23 Jul 2016

SBI /IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-26

SBI /IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-26:
Dear Readers, SBI PO/IBPS PO 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Study the following pie charts and the information given below them carefully and answer the given questions.

Total number of employees in organization II is 24800

1). The total number of which level employees in both the organisation together is the maximum?
a) A
b) F
c) C
d) E
e) D

2). The difference between the numbers of employees in the two organisations of which level is the maximum?
a) A
b) D
c) E
d) F
e) C

3). The number of C level employees in organisation I is approximately equal to the number of which level employees in organisation II?
a) B
b) D
c) F
d) C
e) A

4). The number of B level employees in organisation I is less than that in organisation II by approximately what per cent?
a) 60
b) 55
c) 50
d) 40
e) 45

5). What is the total number of F level employees in organisation I and E level employees in organisation II together?
a) 7916
b) 2652
c) 7116
d) 8126
e) 4464

6). The number of A level employees in organisation II is approximately what per cent of the number of D level employees in organisation I?
a) 30
b) 62
c) 57
d) 48
e) 43

REASONING
Directions (Q. 6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
In a certain code language ‘student attends class’ is written as ‘chi ki pa’, ‘he is honest student’ is written as ‘din sa chi ta’, ‘teacher teaches in class’ is written as ‘la ja pa ha’ and ‘he is teacher’ is written as ‘din sa ha’.
7). What does ‘ta’ stand for?
a) he   
b) is
c) honest  
d) class
e) None of these

8). Which of the following may be the code for ‘is he in class’?
a) ja pa din sa  
b) pa ja la ta
c) chi din sa ja 
d) din sa ki la
e) cannot be determined

9). What is the code for ‘teaches’?
a) ha   
b) la
c) ja  
d) sa
e) Can’t be determined

10). What is the code for ‘he’?
a) din   
b) pa
c) sa  
d) din or sa
e) None of these

11). How is ‘student’ written in that code language?
a) chi   
b) ki
c) ta  
d) sa
e) None of these

ENGLISH
Directions (Q. 12-16): Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) into a meaning full paragraph and then answer the questions given below it.
(A)     The urban poor were neglected.
(B)     A new generation of professionals however are attempting to reach the urban poor.
(C)     This is because they were considered too mobile and lacking in cohesion.
(D)     Microfinance institutions have traditionally focused on the rural poor.
(E)     These factors do not facilitate generation of peer group pressure which is essential for the success of the microfinance model.
(F)     Their challenge will be to adapt the traditional microfinance model to one suited to urban microfinance

12). Which of the following is the SECOND sentence after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E

13). Which of the following is the FIFTH sentence after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E

14). Which of the following is the SIXTH sentence after rearrangement?
a)   B
b)   C
c)   D
d)   E
e)   F

15). Which of the following is the THIRD sentence after rearrangement?
a)   B
b)   C
c)   D
d)   E
e)   F

16). Which of the following is the FIRST sentence after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E

Answers:
1)c   2)e   3)c   4)d   5)c   6)c    7)c   8)e   9)e   10)d   11)a  12)a   13)b   14)e   15)b   16)d

Solutions:
(1 – 6):
Number of employees in organisation I
at level A =(24×20400)/100 =4896
Similarly, at level B=(8×20400)/100 =1632
At level C=(14×20400)/100 =2856
At level D=(30×20400)/100=6120
At level E=(11×20400)/100=2244
At level F=(13×20400)/100=2652
Number of employees in organisation II
At level A =(14×24800)/100 =3472
At level B=(16×24800)/100=3968
At level C=(32×24800)/100=7936
At level D=(8×24800)/100=1984
At level E=(18×24800)/100=4464
At level F=(12×24800)/100=2976
1). c) At level C=7936+2856 =10792
2). e) Difference at level C is maximum
7936-2856 =5080
3). c) The number of employees in organisation I at level C=2856
The number of employees in organisation II at level F is 2976
Which is approximately equal to level C.
4). d) Reqd% =(1632/3968) x100 =41.12% =40%
5). c) Total employees =2652+4464 =7116
6). c) Reqd%=(3472/6120)x100 =56.73 =57%

(7 – 10):
Word
Code
Students
chi
attends
ki
class
pa
He/is
sa/din
honest
ta
teacher
ha
teaches/in
ja/la
7). c)
8). e)
9). e)
10). d)
11). a)

Directions (Q. 12-16)
DACEBF




 



 



For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">