30 Jul 2016

SBI /IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-33

SBI /IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-33:
Dear Readers, SBI PO/IBPS PO 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.



REASONING
Directions (1 – 5): Study the information carefully and answer the questions.
L, M, N, O, P, Q, R and S are sitting around a circular area at equal distances between each other, but not necessarily in the same order. Some of the people are facing the centre while some face outside (i.e., in a direction opposite to the centre).
S sits fourth to left of P. O sits second to right of S. S faces outside. L sits third to right of R. R is not an immediate neighbour of O. L is not an immediate neighbour of P. Both the immediate neighbours of Q face the centre. Both the immediate neighbours of M face opposite directions (i.e., if one person faces the centre then the other faces outside and vice- versa). Both the immediate neighbours of S face same direction as 0 (i.e., if 0 faces the centre then both the immediate neighbours of S also faces the centre and vice-versa) immediate neighbours of P face a direction opposite to that of P (i.e., if P faces the centre then both his immediate neighbours face outside and vice-versa).

1). What is R's position with respect to O?
a) Third to the right
b) Fifth to the left
c) Second to the left
d) Third to the left
e) Fourth to the right

2). Four of the following are a like in a certain way based on the given seating arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a) N
b) O
c) M
d) P
e) L

3). Which of the following is true regarding N as per the given seating arrangement?
a) N sits to immediate right of M
b) N faces outside
c) Only two people sit between N and Q
d) L sits second to right of N
e) S is one of the immediate neighbours of N

4). Who is sitting to immediate left of P?
a) R
b) M
c) O
d) S
e) Q

5). How many people in the given arrangement face outside?
a) One
b) Three
c) Five
d) Four
e) Two

QUANTITATIVE APTITTUDE
6). 19     30    44   67   117 ?
a)   236        
b)   272        
c)   264        
d)   248        
e)   254

7). 7    9   18   46   111   ?
a)   245        
b)   229        
c)   233        
d)   248        
e)   237

8). 7   24    58    109   ?   262
a)   183                  
b)   189        
c)   171                  
d)   163        
e)   177

9). 19    20    16   25   9   ?
a)   32          
b)   38          
c)   34          
d)   4) 42               
e)   48                                       

10). 7.4    9.2   11.4    14    17   ?
a)   19.8       
b)   2) 22.6   
c)   23          
d)   21          
e)   20.4


ENGLISH
Directions (Q. 11-15): Pick out the most effective word from the given words to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete.

11). It is the _______ of selfishness for men, who fully _____ in their own case the great advantages of good education, to deny these advantages to women.
a)   parody, demand
b)   height, appreciate
c)   height, assimilate
d)   degree, appreciate
e)   level, advance

12). The learner should be ____ to take a small first step one that will provide immediate success and ____ the learning.
a)   encouraged, reinforce
b)   forced, organize
c)   directed, reorganize
d)   cautioned, reinforce
e)   encouraged, acknowledge

13). His death _____ more tributes than have been paid at the _____ of any other human being gin history.
a)   brought, passing
b)   directed, helm
c)   delivered, description
d)   invited, living
e)   acknowledged, perpetuation

14). Only with executive ______ can the organization concentrate its energies on ______ competitive advantage over time.
a)   position, embarking
b)   deployment, directing
c)   contingent, fabricating
d)   commitment, sustaining
e)   satisfaction, moulding

15). All the performances of human are, at which we look with praise or wonder, are _____ of the restless ____ of perseverance.
a)   manifestations, pronouncement
b)   projections, component
c)   instances, force
d)   proofs, humanity
e)   visions, future

Answers:
1)e   2)c   3)e   4)b   5)d   6)d   7)e   8)e   9)c   10)e  11)b   12)a   13)a   14)d   15)c

Solutions:
(1 – 5):

1). e)
2). c)
3). e)
4). b)
5). d)

6). d) The pattern is,
19+11 = 30
30+14 (=11+3) = 44
44+23(=14+32) = 67
67+50 (=23+33) = 117
Therefore, ? = 117 + (50+34) = 117 + 50 + 81 = 248

7). e) The pattern is,
7+13 +1 = 7 +2 =9
9+23 +1=9+9=18
18+33+1=18+28=46
46+43+1=46 +65 =111
111+53+1=111 +126
=237

8). e) The pattern is,
7+1 × 17= 7+17= 24
24+2 × 17 = 24+34 = 58
58+3× 17 = 58 + 51 = 109
109+4×17 = 109 + 68
=177
177+5  × 17 = 177 + 85 = 262          

9). c) The pattern is,
19+1= 19 +1=20
20-2 = 20-4=16
16 +3 =16 +9=25
25-42   =25-16=9
9+5= 9 + 25 = 34

10). e) The  pattern is,
7.4 +1.8 =9.2
9.2+2.2=11.4
11.4+2.6=14
14+3=17
17+3.4=20.4







For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">