26 Jul 2016

SBI /IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-29

SBI /IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-29:
Dear Readers, SBI PO/IBPS PO 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (Q.1-5): In each of these questions, two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answer
a) if x > y
b) if x < y
c) if x ≥ y
d) if x ≤ y
e) if x = y or relation cannot be established between 'x' and 'y'.
1). I.  8x + y = 10                               II. 4x + 2y = 13

2). I.  (x + 3)(y + 2) = 12                    II. 2xy + 4x + 5y = 11

3). I. (3x - 2)/y = (3x + 6)/(y + 16)                II.(x + 2)/(y + 4) = (x + 5)/(Y + 10)

4). I.  x2 + 20x + 4 = 50 - 25x              II. y2 - 10y – 24 = 0

5). I. (x2 - 10x+16)/(x2 -12x +24) = 2/3 II. y2 – y – 20 = 0

REASONING
Directions (6-10): Study the following sequence carefully and answer the questions given below:
M E 5 P B 2 A 7 K N 9 T R U 4 6 I J D F 1Q 3 W 8 V I S Z
6). How many such numbers are there in the above sequence, each of which is both immediately preceded by and immediately followed by a consonant?
a) None
b) One
c) Two
d) Three
e) More than three

7). If the order of the first twenty letters/numbers in the above sequence is reversed and the remaining letters/numbers are kept unchanged, which of the following will be the fourteenth letter/number from the right end after the rearrangement?
a) B
b) 6
c) 2
d) 1
e) None of these

8). Which of the following letter/number is the eighth to the left of the nineteenth letter/number from the left end?
a) N
b) T
c) 1
d) D
e) None of these

9). Four of the following five are alike in a certain way with regard to their position in the above sequence and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a) WIQ
b) PAE
c) NR7
d) 4JR
e) D16

10). How many such vowels are there in the above sequence, each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a vowel?
a) None
b) One
c) Two
d) Three
e) More than three


ENGLISH
Directions (Q. 11-15): Rearrange the following seven sentences A,B, C, D, E, F and G in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the question given below then.
(A)     In other words, floods and droughts are built into the countries monsoonal ecology.
(B)     “It pours cats and dogs” they said.
(C)     In the remaining 8,660 hours there is hardly any precipitation.
(D)     In the rain is not caught and stored , it will be impossible to live in this country.
(E)     But most of its pours down in a mere hundred hours.
(F)     India gets more rain annually___1,100 mm, on an average ___ than any other part of the world.
(G)     When the British came to India, they were struck by the amount it rained here.

11). Which of the following will be the FIRST sentence?
a)   G
b)   A
c)   C
d)   D
e)   F

12). Which of the following will be the SECOND sentence?
a)   C
b)   D
c)   F
d)   G
e)   B

13). Which of the following will be the FOURTH sentence?
a)   B
b)   C
c)   E
d)   F
e)   D

14). Which of the following will be the FIFTH sentence?
a)   A
b)   C
c)   D
d)   F
e)   G

15). Which of the following will be the FIFTH sentence?
a)   D
b)   E
c)   F
d)   A
e)   C

Answers:
1)b   2)e   3)b   4)e   5)e   6)e   7)a   8)e   9)e   10)a 11)e   12)d   13)c   14)b   15)a 

Solutions:
1. b) from both equation => x=7/12, y=16/3 => y>x
2. e)  xy + 3y + 2x + 6 = 12
 2xy + 6y + 4x = 12  _____(i)
2xy + 5y + 4x = 11 ______(ii)
From eq. (i) --- (ii)
Y = 1
From eq. (i)
x=1
x = y
3. b)
(3x-2)/y = (3x+6)/(y+16)
48x-8y = 32 ---- (i)
(x+2)/(y+4) = (x+5)/(y+10)
y = 2x ---- (i)
From Equation (i) & (ii)
x=1, y=2
y>x
4. e)
From the given Equation
x=1, -46
& y=-2,12
x # y
5. e)
From 1st equation
x^2-6x=0
x=0,6
From 2nd equation
(y+4) (y-5)
y=-4,5
x # y

6. e) Four
M E 5 P B 2 A 7 K N 9 T R U 4 6 I J D F 1 Q 3 W 8 V I S
Z
7. a) F D J I 6 4 U R T 9 N K 7 A 2 B P 5 E M 1 Q 3 W 8 V I S Z
8. e) Eighth to the left of the nineteenth letter/number from the left => (19 – 8=) 11th letter/number from left. Hence, required element is 9.
9. e) Except it second element in each group is third to the right of first element while third element of each group is second to the left of first element of the respective group.
10. a) There are no such vowels

Directions (Q. 11-15):
FGBECAD


 




For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">