, cancellations
e)   Reactionary, break up

15). The previous constitution of Nepal, which had been adopted in 1990, ____________ the fact that the final authority ___________ with the king.
a)   Reflected, rested
b)   Brooded, recovered
c)   Returned, revived
d)   Repeated, renewed
e)   Reproduced, alerted

16). Drama had its earliest beginnings in the corporate life of the village, the ________  form of settlement that took ________ in England
a)   Arbitrary, reservation
b)   Predominant, place
c)   Reigning, area
d)   Ascendant, venue
e)   Controlling, position

17). In the year 1605 the famous Gunpowder plot was __________ as a protest against the sharp ___________ of the anti-Catholic laws of King James I.
a)   Executed, coercion
b)   Committed, prescription
c)   Acted, obligation
d)   Perpetrated, enforcement
e)   Effected, administration

Answers:
1)e   2)c   3)d   4)c   5)a   6)c   7)b   8)d   9)a   10)e   11)e   12)c  13)e   14)c   15)a   16)b   17)d

Solutions:
1). e) Total no.of people preferring vegetables and those preferring sprouts = 9000 + 3900 = 12900
2). c) Difference between the total number of people preferring meat to the total number of people preferring fish = 1800 – 1500 = 300
3). d) Percentage of people preferring fruits of the people preferring vegetables = 3300/9000 x 100 = 36.666
4). c) People which prefer to fish = 1500
5). a) Ratio of the number of people preferring meat to the number of people preferring salad = 1800/4500 = 6/15 = 2/5

(6 – 10):

Persons
Subject
Teachers/Students
L
Sociology
Teacher
M
Chemistry
Student
N
Hindi
Student
O
Physics
Student
P
History
Teacher
Q
English
Teacher
R
Economics
Teacher
S
Maths
Student
6). c)
7). b)
8). d)
9). a)
10. e)
11. e)
12. c)

 

 


For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">