21 Jul 2016

SBI /IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-24

SBI /IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-24:
Dear Readers, SBI PO/IBPS PO 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (Q. 1–5): Study the graph carefully to answer the questions that follow:
Profit (in lakh) made by three companies over the years
1). The profit earned by Computer A in the year 2010 was approximately what percent of the total profit by all three companies in that year?
a)   15%
b)   18%
c)   21%
d)   25%
e)   36%

2). If the income of Company A in the year 2013 was Rs. 2354300, what was its expenditure in that year?
a)   Rs. 1805600
b)   Rs. 1506700
c)   Rs. 1800000
d)   Rs. 1704300
e)   None of these

3). What is the approximate average profit earned by Company C in all the years together?
a)   Rs. 15 lakh
b)   Rs. 6 lakh
c)   Rs. 12.5 lakh
d)   Rs. 8.75 lakh
e)   Rs. 10.6 lakh

4). What is the percentage decrease in the profit of Company A in the year 2013 from the previous year?
a)   8.25%
b)   7.14%
c)   6.75%
d)   10.5%
e)   8.75%

5). The average profit of the three companies can be put in which of the following orders?
a)   A > B > C
b)   A > C > B
c)   C > B > A
d)   C > A > B
e)   None of these

REASONING
Directions (Q. 6-10): Study the following information carefully and answer the question given below:
A, B, C, D, E, F, G and H are eight employees of an organization working in three departments, viz Personnel, Administration and Marketing with not more than three of them in any department. Each of them has a different choice of sports from football, cricket, volleyball, badminton, lawn tennis, basketball, hockey and table tennis, not necessarily in the same order.
D works in Administration and does not like either football or cricket. F works in Personnel with only A, who likes table tennis. E and H do not work in the same department as D. C likes hockey and does not work in Marketing. G does not work in Administration and does not like either cricket or badminton. One of those who work in Administration likes football. The one who likes volleyball works in Personnel. None of those who work in administration likes either badminton or lawn tennis. H does not like cricket.

6). Which of the following group of employees work in Administration department?
a)   EGH
b)   AF
c)   BCD
d)   BGD
e)   Data inadequate

7). In which department does E work?
a)   Personnel
b)   Marketing
c)   Administration
d)   Data inadequate
e)   None of these

8). Which of the following combinations of employee-department-favourite sport is correct?
a)   E – Administration - Cricket
b)   F – Personnel – Lawn Tennis
c)   H – Marketing – Lawn Tennis
d)   B – Administration – Table tennis
e)   None of these

9). What is E’s favourite sport?
a)   Cricket
b)   Badminton
c)   Basketball
d)   Lawn Tennis
e)   None of these

10). What is G’s favourite sport?
a)   Cricket
b)   Badminton
c)   Basketball
d)   Lawn Tennis
e)   None of these


ENGLISH
Directions (Q.11-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is e). (Ignore errors of punctuation, if any.)

11). He told that (a)/ his father had gone (b)/ to Mumbai (c)/ the previous week (d)/ No error (e).

12). Sumit told his father that  (a)/ he wanted to go abroad (b)/ after he finishes (c)/ his studies there. (d)/ No error (e).

13). The station master told me (a)/ that I was very late (b)/ and it was an hour (c)/ since the train left. (d)/ No error (e).

14). He respectfully (a)/ wishes his (b)/ teacher (c)/ good morning sir. (d)/ No error (e).

15). He asked his son (a)/ if he has seen (b)/ the TajMahal (c)/ earlier (d)/ No error (e).

Answers:
1)c   2)d   3)e   4)b   5)c   6)c   7)b   8)e   9)a   10)d   11)a   12)c  13)d   14)c   15)b

Solution:

1). c) Required % = (5.5 / 26) × 100 ≈ 21%
2). d) Required expenditure = 2354300 – 650000 = Rs. 1704300
3). e) Required average = (11 + 13 + 9 + 8 + 11 + 12) ÷ 6 = 64 ÷ 6 ≈ Rs.10.6
4). b) Required % = [(7 – 6.5) / 7] × 100
= (0.5 / 7) × 100 ≈ 7.14%
5). c) Average profit of Company A
= (4 + 5.5 + 6 + 7 + 6.5 + 4) ÷ 6
= 33 ÷ 6 = Rs.5.5 lakh
Average profit of Company B
= (6 + 7.5 + 7 + 8 + 5 + 5) ÷ 6
= 38.5 ÷ 6 ≈ 6.41 lakh
Average profit of company C = 11 + 13 + 9 + 8 + 11 + 12 ÷ 6 = 64 ÷ 6 = 10.6
Hence C > B > A

Questions (6-10):
Employee
Department
Sport
A
Pers
TT
B
Admin
Football
C
Admin
Hockey
D
Admin
Basketball
E
Mktg
Cricket
F
Pers
Volleyball
G
Mktg
LT
H
Mktg
Badminton












6). c)
7). b)
8). e)
9). a)
10). d)

11). a) object is necessary with ‘told’ or ‘tell’.
12). c) replace ‘finishes’ by ‘finished’.
13). d) change to ‘the train had left’
14). c) delete ‘Sir’
15). b) change ‘he has seen’ to ‘he had seen’.


 

 


For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">