9 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) Answers Updated

SBI PO/IBPS RRB 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-10:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 1-5): Refer to the pie-charts below and answer the questions that follow.

YEAR 1999-2000
BREAK-UP OF NATIONAL INCOME AND NATIONAL EXPENDITURE


1). If debt service ratio = debt servicing cost / national income, by what percentage should agricultural income rise (keeping all other incomes constant) so as to bring the debt-service ratio to 7.5%?
a) 7%
b) 29%
c) 40%
d) 125%
e) 150%

2). If it is known that out of total external borrowings, 65% is spent on industrial development, 28% on defence, and the rest on debt servicing, then what is the component of foreign finance in industrial development? (Assume rupees earned = rupees spent)
a) 74%
b) 53%
c) 42%
d) 27%
e) 25%

3). If the total collection by way of direct taxes in 1999-2000 was estimated at Rs 123,000 million, how much extra money was pumped into the agricultural sector during 1999-2000? (Assume rupees earned = rupees spent)
a) Rs 20,000 million
b) Rs 47,000 million
c) Rs 61,500 million
d) Rs 72,000 million
e) Rs 56,000 million

4). If the internal borrowings are to be decreased by 50%, by what per cent should the rupee earned from other resources be increased if external borrowings cannot be increased?
a) 11.5%
b) 20%
c) 30%
d) 17%
e) 25%

5). If the sectoral allocation is to change so that our country spends as much on industrial development as on agriculture (with total spending on industrial development and agriculture remaining the same), then the allocation of agricultural sector should reduce by approximately
a) 25.13%
b) 17%
c) 36%
d) 28%
e) 28.13%


Directions (Q. 6-10): Refer to the bar-graphs below and answer the questins that follow. Movement of share prices of four companies in five trading sessions and the volumes on these



6). Which of the following scrips shows the highest increase in the share price between 31/7 and 6/ 8 and by how much?  
a)   Goetze   ® 9.5
b)   Raasi ®11
c)   Tata Telecom  ® 7
d)   Kesoram ®10
e)   None of these

7). Which of the following scrips clocks the highest turnover on 31/7? (Turnover = Volume × Share price)
a)   Goetze
b)   Raasi
c)   Kesoram
d)   Tata Telecom
e)   None of these

8). Which of the following sets of scrips has shown an increase in volumes from 31/7 to 6/8?
a)   Goetze, Raasi
b)   Raasi, Kesoram
c)   Kesoram, Goetze
d)   Raasi, Tata Telecom
e)   None of these

 9). What is the percentage change in the turnover of Tata Telecom from 31/7 to 6/8?
a)   -5%
b)   -9%
c)   5%
d)   9%
e)   None of these

10). The price of which of the following scrips shows the highest percentage increase from 31/7 to 6/ 8?
a)   Goetze
b)   Raasi
c)   Kesoram
d)   Tata Telecom
e)   None of these

Answers:
1)b   2)c   3)c   4)a   5)e   6)b   7)b   8)c   9)c   10)c

Solution:
1). Debt service ratio = Debt servicing cost / National Income
To bring down the ratio from 8% to 7.5%, national income must rise by 8 / 7.5,
Ie, 16 / 15 times, ie by 1 / 15 × 100 = 6.67%
All other income except Agriculture remains constant.
Agricultural income should rise by 6.67 / 23 × 100 = 29%.
Answer: b)

2). External borrowing = 9% of resources available.
65% of external borrowings spent on industrial development
= 65 / 100 × 9% = 5.85% of total resources.
Assuming the budget to be a zero-deficit one, ie rupee earned - rupee spent = 0, we find the proportion of foreign finance (external borrowings) in industrial development
= 5.85 / 14 × 100 = 42%.
Answer: c)

3). Again, assuming a zero-deficit budget, 18% of rupee earned = 123,000 million.
Extra money pumped = 32% - 23% = 9%, which is 9 / 18 = 123,000 = Rs 61,500 million.
Answer: c)

4). Internal borrowings are decreased by 50%.
Internal borrowings = 0.5 × 17 = 8.5
External borrowings cannot be increased.
 Rupee earned by other resources should increase by (8.5 / 74) × 100 = 11.5%
Answer: a)

5). Total spend on agriculture and industry = 32 + 14 = 46%
If total spending on industry and agriculture are the same then 23% will be spent on each.
Required reduction = 9 / 32 × 100 = 28.13%
Answer: e)

6). By observation, Raasi Cement shows the highest increase in the share price.
Answer: b)

7). By observation, it is either Tata or Raasi. Tata’s turnover = 20,000 × 42 = Rs 840,000 Raasi’s turnover = 15,000 × 58 = Rs 870,000 Hence, Raasi’s turnover is highest on 31/7.
Answer: b)

8). By observation, it is Goetze and Kesoram.
Answer: c)

9). Tata’s turnover on 31/7 was Rs 840,000. On 6/8, it was 49 × 18,000 = Rs 882,000. Percentage change = (882000-840000)/840000 = 5%
Answer: c)

10). By observation, it is either Raasi or Kesoram. For Raasi, % increase = (69-58)/58  » 19%
 For Kesoram, % increase = (50-41.5)/41.5 = 20%

Answer: c)

 




More Practice Aptitude Questions for SBI PO/IBPS RRB -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">