16 Jul 2016

SBI / IBPS PO 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation)[Answers Updated]

SBI / IBPS PO 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-17:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:
The bar-graph shows the production of steel in a country (in lakh tonnes) in different years.



The pie-chart shows the production of steel (in lakh tonnes) by five different companies in 2012.
These companies are the only ones to produce steel in all the given years.

1). In the year 2012, what was the production of steel by Company C (in lakh tonnes)?
a)   98.6
b)   103.2
c)   112.6
d)   123.4
e)   132.5

2). In how many years is the production of steel more than 10% more/less than the previous year ’s production?
a)   1
b)   2
c)   3
d)   4
e)   5

3). Company A produced 18% of the total steel produced every year except in 2012. What was the total production of steel by Company A for the given years (in lakh tonnes)? (Do not take 2012 into account.)
a)   462.60
b)   531.20
c)   591.70
d)   651.8
e)   720.6

4). In how many years was the production of steel more than the average production for the given years?
a)   1
b)   2
c)   3
d)   4
e)   5

5). What is the angle subtended by Company D in the steel production in 2012?
a)   18°
b)   36°
c)   144°
d)   72°
e)   54°

Directions (Q. 6-10): Study the bar chart carefully to answer the questions given below:
The number of factories of various industries in India and Pakistan

6). If the ratio of production of Steel in India to that in Pakistan is 5 : 3 and the production of Steel in India is 1000 tonnes, what is the ratio of the productivity (production/no. of factories) of Steel in India to that of Pakistan?
a)   5 : 4       
b)   4 : 3       
c)   3 : 2       
d)   2 : 1       
e)   None of these

7). What is the difference between the total number of factories in India and that in Pakistan?
a)   250        
b)   150        
c)   50
d)   5  
e)   100

8). The number of Cotton factories in Pakistan is what per cent of the total number of Cement factories in India?
a)   53.5% 
b)   59.9%  
c)   57.14%
d)   50%       
e)   48.7%

9). If Pakistan and India export 40% and 30% respectively of their production of Fertilizer, then what is the difference between the amounts of Fertilizer theyused for themselves? (The production of Pakistan is 50 tonnes per factory and that of India is 60 tonnes per factory)
a)   15 tonnes        
b)   0 tonne  
c)   35 tonnes
d)   32 tonnes        
e)   11 tonnes

10). If the production of Cement in India is 24500 tonnes and that in Pakistan is 14500 tonnes, then what is the difference between their productivity (production/ number of factories)?
a)   4.3 tonnes       
b)   b)6 tonnes       
c)   c ) 5.714 tonnes
d)   8.2 tonnes       
e)   7.9 tonnes

Answers:
1)b   2)c   3)a   4)c   5)e  6)a   7)e   8)c   9)b   10)b 

Explanation:

1). Required production = 12 / 100 × 860 = 103.2 lakh tonnes.
Answer: b)

2). Production increase from 2009 to 2010 = (690 – 500) / 500 × 100 = 38% increase
From 2010 to 2011 = 90 / 690 × 100 = 13.04% decrease
From 2011 to 2012 = 260 / 600 × 100 = 43.33% increase
From 2012 to 2013 = 80 / 860 × 100 = 9.30% decrease
Thus these years are 2010, 2011 and 2012.
Hence, there are only three years.
Answer: c)

3). Total production of steel by Company A in year 2009, 2010, 2011 and 2013 = 500 × 18 / 100 + 690 × 18 / 100 + 600 × 18 / 100 + 780 × 18 / 100
= 18 / 100 × (500 + 690 + 600 + 780)
= 18 / 100 × 2570 = 462.6 lakh tonnes.
Answer: a)

4). Average production = 500 + 690 + 600 + 860 + 780 / 5 = 686 lakh tonnes
Hence the production of steel is more than average production in the year 2010, 2012 and 2013.
Thus, there are only three years in which production of steel is more than average production.
Answer: c)

5). Let the angle be x°.
Then, x / 360 × 860 = 129
(15% of 860 = 129)
x = 129 – 360 /860 = 54°.
Answer: e)

6). Production of Steel in India = 1000 tonnes
Productivity of Steel in India = 1000 / 800 = 1.25 tonnes per factory
P = 600 tonnes
Productivity of Steel in Pakistan = 600 / 600 = 1 tonnes per factory
Required ratio = 1.25: 1 = 125 :  100  = 5 :  4.
Answer: a)

7). Total  factories in India  =  300  +   500 +  500 +  700 +  800 =   2800
Total  factories  in  Pakistan  =  500  +  400 + 700 +  500 +  600 =   2700
Required  difference  =  2800  –  2700  = 100.
Answer: e)

8). Total  number  of  Cotton  factories in Pakistan  =  400
Total  number  of  Cement  factories  in India = 700
Required % = 400 × 100 / 700 = 57.14 % of the number  of  Cement  factories  in India.
Answer: c)

9). Production  of  fertilizer  in Pakistan =  50  ×  700  =  35000 tonnes
Export  of  Pakistan  is  40%  of  its production.
Then,  the  Fertilizer  used  by  Pakistan itself =  35000 × 60 / 100  =  21000 tonnes
Production  of  Fertilizer  in  India  =  60  × 500 =  30000  tonnes
India exports 30% of its  production. So,  Fertilizer  used  by  India  itself = 30000 × 70 / 100 = 21000 tonnes
Required  difference  =  21000  –  21000 =  0  tonne.
Answer: b)

10). Productivity  of Cement =  Production  per  factory
Productivity  of  Cement  in  India = 24500 / 700 =  35  tonnes
Productivity  of  Cement  in Pakistan = 14500 / 500 =  29 tonnes
Required difference  =  35  –  29  =  6  tonnes.

Answer: b)

  

 


More Practice Aptitude Questions for SBI PO/IBPS RRB -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">