15 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation)

SBI PO/IBPS RRB 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-16:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.



Directions (Q. 1-5): The following graph shows the percentage of people speaking different languages in a city.


Number of people speaking Oriya = 14400

The table shows the ratio of male to female for each language

Language
M  :  F
Tamil
5 : 6
Oriya
5 : 7
Bangla
2 : 3
Hindi
7 : 9
Telugu
4 : 9
Urdu
7 : 17
Malayalam
9 : 7

1). How many male people speak Tamil?
a)   1600
b)   9500
c)   8600
d)   8000
e)   5200

2). Telugu-speaking people are what per cent more than those speaking Bangla?
a)   6.66%
b)   3.33%
c)   5.54%
d)   8.33%
e)   9%

3). The number of Oriya-speaking males is approximately what per cent of the number of females speaking Malayalam?
a)   65%
b)   90%
c)   85%
d)   95%
e)   99%

4). The number of Bangla-speaking females is what percent more than the number of Hindi-speaking males?
a)   62.5%
b)   63.5%
c)   64.5%
d)   61.5%
e)   66.5%

5). The number of Urdu-speaking females is approximately what per cent of the total female population of the city?
a)   8%
b)   9%
c)   5%
d)   4%
e)   11%


Directions (Q. 6-10): The pie-charts show the total revenue collected by two States P and Q. The ratio of the revenue collected by P to Q is 5 : 6 and total revenue collected by P is `36000 crore.







6). What is the amount (in crore) collected by State P as Sales tax?
a)   `4750
b)   `5930
c)   `8230
d)   `7960
e)   `6840

7). What is the difference between total revenue collected by State P and that by Q (in crore)?
a)   `7200
b)   `6800
c)   `6200
d)   `5400
e)   `3600

8). If the collection of Land revenue for State Q drops by 20%, by what per cent should the revenue from Others be increased so that the sum of the collections for these two states remains the same?
a)   5.4%
b)   11.6%
c)   27.1%
d)   28.4%
e)   30.2%

9). What is the angle of sector for State excise of State Q?
a)   93.6°
b)   91.8°
c)   88.6°
d)   82.4°
e)   78.8°

10). What is the angle subtended by Land revenue of State P?
a)   90°
b)   108°
c)   95°
d)   60°
e)   75°

Answers:
1). d)  2). d)  3). b)  4). c)  5). a)  6). e) 7). a)  8). d) 9). a) 10). b)

Solution:

Language
Male
Female
Total
Tamil
8000
9600
17600
Oriya
6000
8400
14400
Bangla
3840
5760
9600
Hindi
3500
4500
8000
Telugu
3200
7200
10400
Urdu
1400
3400
4800
Malayalam
8550
6650
15200
Total
34490
45510
80000

1). 22 / 100 × 80000 = 17600
[18% of x = 14400
x = 80000]
male , female ratio in tamil = 5 : 6
(17600/11) × 5 =  8000
Answer: d)

2). Required % = (10400 – 9600) / 9600 × 100 = 8.33%
Answer: d)

3). Required % = 6000 / 6650 × 100 = 90%
Answer: b)

4). Required % = (5760 – 3500) / 3500 ×   100 = 64.5%
Answer: c)

5). Required % = 3400 / 45510 × 100 = 8%
Answer: a)

6). Revenue collected by State P as Sales tax = 19% of 36000 cr = `6840 cr
Answer: e)

7). Q’s revenue = 36000 × 6 / 5 = `43200
Difference = 43200 – 36000 = `7200
Answer: a)

8). Let the total revenue be x.
Then, Land revenue = 27% of x
Decrease = 20 / 100 × 27% of x = 5.4% of x
Now, Others = 19% of x
It should be increased by   5.4%of x / 19%of x   ×   100 = 28.4%
Answer: d)

9). Angle of sector = 26 / 100 × 360 = 93.6°
Answer: a)

10). Required angle subtended by State P by Land revenue = 30 / 100 × 360° = 108°
Answer: b)


  

 


More Practice Aptitude Questions for SBI PO/IBPS RRB -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">