1 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation)

SBI PO/IBPS RRB 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-4:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 1-5): Study the table carefully to answer the questions that follow:
Number of candidates appeared and qualified for an examination in six management institutes over the years
Management Institutes
Years
A
B
C
D
E
F

AP
QU
AP
QU
AP
QU
AP
QU
AP
QU
AP
QU
2007
1576
241
1845
165
1584
140
1500
175
1654
182
1868
132
2008
1687
120
1798
187
1650
182
1490
182
1675
198
1774
187
2009
1875
165
1647
152
1745
208
1384
120
1520
215
1748
496
2010
1720
243
1898
145
1816
190
1748
248
1684
200
1654
183
2011
1815
265
2115
194
1676
200
1580
190
1690
180
1682
177
2012
1923
243
2085
255
1894
264
1762
197
1532
210
1574
223
2013
1920
208
2105
223
1738
205
1787
205
1846
212
1447
219

1). Approximately what percentage of candidates qualified with respect to those appeared from all the six institutes together in 2012?
a)   12%
b)   13%
c)   15%
d)   18%
e)   None of these

2). What is the approximately average number of candidates qualified from Institute D over the given years?
a)   177
b)   193
c)   207
d)   188
e)   169

3). The percentage of candidates qualified with respect to those appeared is the highest for which of the following Institutes in 2010?
a)   D
b)   A
c)   F
d)   E
e)   None of these

4). The percentage of candidates qualified with respect to those appeared from Institute B is the lowest during which of the following years?
a)   2007
b)   2008
c)   2010
d)   2009
e)   None of these

5). The number of candidates qualified from Institute C in 2008 and 2009 together is what percent of the number of candidates appeared from Institute F in 2009 and 2010 together? (Rounded off to two digits after decimal)
a)   10.06%
b)   14.46%
c)   13.56%
d)   15.56%
e)   11.46%

Directions (Q.6 -10): Read the data carefully and answer the questions that follow:
Ratio
Year
2000
2001
2002
2003
2004
2005
Profit Margin
0.27
0.30
0.24
0.30
0.33
0.36
DS Ratio
0.70
0.75
0.90
1.00
1.10
1.20
EXIM Ratio
0.60
0.64
0.72
0.50
0.60
0.68
 Profit margin = Average selling price per widget / Average cost price per widget
DS Ratio = Industry demand (by volume) for widget / Industry supply (by volume) for widget
EXIM Ratio = Volume of exports of widget / Volume of imports of widget

Note:
(i) Industry demand = Domestic demand + Export demand
(ii) Industry supply = Domestic supply + imported supply
(iii) The average export price per widget = The average selling price per widget
(iv) The average import price per widget = The average cost price per widget

6). Find the volume of widgets exported in the year 2004 as a percentage of the industry demand for widgets in that year.
a)   24%
b)   65%
c)   7.5%
d)   Can’t be determined
e)   None of these

7). If the total values of widgets imported in the year 2003 was Rs 300 crore, then what was the total value of widgets exported in that year?
a)   195 crore
b)   200 crore
c)   325 crore
d)   Can’t be determined
e)   None of these

8). Find the ratio of domestic demand and domestic supply in the year 2001?
a)   0.75
b)   0.30
c)   0.80
d)   Can’t be determined
e)   None of these

9). If the volume of widgets imported increased by a steady 20% every year then during which of the following periods did the volume of widgets exported increase by the maximum percentage?
a)   2000-2001
b)   2001-2002
c)   2004-2005
d)   2003-2004
e)   None of these

10). Find the volume of the widgets imported in the year 2002 as a percentage of the industry supply for widgets in that year.
a)   83.5%
b)   b) 66   2/3%
c)   c) 37½    %
d)   Can’t be determined
e)   None of these

Answers:
1)d   2)d   3)a   4)d   5)e   6)b   7)a   8)d   9)d   10)d  

Solution:

1). Total candidates appeared from all six institutes in 2012 =  10770
Total candidates qualified from all six institutes in 2012 =  1392
∴required % = 1392/10770× 100 = 13%
Answer: d)

2). The number of candidates qualified from D over the given years
1313/7 = 188.14 = 188
Answer: d)

3). Percentage of candidates qualified over appeared is the highest in Institute D in 2010
248/1748 × 100 = 14.19%
Answer: a)

4). Percentage of candidates qualified w.r.t. appeared from Institute B is the lowest in 2010 =
145/1898 ×100 = 7.63%
Answer: d)

5). Number of candidates qualified from Institute C in 2008 and 2009 = 182 + 208 = 390
Number of candidates appeared from Institute F in 2009 and 2010 = 1748 + 1654 = 3402
Required % = 390/3402 ×100 = 11.46%
Answer: e)

6). The ratio Exports/Demand cannot be determined independent of the ratio Imports/Supply.
Therefore in 2004, we can find Supply / Demand * Exports / Imports as 0.60 / 1.10
But we cannot find only Exports / Demand.
Hence the question can’t be answered.
Answer: d)

7). The value of widgets imported in 2003 = Rs 300 crores.
= Average import price per widget × Volume of Imports.
= Average cost price per widget × Volume of import
Now, value of widgets exported = Average selling price per widget × Volume of exports.
Hence,     Average cost price - Volume of exports       =     1/1.03   -  1/0.5    
                Average selling price - Volume of imports           
Value of exports = 300 × 0.65 = Rs 195 crores
Answer: a)

8). Clearly, we can’t determine the ratio of domestic demand and domestic supply.
Answer: d)

9). Since the imports increased by a steady percentage every year, to find the year in which the exports increased by the highest percentage we need to consider only EXIM ratios. By the observation of data, it is the highest from 2003 to 2004.
Answer: d)

10). Data inadequate
Answer: d)


 



More Practice Aptitude Questions for SBI PO/IBPS RRB -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">