13 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) Answers Updated

SBI PO/IBPS RRB 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-14:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.
Directions (Q. 1-5): Refer to the pie-charts below and answer the questions that follow.
YEAR 1999-2000
BREAK-UP OF NATIONAL INCOME AND NATIONAL EXPENDITURE


1). If debt service ratio = (debt servicing cost/national income), by what percentage should agricultural income rise (keeping all other incomes constant) so as to bring the debt-service ratio to 7.5%?
a)   7%
b)   29%
c)   40%
d)   125%
e)   None of these

2). If it is known that out of total external borrowings, 65% is spent on industrial development, 28% on defence, and the rest on debt servicing, then what is the component of foreign finance in industrial development? (Assume rupees earned = rupees spent)
a)   74%
b)   53%
c)   42%
d)   27%
e)   None of these

3). If the total collection by way of direct taxes in 1999-2000 was estimated at Rs 123,000 million, how much extra money was pumped into the agricultural sector during 1999-2000? (Assume rupees earned = rupees spent)
a)   Rs 20,000 million
b)   Rs 47,000 million
c)   Rs 61,500 million
d)   Rs 72,000 million
e)   None of these

4). If the internal borrowings are to be decreased by 50%, by what per cent should the rupee earned from other resources be increased if external borrowings cannot be increased?
a)   14.5%
b)   20%
c)   30%
d)   17%
e)   None of these

5). If the sectoral allocation is to change so that our country spends as much on industrial development as on agriculture (with total spending on industrial development and agriculture remaining the same), then the allocation of agricultural sector should reduce by approximately
a)   28.13%
b)   17%
c)   36%
d)   28%
e)   None of these


Directions (Q. 6-10): The table shows the ratio of boys to girls and the pie-chart shows the division of students in different subjects in a school.
Subject
Boys : Girls
Hindi
5 : 4
English
1 : 5
Sanskrit
5 : 1
Maths
17 : 21
Biology
7 : 2

 Total number of students = 600

6). The ratio of What is the number of boys in Maths and number of girls in English?
a)   58 : 200
b)   49 : 184
c)   63 : 195
d)   51 : 185
e)   57 : 186

7). The number of girls in English is what per cent more than that of boys in Biology & English together?
a)   290.14%
b)   134.17%
c)   150.24%
d)   410.12%
e)   390.15%

8). The number of girls in Maths is what per cent of the total number of girls in the school?
a)   16.58%
b)   18.29%
c)   12.34%
d)   16.82%
e)   19.38%

9). The number of boys in Biology is what per cent of the total number of boys in the school?
a)   13.28%
b)   15.27%
c)   16.83%
d)   19.24%
e)   12.23%

10). The number of girls in Hindi is what per cent less than that of boys in Sanskrit?
a)   41.52%
b)   39.5%
c)   47.5%
d)   38.52%
e)   43.52%

Answers:
1)b   2)c   3)c   4)a   5)a   6)d   7)b   8)e   9)b   10)e

Solution:
1). Debt service ratio = (Debt servicing cost/National Income)
To bring down the ratio from 8% to 7.5%, national income must rise by (8/7.5),
Ie 16/15 times, ie by (1/15)×100 = 6.67%
All other income except Agriculture remains constant.
Agricultural income should rise by (6.67/23)×100 = 29%
Answer: b)

2). External borrowing = 9% of resources available.
65% of external borrowings spent on industrial development = (65/100) × 9% = 5.85% of total resources.
Assuming the budget to be a zero-deficit one, ie rupee earned - rupee spent = 0, we find the proportion of foreign finance (external borrowings) in industrial development
= (5.84/14) × 100 = 42%
Answer: c)

3). Again, assuming a zero-deficit budget, 18% of rupee earned = 123,000 million.
Extra money pumped = 32% - 23% = 9%, which is (9/18) × 123,000 = Rs. 61,500 million.
Answer: c)

4). Internal borrowings are decreased by 50%.
Internal borrowings = 0.5 × 17 = 8.5
External borrowings cannot be increased.
Rupee earned by other resources should increase by (8.5/74) × 100 = 14.5%.
Answer: a)

5). Total spend on agriculture and industry = 32 + 14 = 46%
If total spendings on industry and agriculture are the same then 23% will be spent on each.
Required reduction = (9/32) × 100 = 28.13%.
Answer: a)

Directions (Q. 6-10):
Subject
Total
Boys
Girls
Hindi
108
60
48
English
222
37
185
Sanskrit
102
85
17
Maths
114
51
63
Biology
54
42
12
Total
600
275
325

6). Required number of boys in Maths
= 600 × 19 / 100 × 17 / 38 = 51
Required number of Girls  in English
= 600 × 37 / 100 ×  5/ 6 = 185
The ratio becomes 51 : 185.
Answer: d)

7). The number of girls in English
= 600 × 37 / 100 × 5 / 6 = 185
The number of boys in Biology
= 600 × 9 / 100 × 7 / 9 = 42
The number of boys in English
= 600 × 37 / 100 × 1 / 6 = 37; English + Biology = 42+37 = 79
Required % = (185 – 79) / 79 × 100 = 134.17%.
Answer: b)

8). Total number of girls in the school = 600 × 9 / 100 × 2 / 9 + 600 × 37 / 100 × 5 / 6 + 600 × 17 / 100 × 1 / 6 + 600 × 19 / 100 × 21 / 38 + 600 × 18 / 100 × 4 / 9
= 12 + 185 + 17 + 63 + 48 = 325
The number of girls in Maths
= 600 × 19 / 100 × 21 / 38 = 63
Required % = 63 / 325 × 100 = 19.38%
Answer: e)

9). Total number of boys in the school = 600 × 9/100 × 7/9 + 600 × 37/100 × 1/6 + 600 × 17/100 × 5/6 + 600 × 19/100 × 17/38 + 600 × 18/100 × 5/9
= 42 + 37 + 85 + 51 + 60 = 275
The number of boys in Biology
= 600 × 9 / 100 × 7 / 9 = 42
Required % = 42 / 275 × 100 = 15.27%
Answer: b)

10). The number of girls in Hindi
= 600 × 18 / 100 × 4 / 9 = 48
The number of boys in Sanskrit
= 600 × 17 / 100 × 5 / 6 = 85
Required % =  (85 – 48) / 85 × 100 = 43.52%.
Answer: e)


 

 


More Practice Aptitude Questions for SBI PO/IBPS RRB -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">