28 Jul 2016

SBI /IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-31

SBI /IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-31:
Dear Readers, SBI PO/IBPS PO 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
1). A boat can travel 15 km downstream in 18 min. The ratio of the speed of the boat in still water to the speed of the stream is 4 : 1. How much time will the boat take to cover 10 km upstream?
a) 22 min
b) 25 min
c) 20 min
d) 33 min
e) 30 min

2). If P and Q work together, they will complete a job in 7.5 days. However, if P works alone and completes half the job and then Q takes over and completes the remaining half alone, they will be able to complete the job in 20 days. How long will Q alone take to do the job if P is more efficient than Q?
a) 20 days
b) 30 days
c) 40 days
d) 10 days
e) None of these

3). Rakesh invests Rs 12000 as fixed deposit at a bank at the rate of 10% per annum SI. But due to some pressing needs he has to withdraw the entire money after 3 years,  for which the bank allowed him a lower rate of interest. If he gets Rs 3320 less than what he would have got at the end of 5 years, the rate of interest allowed by the bank is
a) 68/9%
b) 64/9%
c) 67/9%
d) 61/9%
e) 71/9%

4). Veena’s present age is three times her son’s present age and two fifth of her father’s present age. The average of present age of all of them is 46 yrs.What is the difference between the Veena’s son’s present age and Veena’s father’s present age?
a) 68 yrs
b) 88 yrs
c) 58 yrs
d) 78 years
e) None of the above

5). There are 50 students in a hostel. Now the number of students got increased by 8. Due to this the expenses of the mess increased by 30 rupees per day while the average expenditure is decreased by 2 rupees. Find the original expenditure.
a) 812.5 rupees
b) 912.5 rupees
c) 1012.5 rupees
d) 1112.5 rupees
e) None of these

REASONING
I. Study the following information carefully and answer the given questions. When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of Input and rearrangement.(All the numbers are two digit numbers.)
Input: games 79 go glacier 57 14 give 86 63 gender 42 get
Step I: glacier games 79 go 57 give 86 63 gender 42 get 41
Step II: gender glacier games 79 go 57 give 86 63 get 41 24
Step III: games gender glacier 79 go give 86 63 get 41 24 75
Step IV: give games gender glacier 79 go 86 get 41 go 75 36
Step V: get give games gender glacier go 86 41 24 75 36 97
Step VI: go get give games gender glacier 41 24 75 36 97 68
Step VI is the largest step of above arrangement as the indended arrangement as the intended arrangement is obtained. As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the Input.
Input: micro 63 make 19 morales 72 25 my map 48 margin 56

6). Which element comes exactly between ‘morales’ and ‘make’ in Step III of the given input?
a) 63
b) my
c) 91
d) micro
e) 56

7). Which of the following combinations represent the sixth and eighth element in Step II of the given input from left end?
a) 63 and margin
b) map and 63
c) 72 and margin
d) 72 and map
e) 48 and micro

8). If in the last step ‘2’ is added to each of the odd numbers and ‘1’ is subtracted from each of the even numbes, then howmany numbers multiple of ‘3’ will be formed?
a) Two
b) One
c) None
d) Three
e) More than three

9). Which element is fourth to the left of one which is ninth from the left end in second last step?
a) micro
b) 72
c) morales
d) 91
e) margin

10). If the Step IV, ’72’ interchange its position with ‘micro’ and ‘morales’ also interchanges its position with ’91’ then which element will be to the immediate right of ’91’?
a) 63
b) my
c) 52
d) morales
e) 72

ENGLISH
Directions (Q. 11-15): Rearrange the following seven sentences A, B, C, D, E, F and G in the proper sequence to from a meaningful paragraph, then answer the questions given below them.
(A)     The history of that system is, however, a warning than a stimulus to reorganise a similar scheme.
(B)     However, we can’t resign ourselves merely because there are not data.
(C)     One of the commonest risk which agricultural life is exposed to in this country is famine or failure of crops.
(D)     There are, however, no reliable data on which such a scheme of insurance can be based.
(E)     A kind of Famine Insurance System was attempted by the British  Government of India in the last century.
(F)     Still, the need for such a scheme to cover the losses due to famine, cattle plague, crop pests, etc. can’t be undermined.
(G)     It is obviously because of failure o rain and the consequence is starvation.

11). Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E

12). Which of the following should be the SIXTH sentence after rearrangement?
a)   E
b)   D
c)   B
d)   C
e)   A

13). Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
a)   B
b)   C
c)   D
d)   E
e)   F

14). Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   D
d)   C
e)   E

15). Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
a)   B
b)   G
c)   D
d)   E
e)   F

Answers:
1)c   2)b   3)c   4)d   5)b   6)a   7)d   8)a   9)c   10)a  11)a   12)b   13)d   14)d   15)b

Solutions:
1). c) By using the formulae B = [tu + td] / [tu – td] × R
15 km downstream in 18 min so 10 km in (18/15) × 10 = 12 min
B= 4x, R = x
Now
4x = [tu + 12] / [tu – 12] × x
Solve, tu = 20 min
2). b) It is given that 1/P + 1/Q = 2/15
Now, let P take x days and Q takes y days to complete half the work respectively.
x/P = 1/2, x = P/2 similarly y/Q = 1/2, y = Q/2
so, x +y = 20 i.e. P/2 + Q/2 = 20, P + Q = 40
solve both equation, u will get Q = 30 days
3). c) P=12000, T1=10 years, T2=3 years, R1=10%, R2=?
[(12000*10*5)/100 – (12000*R2*3)/100] = 3320
=> 50-3R2 = 83/3
=> R2 = 67/9%
4). d) Present age of Veena’s son = x
Veena’s present age = 3x
Veena’s present age = 2/5 of Father’s present age
Father’s present age = (15/2) x
Total present age = x + 3x + (15/2)x = 138 => x = 12
Difference between Veena’s father’s present age and Veena’s son’s present age = 90 – 12 = 78 years
5). b) Let initial expenditure is E per day. Now it is increased by 30 rupees per day,
Initial students = 50 and now 58,
E/50 – (E + 30)/58 = 2
Solve for E, We will get E = 912.5 rupee

Directions (6 – 10):
Input: micro 63 make 19 morales 72 25 my map 48 margin 56
Step I: morales micro 63 make 72 25 my map 48 margin 56 91
Step II: margin morales micro 63 make 72 my map 48 56 91 52
Step III: micro margin morales 63 make 72 my map 56 91 52 84
Step IV: make micro margin morales 63 72 my map 91 52 84 65
Step V: map make micro margin morales 72 my 91 52 84 65 36
Step VI: my map make micro margin morales 91 52 84 65 36 27
6). a)
7). d)
8). a)
9). c)
10). a)

Directions (11-15):
CGEAFDB









For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">