14 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation)

SBI PO/IBPS RRB 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-15:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 1-5): Study the following graph and pie-chart carefully to answer the given questions.
Number of volcano eruptions in various countries in different years.



Total number of volcanoes = 1000

1). What is the ratio of the number of volcanic eruptions in the year 2012 to that in 2014?
a)   31 : 47                     
b)   23 : 31                     
c)   17 : 23
d)   47 : 43                     
e)   43 : 39

2). The total number of volcanic eruptions in Japan during the given four years is what per cent of the total number of volcanoes in Japan?
a)   139.5%                    
b)   137.78%                  
c)   132.91%
d)   123.52%                  
e)   104.2%

3). What is the ratio of difference between the number of volcanoes in India and Malaysia and difference between the number of volcanoes eruptions in Japan and Norway during the four years?
a)   4 : 6                        
b)   5 : 6                        
c)   3 : 2                        
d)   Cannot be determined
e)   None of these

4). The total number of volcanic eruptions in China is what per cent of the total number of volcanic eruptions in USA during the given four years?
a)   109.5%
b)   95.51%
c)   80.42%
d)   115.38%
e)   125.78%

5). The number of volcanic eruptions in Malaysia during the given four years is what percent more than that of total volcanoes in USA?
a)   75%                        
b)   82%                        
c)   82.33%                    
d)   77.78%                    
e)   None of these
Directions (Q. 6-10): The bar-graphs shows the export and import of a company in five years.
Trade value = E + I
Trade surplus = E – I
Trade deficit = I – E




6). The trade value of which two years is equal for the company?
a)   2009 and 2010
b)   2010 and 2012
c)   2009 and 2011
d)   2011 and 2012
e)   2009 and 2012

7). What is the ratio of the number of years in which there was trade deficit to that of the number of years of trade surplus?
a)   1 : 4
b)   4 : 1
c)   3 : 2
d)   2 : 3
e)   1 : 2

8). In 2011, the export to the US is what per cent more than that to the UK?
a)   40%
b)   25%
c)   12%
d)   8%
e)   5%

9). In which year is the trade value the highest?
a)   2009
b)   2010
c)   2011
d)   2012
e)   2013

10). The total trade deficit in 2011 and 2012 together is (in ` crore)
a)   20
b)   40
c)   60
d)   10
e)   25

Answers:
1)c   2)d   3)b   4)d   5)d   6)c   7)d   8)a   9)e   10)b

Solution:
1). Total number of volcanic eruptions in the year 2012 = 20 + 60 + 20 + 60 + 60 + 120 = 340
Total number of volcanic eruptions in the year 2014 = 100 + 120 + 120 + 20 + 40 + 60 = 460
Required ratio = 340: 460 = 17: 23
Answer: c)

2). Total number of volcanic eruptions in Japan during the given four years = 60 + 100 + 120 + 140 = 420
Total number of volcanoes in Japan = 1000 × 34 / 100 = 340
Required% = 420 × 100 / 340 = 123.52%.
Answer: d)

3). Difference between the number of volcanoes in India and the number of volcanoes in Malaysia
1000 × 20 / 100 = 200     -      1000 × 10 / 100 = 200 – 100 = 100
Difference between the number of volcanoe eruptions in Japan and Norway
140+120+100+60     -      120+80+60+40 = 420 – 300 = 120
Required Ratio = 100 : 120 à 5 : 6.
Answer: b)

4). Total number of volcanic eruptions in China = 40 + 60 + 80 + 120 = 300
Total number of volcanic eruptions in USA = 20 + 60 + 80 + 100 = 260
Required % = 300 × 100 / 260 = 115.38%
Therefore the volcanic eruptions in China are 115.38% of the total number of volcanic eruptions in the USA.
Answer: d)

5). Total number of volcanic eruptions in Malaysia = 140 + 120 + 40 + 20 = 320
Total number of volcanoes in USA= 1000 × 18 / 100 = 180
Required % = [(320 – 180)/180] × 100 = 77.78%
Answer: d)

6). Trade value in 2009 = 120 + 80 = `200
Trade value in 2010 = 140 + 100 = `240
Trade value in 2011 = 90 + 110 = `200
Trade value in 2012 = 130 + 150 = `280
Trade value in 2013 = 180 + 140 = `320
Hence, the trade value in 2009 and 2011 are equal.
Answer: c)

7). There are only two years where I > E. Hence, trade deficit only in 2011 and 2012.
There are three years where E > I. Trade surplus only in 2009, 2010 and 2013.
Required ratio = 2 : 3
Answer: d)

8). Required % = 28 – 20 / 20 × 100 = 40%
Answer: a)

9). From the graph, in 2013, the trade value (E + I) is the highest.
Hence, trade value in 2013 = E + I = 180 + 140 = `320 crore
Answer: e)

10). Trade deficit in 2011 = 110 – 90 = 20 crore
Trade deficit in 2012 = 150 – 130 = 20 crore
Total trade deficit in both the years together
= 20 + 20 = `40 crore.
Answer: b)

  

 


More Practice Aptitude Questions for SBI PO/IBPS RRB -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">