2 Jul 2016

SBI PO Exam 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) Based On Today Exam Pattern

SBI PO Exam 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) Based On Today Exam Pattern:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Direction (1-4): The bar graphs give the percentage increase in income and expenditure of various types of banks during a period of 2 years. Refer to the graphs to answer the questions that follow

% increase in income over the last year


 % increase in expenditure over the last year

1). If the expenditure of Foreign Banks in 1997-98 is equal to their income in that year and is equal to Rs 30000 crores then, in 1999-00, what is the difference in income and expenditure for the foreign Banks?
a)   Rs 1500 crores
b)   Rs 1992 crores
c)   Rs 15000 crores
d)   Rs 20000 crores
e)   3000 crores

2). Let the income of New Pvt. Banks in 1998-99 be Rs 4000 crores. If the expenditure of New Pvt. Banks in 1998-99 is the same as their income then the difference in incomes of New Pvt. Banks in 1998-99 and 1999-00 will be what per cent of the difference of expenditures of New Pvt. Banks in 1998-99 and 1999-00?
a)   52%
b)   76%
c)   84%
d)   118%
e)   100%

3). In 1998-99, if the income of PSU Banks is twice the expenditure of Foreign Banks then what will be the ratio of the income of PSU Banks to the expenditure of Foreign Banks in 1999-00?
a)   1 : 2
b)   21 : 10
c)   5 : 1
d)   1 : 5
e)   3 : 7

4). In 1998-99, if the income of Foreign Banks is four times their expenditure, then what will be the ratio of the income to the expenditure of the Foreign Banks in 1999-00?
a)   1 : 4
b)   4 : 1
c)   5 : 1
d)   1 : 5
e)   2 : 9

Directions (Q. 5-8): These questions are based on the following information regarding the price changes that a certain pharmaceutical company is considering for its products.

Product
Existing Price (Rs.)
Revised Price (Rs.)
Antacid
1.50
2.50
Anti-Hypertensive
10.00
12.50
Expectorant
18.00/bottle
24.00/bottle
Anti-Asthmatic
20.00
26.00
Anti-Pyretic
5.00
8.00
Anti-Flatulent
7.50
9.00
The prices for all the products except Expectorant are the prices of 10 tablets.

5). A man is prescribed a combination of Antacid and Anti-Hypertensive in the ratio 2 : 3 for the first week and of Anti-Hypertensive and Anti-Flatulent in the ratio 3 : 4 for the second week. The purchased all the medicines under the existing price. His expenditure in the second week is what % more than in the first week?
a)   24% more
b)   18% less
c)   26% more
d)   Data Inadequate
e)   None of these

6). What is the percentage increase in the expenditure of a person for one year if he consumes 32 tablets of Antacid in one week?
a)   a)  a) 7   ½ %
b)   b)  b) 6   ½ %
c)   c)  c) 6   2/3 %
d)   d)  d) 5   ½ %
e)   None of these

7). A person is prescribed to take two spoonfuls of Expectorant thrice everyday for a period of 20 weeks. Assuming that each bottle of Expectorant contains 90 spoonfuls, find the expenditure according to the existing prices.
a)   Rs 200
b)   Rs 180
c)   Rs 168
d)   Rs 240
e)   Rs 250

8). A person is prescribed a combination of Anti-Pyretic and Anti-Asthmatic such that he has to take one of these before breakfast, the other after lunch and the one he had at breakfast after dinner also; if he consumed an Anti-pyretic at the end of the dinner on the 7th day of the course, he started the course with
a)   Anti-Asthmatic
b)   Anti-Pyretic
c)   Not possible to determine
d)   Expectorant
e)   None of the above

Answers:
 1)b   2)c   3)b   4)b   5)d   6)d   7)b   8)c  

Solution:

1).  Here, expenditure of Foreign Banks in 1997-98 = Rs 30000 crores.
Expenditure of Foreign Banks in 1998-99 = 30000 × 1.04 = Rs 31200 crores.
Expenditure of Foreign Banks in 1999-2000 = 31200 × 1.11 = Rs 34632 crores.
And income of Foreign Banks in 1997-98 = Rs 30000 crores.
Income of Foreign Banks in 1998-99 = 30000 × 1.09 = Rs 32700 crores.
Incomes of Foreign Banks in 1999-2000 = 32700 × 1.12 = Rs 36624 crores.
required difference = 36624 - 34632 = Rs 1992 crores.
Answer: b)

2). Income of New Pvt. Banks in 1998-99 = Rs 4000 crores
Income of New Pvt. Banks in 1999-00 = 4000 × 1.37 = Rs 5480 crores
Difference = 5480 - 4000 = Rs 1480 crores
Again, expenditure of New Pvt. Banks in 1998-99 = Rs 4000 crores
Expenditure of New Pvt. Banks in 1999-00 = 4000 × 1.44 = Rs 5760 crores
Difference = 5760 - 4000 = Rs 1760 crores
Required percentage =1480 / 1760 × 100 = 84
Answer: c)

3). Let the expenditure of Foreign Banks in 1998-99 = Rs x crores
Then income of PSU Banks in 1998-99 = Rs 2x crores
Then income of PSU Banks in 1999-00 = 2x × 1.17 = Rs 2.34x crores
And expenditure of Foreign Banks in 1999-00 = x × 1.11 = Rs 1.11x crores
Required ratio = 2.34x / 1.11x = 2. 1 / 1 = 21:10
Answer: b)

4). Let expenditure of Foreign Banks in 1998-99 = P
Then income of Foreign Banks in 1998-99 = 4 P
And income of Foreign Banks in 1999-00 = 4P × 1.12 = 4.48 P
Expenditure of Foreign Banks in 1999-00 = P × 1.11 = 1.11 P
Required ratio = 4.48P / 1.11P = 4/1.
Answer: b)

5). The constant present in the first week combination is either similar or different from the constant present in the second week combination. Hence we can’t find the expenditures of first and second weeks.
Hence data inadequate.
Answer: d)

6).  1.00 / 1.50 × 100 = 2/3 × 100 = 66   2/3%
Answer: d)

7). He has to consume = 2 × 3 × 7 × 20 = 840 spoonfuls
90 spoonfuls --- 1 bottle
840 spoonfuls ---- 10 bottles
(since he cannot buy 9  1/3 bottles)
Hence expenditure according to the existing prices = 10 × 18.00 = Rs 180.
Answer: b)

8). Since he may change the order in which he takes the tablets, it is not possible to determine.

Answer: c)

 



More Practice Aptitude Questions for SBI PO/IBPS RRB -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">