10 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation)

SBI PO/IBPS RRB 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-11:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (1 – 5): Read the following table carefully to answer these questions:
Percentage of shares sold by six companies in five cities T = No. of shares of each company available in that city.
Note: Equal numbers of shares of each company are available in a city.

1). What is the ratio of the number of shares sold by Company A and B together in Chennai to that sold by Company D and E together in the same city?
a)   9:13
b)   12:11
c)   13:9
d)   10:3
e)   11:13

2). What is the difference between the number of shares sold by company D, E and F together in Mumbai and that by company A, B and C together in Delhi?
a)   4120
b)   4020
c)   5040
d)   5440
e)   5020
3). The number of shares sold by Company B in Kolkata is what percent less than the number of shares sold by Company C in Patna? (Rounded off to two digits after decimal)
a)   33.33%
b)   52.22%
c)   48.22%
d)   41.22%
e)   51.22%
4). What is the average number of shares sold by all the companies in Kolkata?
a)   2256
b)   2050
c)   1965
d)   1856
e)   None of these
5). What is the approximate average percentage of shares sold by Company F in all the five cities taken together?
a)   42.8
b)   46.8
c)   52.8
d)   46.6
e)   43.8

Directions (6 – 10): Read the following table carefully to answer these questions:

6). What was the total mark obtained by boys in History from school Q?
a)   900
b)   1000
c)   800
d)   1300
e)   980
7). In which of the following subjects did the girls have the highest average percentage of marks from all the schools?
a)   Science
b)   Geography
c)   English
d)   History
e)   Maths
8). The pooled average marks of both boys and girls in all the subjects was minimum from which of the following schools?
a)   Q
b)   P
c)   T
d)   S
e)   R
9). In which of the following schools the total marks obtained by the girls in Mathematics was exactly 100% more than the total marks obtained by the boys in History?
a)   R
b)   S
c)   P
d)   Q
e)   T
10). What was the difference between the total marks obtained in Mathematics by the boys from School R and that obtained in the same subject by the girls from school S?
a)   1111
b)   1100
c)   1000
d)   1200
e)   1400


Answers:
1).c  2).b  3).d  4).a  5).e  6).a  7).a  8).d  9).b  10).b

Solutions:
1). Number of shares sold in Chennai by Company A = 4200 × 62 / 100 = 2604
Similarly, by company B = 68 × 4200 / 100 = 2856
By Company D = 36 × 4200 / 100 = 1512
By Company E = 4200 × 54 / 100 = 2268
Required Ratio = 2604 + 2856 / 1512 + 2268 = 5460 / 3780
13 / 9 = 13: 9.
2). Required Difference = 8600 × (40+25+45) / 100   -   4000 × (28+53+55) / 100
= 86 × 110 - 40 × 136 = 9460 – 5440 = 4020.
3). Required % less = 50 × 49 – 48 × 30 / 50 × 49   × 100
= 2450 – 1440 / 2450 × 100 = 1010 / 2450 × 100 = 41.22%
4). Required average = 1/6 × 4800 (60 + 30 + 40 + 45 + 50 + 57 / 100)
= 800 × 282 / 100 = 2256
5). Required average % = 27 + 32 + 58 + 45 + 57 / 5 = 219 / 5 = 43.8
6). Required marks obtained by 20 boys in History = 45 × 20 = 900
7). Average % of marks obtained by girls is as follows in all schools and subjects

In science the average% of marks obtained from all the schools is maximum.
8). Pooled average marks of boys and girls

In school S pooled average marks is minimum.
9). Total marks obtained by girls in Maths in school P = 110 × 20 = 2200
In school Q = 85 × 20 = 1700
In school R = 130 × 20 = 2600
In school S = 80 × 20 = 1600
In school T = 135 × 20 = 2700
Total marks obtained by boys in History in school P = 40 × 20 = 800
In school Q = 45 × 20 = 900
In school R = 50 × 20 = 1000
In school S = 40 × 20 = 800
In school T = 65 × 20 = 1300
In school S the marks obtained by girls is twice the marks obtained by boys in History.
10). Required difference = 135 × 20 – 80 × 20 = 2700 -1600 = 1100.


 

 


More Practice Aptitude Questions for SBI PO/IBPS RRB -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">