29 Jul 2016

SBI /IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-32

SBI /IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-32:
Dear Readers, SBI PO/IBPS PO 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Read the graph and answer the given questions followed
Number of visas issued by Country XYZ for Country A and Country B in 6 different months

1). What is the difference between the total number of visas issued for Country A and Country B together in April and the total number of visas issued for both the countries together in June?
a) 70
b) 80
c) 90
d) 100
e) 110

2). What is the average number of visas issued for Country B in March, May, July and August?
a) 310
b) 315
c) 320
d) 325
e) 335

3). The number of visas issued for Country A in March decreased by 20% from the previous month. What is the respective ratio between the number of visas issued for Country A in February and the number of visas issued for the same country in May?
a) 25:13
b) 25:18
c) 26:13
d) 24:13
e) 26:15

4). The number of visas issued for Country A decreased by what per cent from May to July?
a) 35 1/3
b) 33
c) 30 5/9
d) 32 2/3
e) 32 4/9

5). The number of visas issued for Country B in March is what per cent less than the number of visas issued for Country A in June?
a) 8.5
b) 7.75
c) 4.25
d) 6.25
e) 5.75

REASONING
Directions (6 – 10): Read the following information carefully and answer the questions given below:
(a) In a family of six persons – A, B, C, D, E and F – there are three males and three females. There are two married couples and two persons are unmarried. Each one of them reads different newspapers, viz. Times of India, Indian Express, Hindustan Times, Financial Times, Navbharat Times and Business standard.
(b) E, who reads Indian Express, is mother – in – law of A, who is wife of C. D is the father of F and he does not read Times of India or Business Standard. B reads Navbharat Times and is the sister of F, who reads Hindustan Times . C does not read Business Standard.

6). Who among the following reads The Times of India?
a) C
b) D
c) A
d) Data inadequate
e) None of these

7). How is F is related to E?
a) Daughter
b) Brother
c) Son
d) Data inadequate
e) None of these

8). Which of the following is one of the married couples?
a) D - B
b) D - E
c) B - F
d) E – F
e) None of these

9). Which of the following newspapers is read by ‘A’ ?
a) Times of India
b) Navbharat Times
c) Financial Times
d) Data inadequate
e) None of these

10). How many sons does E have?
a) Four
b) Three
c) Two
d) One
e) None of these


ENGLISH
Directions (Q. 11-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is e) i.e. ‘No Error’. (Ignore the errors of punctuation, if any).

11). We are trying to a)/ find out the root cause b)/ of this recurring problem c)/ since the last four days d)/ No error e).

12). I told him bluntly a)/ that he is a lazy fellow  b)/ and that he had done c)/ his work very badly d)/ No error e).

13). Mumbai is full of tall buildings a)/ which is at once its b)/strength as well as weakness c)/ depending upon how one look at it. d)/ No error e).

14). I am fully aware that a)/ my boss is one of those b)/ who is totally dedicated c)/ to work and proper discipline. d)/ No error e).

15). The Director of our Company a)/ does not believe that b)/ we are working sincerely c)/ and with interest for all these years. d)/ No error e).

Answers:
1)c   2)b   3)b   4)c   5)d   6)a   7)c   8)b   9)e   10)c  11)d   12)b   13)d   14)c   15)c

Solutions:
1). c) Required difference = (310 + 350) – (320 + 250) = 660 – 570 = 90
2). b) Required Average = (300 + 280 + 320 + 360)/4 = 1260/4 = 315
3). b) Number of visas for country A in February = 400 x 100/80 = 500
Therefore, required ratio = 500:360 = 25:18
4). c) Percentage Decrease = 360 – 250/360 x 100 = 1100/36 = 275/9 = 30 5/9%
5). d) Required percent = 320 – 300/320 x 100 = 200/32 = 6.25

(6 – 10):
Person
Newspaper
Sex
E
Indian Express
Female
A
Business Standard
Female
C
Times of India
Male
D
Financial Times
Male
B
Navbharat
Female
F
Hindustan Times
Male
6). a)
7). c)
8). b)
9). e)
10). c)

11). d) Replace ‘since’ with ‘for’
12). b) The sentence is in past tense, so it should be ‘was’ in place of ‘is’
13). d) It should be “.... how one looks at it”.
14). c) It should be ‘are’ in place of ‘is’
15). c) the work has been going for several years continuously, so it should be ‘have been’ in place of ‘are’









For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">