12 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation)

SBI PO/IBPS RRB 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-13:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (1 – 6): Study the following pie-charts and the information given below them carefully and answer the given questions.

Total number of employees in the organisation I is 20400


Total number of employees in the organisation II is 24800

1). The total number of which level employees in both the organisations together is maximum?
a)   A
b)   F
c)   C
d)   E
e)   D

2). The difference between the numbers of employees in the two organisations of which level is the maximum?
a)   A
b)   D
c)   E
d)   F
e)   C

3). The number of C level employees in organisation I is approximately equal to the number of which level employees in organisation II?
a)   B
b)   D
c)   F
d)   C
e)   A

4). The number of B level employees in organisation I is less than that in organisation II by approximately what percent?
a)   60
b)   55
c)   50
d)   40
e)   45

5). What is the ratio of the  total number of F level employees in organisation I and B level employees in organisation II together and total number of C level employees in organisation I and D level employees in organisation II together?
a)   15 : 11
b)   330 : 220
c)   331 : 242
d)   Cannot be determined
e)   None of these

6). The number of A level employees in organisation II is approximately what percent of the number of D level employees in organisation I?
a)   30
b)   62
c)   57
d)   48
e)   43

Directions (7 – 12): Study the table below and answer the given questions.

Note: Consider each of the company’s books distributed among the distributors working with it.

7). What was the average number of books published by Company A, C and D together?
a)   5700
b)   5900
c)   5500
d)   5300
e)   6100

8). The number of books distributed by Company B is what percent of the number of books distributed by company E?
a)   a) 136   1/7
b)   b) 128   4/7
c)   c) 132   2/7
d)   d) 126   2/7
e)   e) 124   3/7

9). Among the total number of books published by company D, the ratio academic to non-academic books was 5:4. What was the number of non-academic books published by company D?
a)   1200
b)   1800
c)   1400
d)   1500
e)   1600

10). The number of books received by each distributor working with company F was what percent more than the number of books received by each distributor working with company E?
a)   a) 31   1/4
b)   b) 29   1/4
c)   c) 37   1/4
d)   d) 35   3/4
e)   e) 26   3/4

11). What was the ratio of total number of books distributed by company A to the total number of books distributed by company C?
a)   53:88
b)   57:88
c)   53:92
d)   49:82
e)   57:92

12). What was the difference between the number of books received by each distributor working with company B and the number of books received by each distributor working with company F?
a)   252
b)   260
c)   264
d)   268
e)   256

Answers:
1)c   2)e   3)c   4)d   5)c   6)c   7)a   8)b   9)c   10)a  11)b   12)c

Solutions:
Number of employees in organisation I
At level A = 24 × 20400 / 100 = 4896
At level B = 8 × 20400 / 100 = 1632
At level C = 14 × 20400 / 100 = 2856
At level D = 30 × 20400 / 100 = 6120
At level E = 11 × 20400 / 100 = 2244
At level F = 13 × 20400 / 100 = 2652

Number of employees in organisation II
At level A = 14 × 24800 / 100 = 3472
At level B = 16 × 24800 / 100 = 3968
At level C = 32 × 24800 / 100 = 7936
At level D = 8 × 24800 / 100 = 1984
At level E = 18 × 24800 / 100 = 4464
At level F = 12 × 24800 / 100 = 2976


1). At level C = 7936 + 2856 = 10792.
Answer: c)

2). Difference at level C is maximum = 7936 – 2856 = 5080
Answer: e)

3). The number of employees in organisation I at level C = 2856
The number of employees in organisation II at level F = 2976
This is approximately equal to level C.
Answer: c)

4). Required % = 1632 / 3968 × 100 = 41.12% = 40%.
Answer: d)

5). Total employees F in I & B in II= 2652 + 3968 = 6620.
Total employees C in I & D in II= 2856 + 1984 = 4840.
Ratio 6620 : 4840 à 331 : 242
Answer: c)

6). Required % = 3472 / 6120 × 100 = 56.73 = 57%
Answer: c)

7). Required average = 4800 + 8800 + 3500 / 3 = 17100 / 3 = 5700.
Answer: a)

8). Number of books distributed by company B = 6400 × 90 / 100 = 5760.
Number of books distributed by company E = 5600 × 80 / 100 = 4480.
Required% = 5760 / 4480 × 100 = 128   4/7%.
Answer: b)

9). Total number of books distributed by company D = 3500 × 9 / 100 =3150
Non-academic books = 4/9 × 3150 = 1400.
Answer: c)

10). Number of books received by each distributor working with company F = 7200 × 70 / 100 × 6 = 840
Number of books received by each distributor working with company E = 5600 × 80 / 100 × 7 = 640
Required more % = 840 – 640 / 640   × 100 = 200 / 640   × 100 = 125 / 4 = 31 ¼ % more.
Answer: a)

11). Required ratio = 4800 × 95 / 100 / 8800 × 80 / 100 = 48 × 95 / 88 × 80
= 3 × 19 / 88 = 57 : 88.
Answer: b)

12). Number of books received by each distributor working with company B = 6400 × 90 / 10 × 100 = 576.
Number of books received by each distributor working with company F = 7200 × 70 / 6 × 100 = 840.
Difference = 840 – 576 = 264.
Answer: c)



 

 


More Practice Aptitude Questions for SBI PO/IBPS RRB -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">