25 Jul 2016

SBI /IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-28

SBI /IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-28:
Dear Readers, SBI PO/IBPS PO 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
1). A train A leaves Delhi at 6 AM and reaches Jaipur at 10 AM. Another train B leaves Jaipur at 8 AM and reaches Delhi at 11:30 AM. At what time do the two trains cross each other?
a) 8:36 am
b) 8:30 am
c) 8:00 am
d) 8:16 am
e) Cannot be determined

2).In an election between two candidates, 75% of the voters cast their votes, out of which 4% of the votes were declared invalid. The candidate who won the election got 450 votes more than the candidate who lost the election. The ratio of votes of winner and loser is 3:2. Find the total number of votes enrolled in that election.
a) 3100
b) 2250
c) 3200
d) 3225
e) 3125

3). In an examination, 80% of students passed in English, 85% in Mathematics and 75% in both English and Mathematics. If 40 students failed in both the subjects, find the total number of students.
a) 500
b) 200
c) 400
d) 300
e) 450

4). A dishonest dealer professes to sell his goods at cost price. But he uses a false weight and thus gains 61847%. For a kg, he uses a weight of:
a) 940 gms
b) 947 gms
c) 953 gms
d) 960 gms
e) 990 gms

5). Three containers have their volumes in the ratio 3 : 4 : 5. They are full of mixtures of milk and water. The mixtures contain milk and water in the ratio of (4 : 1), (3 : 1) and (5 : 2) respectively. The contents of all these three containers are poured into a fourth container. The ratio of milk and water in the fourth container is:
a) 4 : 1
b) 151 : 48
c) 157 : 53
d) 5 : 2
e) 157 : 153
REASONING
Directions (6 – 11): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Ten persons John, Krish, Leon, Monty, Nathan, Pihu, Queen, Rehan, Smith and Tret are sitting in two rows with five persons in each row. The persons in row one are facing south and the persons in row two are facing north. Each person in row one faces a person from the other row.
All of them like a different soft drink, viz Sprite, Slice, Pepsi, Maaza, Fanta, Mirinda, Limca, 7up, Nimbooz and Cola, but not necessarily in the same order.
The persons who like Fanta and Mirinda sit opposite each other. Pihu sits opposite John, who likes Sprite. The one who likes Slice sits opposite the one who likes 7up. Tret is not facing north but sits third to the left of Queen, who likes Slice. There is only one person between Krish and Leon. Nathan sits at one of the ends of the row and likes Mirinda. The one who likes 7up is on the immediate right of Monty, who does not like Cola.
The persons who like Pepsi and Maaza respectively are not facing north. Leon likes Limca. The one who likes Maaza sits opposite the one who is second to the right of Krish. Smith does not like Cola. Nathan sits opposite the one who sits second to the left of the one who likes Pepsi.

6). Who among the following likes Cola ?
a) Rehan
b) Tret
c) Pihu
d) Smith
e) None of the above

7). Who among the following sit at the extreme ends of the row and are facing south?
a) Monty, Nathan
b) Smith, Leon
c) Tret, Nathan
d) Rehan, Tret
e) None of the above

8). How many persons sit between Monty and Nathan?
a) One
b) Two
c) Three
d) Can’t be determined
e) None of the above

9). Krish likes which of the following soft drinks?
a) Fanta
b) 7up
c) Cola
d) Maaza
e) None of the above

10). Which of the following statements is/are true?
a) Rehan likes Cola and sits at one of the ends of the row.
b) Pihu is the immediate neighbour of Queen and the person who likes Fanta.
c) The one who likes Limca sits on the immediate left of the one who likes Mirinda.
d) Only a) and c) are true
e) None of the above

11). Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a) Rehan, Queen
b) Nathan, Leon
c) Monty, Krish
d) Tret, Smith
e) Smith, Leon


ENGLISH
Directions (Q. 12-16): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is e) i.e. ‘No Error’. (Ignore the errors of punctuation, if any).

12). There cannot be any situation where a)/ somebody makes money in an asset b)/ located in India and does not pay tax c)/ either to India or to the country of his origin. d)/ No error e).

13). India has entered a downward spiral a)/ where the organized, productive  b)/ and law abide sectors are subject to c)/ savage amounts of multiple taxes. d)/ No error e).

14). The bank may have followed a)/ an aggressive monetary tightening policy  b)/ but its stated aim of c)/ curbing inflation have not been achieved. d)/ No error e).

15). Equal opportunities for advancement a)/ across the length and breadth b)/ of an organization will c)/ keep many problems away. d)/ No error e).

16). A customised data science degree a)/ is yet to became b)/ a standard programme  c)/ to India’s premier educational institution. d)/ No error e). 

Answers:
1)a   2)e   3)c   4)a   5)c   6)a   7)d   8)c   9)b   10)d   11)e  12)b   13)c   14)d   15)e   16)d

Solutions:
1). a) Let the distance between Delhi and Jaipur be x km and let the trains meet y hours after 8 am
Clearly, A covers x km in 4 hrs and B covers x km in (7/2) hrs
Therefore Speed of A = x/4 Kmph,
Speed of B = 2x/7 Kmph
Distance covered by A in (y+2) hrs + Distance covered by B in y hrs = x
Therefore x/4(y + 2) + 2x/7 × y = x
(y + 2)/4 + 2y/7 = 1
Y = 14/15hrs = 56 min
Hence the train meets at 8:56am

2). e) Let the winner got ‘3x’ votes and loser got ‘2x’ votes
So, 3x – 2x = 450 x = 450 ∴the winner got 1350 votes and loser got 900 votes
Therefore 75% of 96% of Total votes enrolled by = 1350 + 900
=> (75/100 x 96/00 x X) = 2250 => X = (2250 x 100 x 100)/(75 x 96) = 3125

3). c) Let the total number of students be x.
Let A and B represent the sets of students who passed in English and Mathematics respectively.
Then, number of students passed in one or both the subjects
=n(A∪B)=n(A)+n(B)−n (A∩B)=80% of x + 85% of x – 75% of x
= (80x/100 + 85x/100 – 75x/100) = 90x/100 = 9x/10
Therefore Students who failed in both the subjects = (x – 9x/10) = x/10
So, x/10 = 40 or x = 400.
Hence total number of students = 400

4). a) Let the error = x gms. Then (x/1000 – x) x 100 = 6 18/47 => (100x/1000 – x) = 300/47
=> x = 60
Therefore weight used = 1000 – 60 = 940 gms

5). c) Let the three containers contain 3x, 4x and 5x litres of mixtures respectively.
Milk in 1st mixture = (3x x 4/5) liters = 12x/5 litres
Water in 1st mixture = (3x – 12x/5) litres = 3x/5 litres
Milk in 2nd mixture = (4x x 3/4) litres = 3x litres
Water in 2nd mixture = (4x – 3x) litres = x litres
Milk in 3rd mixture = (5x x 5/7) = 25x/7 litres
Water in 3rd mixture = (5x – 25x/7) = 10x/7 litres
Total milk in final mixture = (12x/5 + 3x + 25x/7) litres = 314x/35 litres
Total water in final mixture = (3x/5 + x + 10x/7) litres = 106x/35 litres
Required ratio of milk and water = 314x/35 : 106x/32 = 157 : 53
(6 – 11):

6). a)
7). d)
8). c)
9). b)
10). d)
11). e)

12). b) replace ‘in’ with ‘no’
13). c) replace ‘abide’ with ‘abiding’ and ‘subject’ with ‘subjected’
14). d) replace ‘have’ with ‘has’
15). e)
16). d) Replace ‘to’ with ‘in’


 


 



For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">