27 Jul 2016

SBI /IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-30

SBI /IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-30:
Dear Readers, SBI PO/IBPS PO 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): The following table shows the number of new employees added to different categories of employees in a company and also the number of employees from these categories who left the company every year since the foundation of the Company in 1995.


1). What is the difference between the total number of Technicians added to the Company and the total number of Accountants added to the Company during the years 1996 to 2000?
a)   128
b)   112
c)   96
d)   88
e)   97

2). What was the total number of Peons working in the Company in the year 1999?
a)   1312
b)   1192
c)   1088
d)   968
e)   1128

3). For which of the following categories the percentage increase in the number of employees working in the Company from 1995 to 2000 was the maximum?
a)   Managers
b)   Technicians
c)   Operators
d)   Accountants
e)   None of these

4). What is the pooled average of the total number of employees of all categories in the year 1997?
a)   1325
b)   1195
c)   1265
d)   1235
e)   1375

5). During the period between 1995 and 2000, the total number of Operators who left the Company is what percent of total number of Operators who joined the Company?
a)   19%
b)   21%
c)   27%
d)   29%
e)   30%

REASONING
6). Two cars start from the opposite places of a main road, 150 km apart. First car runs for 25 km and takes a right turn and then runs 15 km. It then turns left and then runs for another 25 km and then takes the direction back to reach the main road. In the mean time, due to minor break down the other car has run only 35 km along the main road. What would be the distance between two cars at this point?
a)   65km
b)   75km
c)   80km
d)   85km
e)   60km

Direction: (7 – 8): Answer the following questions based on the arrangement given below
235 762 198 438 623 911
7). If the position of the first and second digits are interchanged then what is the difference between the highest and second lowest number?
a)   555
b)   655
c)   455
d)   755
e)   None of these

8). If all the numbers are arranged in ascending order then, then position of how many numbers remains unchanged?
a)   none
b)   one
c)   two
d)   three
e)   None of these

9). Statements: Y ≤ K < D = S; D < V < O; G ≥ D < Q
Conclusions: i. G > V, ii. Y < Q
a)   Only I is true
b)   Only II is true
c)   Either I or II true
d)   Neither I nor II is true
e)   Both I and II are true

10). Statements: D<L≤F=N; L = A Conclusions: i. N>D, ii. A≤F
a)   Only I is true
b)   Only II is true
c)   Either I or II true
d)   Neither I nor II is true
e)   Both I and II are true


ENGLISH
Directions (11–15): In each of the following sentences there are two blank spaces. Below each sentence there are five pairs of words denoted by (a), (b), (c), (d) and (e). Find out which pair of words can be filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make the sentence meaningfully complete.

11). How people would ______ in a particular situation cannot be ______ with perfect accuracy.
a)   think, observed
b)   act, expected
c)   behave, predicted
d)   react, analyzed
e)   feel, resolved

12). When the mob turned ______, the police opened fire to control the ______ situation.
a)   away, burning
b)   up, untoward
c)   around, devastating
d)   quietly, aggravate
e)   hostile, rioting

13). The Government ______ down the opposition ______ for a joint parliamentary committee probe.
a)   boiled, proposal
b)   shot, demand
c)   put, leaders
d)   whipped, portfolio
e)   struck, party

14). The handwriting on the letter was very ______, none could ______ it.
a)   legible, write
b)   illegible, read
c)   original, recognize
d)   faint, notice
e)   shabby, identify

15). The delay in completing the task ______ can be attributed to their ______
a)   expeditiously, lethargy
b)   fully, punctuality
c)   economically, rigidity
d)   religiously, strictness
e)   carefully, perfectionism

Answers:
1)d   2)b   3)a   4)b   5)d   6)a   7)b   8)b   9)b   10)e  11).c)   12).e)   13).b)   14).b)   15).a)

Solutions:
1). d) Required difference = (272 + 240 + 236 + 256 + 288) - (200 + 224 + 248 + 272 + 260) = 88.
2). b) Total number of Peons working in the Company in 1999 = (820 + 184 + 152 + 196 + 224) - (96 + 88 + 80 + 120) = 1192.
3). a) Number of Managers working in the Company:
In 1995 = 760
In 2000 = (760 + 280 + 179 + 148 + 160 + 193) - (120 + 92 + 88 + 72 + 96) = 1252.


4). b) Total number of employees of various categories working in the Company in 1997 are:
Managers = (760 + 280 + 179) - (120 + 92) = 1007.
Technicians = (1200 + 272 + 240) - (120 + 128) = 1464.
Operators = (880 + 256 + 240) - (104 + 120) = 1152.
Accountants = (1160 + 200 + 224) - (100 + 104) = 1380.
Peons = (820 + 184 + 152) - (96 + 88) = 972.
Therefore Pooled average of all the five categories of employees working in the Company in 1997
= 1/5 x (1007 + 1464 + 1152 + 1380 + 972) = 1/5 x (5975) = 1195
5). d) Total number of Operators who left the Company during 1995 – 2000 = (104 + 120 + 100 + 112 + 144) = 580
Total number of Operators who joined the Company during 1995 – 2000 = (880 + 256 + 240 + 208 + 192 + 248) = 2024
Therefore Required Percentage = (580/2024) x 100% = 28.66% ≈ 29%.

6). a)

7). b) 325 672 918 348 263 191
so, difference = 918 – 263 = 655
8). b) only 911
9). b)

10). e)







For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">