11 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation)

SBI PO/IBPS RRB 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-12:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (1 – 5): Answer the questions based on the following graph assuming that there is no fixed-cost component and all the units produced are sold in the same year.


1). In which of the following years per unit cost is the maximum?
a) 2006
b) 2008
c) 2007
d) 2010
e) 2012

2). What is the average of quantities sold  during the period 2006 to 2010?
a) 117
b) 163
c) 129
d) 176
e) 141

3). If the selling price per unit decreases by 25% during 2005 to 2008 and the cost per unit increases by 25% during 2009 to 2012, then during how many years there is no profit or loss?
a) Two
b) Four
c) One
d) Five
e) Three

4). If the selling price per unit decreased by 25% during 2005 to 2008 and the cost per unit increases by 25% during 2009 to 2012 then the cumulative profit for the entire period 2005 to 2012 decreased by
a) 3375
b) 5325
c) 3765
d) 4875
e) None of these

5). What is the average cost during the period 2005 to 2012?
a) 1625
b) 1725
c) 1475
d) 1800
e) None of these
Directions (Q. 6-10): Refer to the graphs below and answer the questions that follow.
Graph (i) shows volume wise share of various companies in car market in India, for March 2004.
Graph (ii) shows total number of cars sold since October 2003 to March 2004.
Graph (iii) shows ratios of market prices of cars of the companies which are written next to each
other, ie (price of Bajaj Car/Price of Toyota Car) = 0.66




6). What is the share of M&M in total sale (in Rs) of cars in March 2004?
a)   32%
b)   48%
c)   60%
d)   Cannot be determined
e)   None of these

7). If Toyota had 20% share in volume in November 2003, then what is the ratio of its sales (units) in November 2003 to that in March 2004?
a)   11 : 10
b)   8 : 5
c)   44 : 25
d)   None of these
e)   Cannot be determined

8). If a Honda car costs Rs 2.5 lakhs, then what were the sales of Bajaj cars in March 2004?
a)   Rs 125 crores
b)   Rs 160 crores
c)   Rs 250 crores
d)   Rs 300 crores
e)   None of these

9). How many cars cost more than the average price of cars in March 2004 among the given group of cars?
a)   1
b)   2
c)   3
d)   Cannot be determined
e)   None of these

10). If the cost of Bajaj car is Rs 108000 less than that of M&M, then the income from the selling of a car by Maruti is what % more/less than that by Honda in March 2004?
a)   60% less
b)   50% less
c)   40% more
d)   25% less
e)   None of these

Answers:
1)d   2)e   3)c   4)e   5)a   6)a   7)c   8)c   9)c   10)b

Solution:

1). Suppose x units are produced each year
In year 2006, Total revenue = 3000 then, 15x = 3000 or x=200
Profit = 1000
Cost price = 3000 – 1000 = 2000
Cost per unit = 2000 / 200 = Rs. 10
In year 2007, 25x = 3000 or x = 120
Cost per unit = 1500 / 120 = Rs. 12.5
In year 2008, 25x = 4000 or x = 160
Cost per unit = 2000 / 160 = Rs. 12.5
In year 2010, 30x = 3000 or x = 100
Cost per unit = 1500 / 100 = Rs. 15
In year 2007, 15x = 3000 or x = 200
Cost per unit = 500 / 120 = Rs. 2.5
Therefore in 2010 cost price per unit is the maximum.
Answer: d)

2). Total units in 2006 = Revenue / Selling price per unit = 3000 / 15 = 200
In 2007 = 3000 / 25 = 120
In 2008 = 4000 / 25 = 160
In 2009 = 2500 / 20 = 125
In 2010 = 3000 / 30 = 100
Average of units sold = 200 + 120 + 160 + 125 + 100 / 5 = 705 / 5 = 141.
Answer: e)

3).  
Year
Revenue
Total cost = (old revenue - price)
2005
75% of 3500 = 2625
3500-1500=2000
2006
75% of 3000 = 2250
3000-1000=2000
2007
75% of 3000 = 2250
3000-1500=1500
2008
75% of 4000 = 3000
4000-2000=2000
2009
2500
125%of2000=2500
2010
3000
125%of1500=1875
2011
2500
125%of1500=1875
2012
3000
125%of500=625
 Answer: c)

4). Total decrease in Revenue = 25% of (3500 + 3000 + 3000 + 4000) = 3375
Total increase in cost = 25% of (2000 + 1500 + 1500 + 500) = 1375
Decrease in cumulative profit = Total decrease in revenue + Total increase in cost = 3375 + 1375 = Rs.4750.
Answer: e)

5). Cost = Revenue – Profit
Cost in 2005 = 3500 – 1500 = 2000
2006 = 3000 – 1000 = 2000
2007 = 3000 – 1500 = 1500
2008 = 4000 – 2000 = 2000
2009 = 2500 – 500 = 2000
2010 = 3000 – 1500 = 1500
2011 = 2500 – 1000 = 1500
2012 = 3000 – 2500 = 500
Average = 2000 + 2000 + 1500 + 2000 + 2000 + 1500 + 1500 + 500 / 8 = 13000 / 8 = Rs. 1625.
Answer: a)

6). From graph (iii)
(Price of Bajaj/Price of Toyota) = (2/3); (Price of Maruti/Price of Bajaj) = (5/8); (Price of Honda/Price of Maruthi) = 2; (Price of M & M / Price of Honda) = 1.1
If price of Bajaj car is 8x, then prices of Toyota, Maruti, Honda and M&M cars are 12x, 5x, 10x and 11x respectively.
From graph (i),
Percentage shares of Honda and Toyota are 12.5% each while those of Bajaj, M&M and Maruti are 25% each.
Sales of M&M cars (in value) in 2004 = 11x × (25/100) × 50000
Total sales (in value) = (8x + 11x + 5x) × (25/100) × 50000 + (12x + 10x) × (12.5/100) ×50000
= (24x + 11x) × (25/100) ×50000 = 35x× (25/100) ×50000
Percentage share of sales of M&M cars = 100 ≈ 32%.
Answer: a)

7). (Sales of Toyota in November 2003 / Sales of Toyota in March 2004) = [(20/100) × 55] / [(12.5/100) ×50] = 220/125 = 44/25.
Answer: c)

8). If a Honda car costs Rs 2.5 lakhs, then a Bajaj car will cost  0.625 
Sales of Bajaj cars in March 2004 = (25/100) ×50000×2 = 25000 lakhs.
Answer: c)

9). Ratio of price of all the given companies is
Toyoto : Bajaj : Maruti : Honda : M & M
3 : 2
    8 : 5
         1 : 2
              10 : 11
= (3 × 8×1×10) : (2×8×1×10) : (2×5×1×10) : (2×5×2×10) : (2×5×2×11)
= 240 : 160 : 100 : 200 : 220 = 12 : 8 : 5 : 10 : 11
Volumes of production of Toyota, Bajaj, Maruti, Honda and M&M in March 2004 are in the ratio 1 : 2 : 2 : 1 : 2
Let x be present in the ratio of the price of each of the cars.
Average price in March 2004 = (12x×1+8x×2+5x×2+10x×1+11x×2) / (1+2+2+1+2) = 70x/8 = 8.75x
Therefore the prices of Toyota, Honda and M&M are greater than the average price of all cars in March 2004.
Answer: c)

10). From solution (11) : Ratio of market prices is Bajaj : M&M = 8x : 11x
11x – 8x = 3x = 1,08,000
x = 36,000
Now market price of Maruti = 5x = 180,000
Market price of Honda = 10x = 3,60,000
required answer = 50%.
Quicker Approach:
Ratio of price of Honda to Maruti = 2 : 1
Required ratio = (2-1)/2 × 100 = 50%
Note: There is no need of the cost of Bajaj car in March 2004.
Answer: b)

 

 


More Practice Aptitude Questions for SBI PO/IBPS RRB -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">