24 Jul 2016

SBI /IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-27

SBI /IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-27:
Dear Readers, SBI PO/IBPS PO 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.



QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Following line graph shows the ratio of import to export of two different
Companies A and B during the period 2003 to 2009
1). If the total import of Company B in year 2005 is 67.2 lakh, what is the total export of Company B in year 2005?
a) 112 lakh
b) 96 lakh
c) 44.8 lakh
d) 40.32 lakh
e) None of these
2). If the total export of Company A in year 2006 is 84 lakh, what will be the total import of Company B in year 2006?
a) 105 lakh
b) 84 lakh
c) 67.2 lakh
d) Can’t be determined
e) None of these
3). If in year 2008 the export of Company A and import of Company B are 116 lakh and 117 lakh respectively, what will be the sum of imports of Company A and exports of Company B in 2008?
a) 151.5 lakh
b) 152.5 lakh
c) 153.5 lakh
d) 154.5 lakh
e) 155.5 lakh
4). If in year 2005 the import of Company A is decreased by 25% and export is decreased by 50%, what will be the new ratio of import to export of Company A in 2005?
a) 0.55
b) 0.9
c) 1.2
d) 1.8
e) 2.25
5). If the import of Company A in year 2005 and the export of Company B in year 2007 are 102.6 lakh and 112.5 lakh respectively, the export of A in 2005 is what percentage of the import of Company B in year 2007?
a) 190%
b) 148%
c) 108%
d) 68.32%
e) 52.63%
REASONING
Directions (6 - 10): Study the following information carefully and answer the given questions
A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circle facing the centre but not necessarily in the same order.
      B sits second to the left of H’s husband. No female is an immediate neighbour of B.
      D’s daughter sits second to the right of F. F is the sister of G. F is not an immediate neighbour of H’s husband.
      Only one person sits between A and F. A is father of G. H’s brother D sits on the immediate left of H’s mother. Only one person sits between H’s mother and E.
      Only one person sits between H and G. G is the mother of C. G is not an immediate neighbour of E.
6). What is the position of A with respect to his mother-in-law?
a) Immediate left
b) Third to the right
c) Third to the left
d) Second to the right
e) Fourth to the left
7). Who amongst the following is D’s daughter?
a) B
b) C
c) E
d) G
e) H
8). What is the position of A with respect to his grandchild?
a) Immediate right
b) Third to the right
c) Third to the left
d) Second to the left
e) Fourth to the left
9). Four of the following five are alike in a certain way based on the given information and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a) F
b) C
c) E
d) H
e) G
10). Which of the following is true with respect to the given seating arrangement?
a)C is cousin of E.
b)H and H’s husband are immediate neighbours of each other.
c)No female is an immediate neighbour of C.
d)H sits third to the left of her daughter.
e)B is mother of H.

ENGLISH
Directions (11 -15): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.

A.   India and its space agency, the ISRO, now proudly join their ranks
B.   After a journey of over 660 million kilometers that took 10 months, India’s Mars Orbiter Mission has swept with effortless ease into orbit around the Red Planet, marking this country to achieve such a feat in a maiden attempt.
C.   Thus far, only the United States, the former Soviet Union and the European Space Agency have succeeded in doing so.
D.   Although ISRO could draw on its experience with the lunar probe, Chandrayaan-1, launched six years back, the challenges involved in sending a spacecraft all the way to Mars are far greater.
E.   That includes propelling the spacecraft with sufficient velocity to escape Earth’s gravitational grasp, guiding it along the proper trajectory over vast distances, and then slowing it down sufficiently to go into orbit around that planet.
F.    Probes dispatched to Earth’s sibling planet over the last half a century have often run into trouble of one kind or another, with only less than half of those spacecraft ending the voyage successfully.
11).Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
a)       C
b)       B
c)       A
d)       D
e)       F
12).Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
a)       B
b)       A
c)       F
d)       D
e)       E
13).Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
a)       C
b)       A
c)       F
d)       E
e)       D
14).Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
a)       B
b)       C
c)       E
d)       B
e)       A
15).Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement?
a)   F
b)   A
c)   C
d)   E
e)   D

Answers:
1)a   2)c   3)e   4)d   5)a   6)d   7)c   8)a   9)b   10)e  11)b   12)c   13)a  14)e  15)d

Solutions:
1. A) I/E = 0.6 => E = I/0.6 = 67.2/0.6 = 112lakh
2. C) Import of B can’t be determined because no relationship between Company A and B is given.
3. E) IA/EA = 0.5 =>IA = 0.5 × EA = 0.5 × 116 = 58 lakh
IB/EB = 1.2 => EB = 1170/12 = 97.5 lakh
Therefore Sum = 58 + 97.5 = 155.5 lakh
4. D) I/E = 1.2
I1 = I – 25I/100 = 75I/100
E1 = E – E × 50/100 = 50E/100
Therefore I1/E1 = 75I/100 × 100/50E = 3/2 × I/E = 3/2 × 1.2 = 1.8
5. A) IA/EA = 1.2 =>EA = 102.6/1.2 = 85.5 lakh => IB/EB = 0.4
=> IB = 0.4 × 112.5 = 45 lakh
Therefore Required % = 85.5/45 × 100 = 190%
(6 – 10):


6. D) B is mother-in-law of A,
Hence, A’s position with respect to his mother-in-law is second to the right.
7. C)
8. A) C is grandchild of A.
Thus, A’s position with respect to his grand child is immediate right.
9. B) Except C, all are females.
10. E)

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">