4 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation)

SBI PO/IBPS RRB 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-6:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q.1-5): Study the following table carefully and answer the questions given below it.
Number of candidates appeared and qualified in a competitive examination from different states over the years.

1).What is the percentage of candidates qualified in 1998 and 1999 together from all the states w.r.t. the candidates appeared from all the states in these two years (the value upto two decimal points)?
a)   10.84
b)   10.32
c)   10.62
d)   10.34
e)   None

2).For which of the following states the percentage of candidate qualified w.r.t. those appeared is the lowest in the year 1995?
a)   A
b)   F
c)   B
d)   D
e)   None of these

3).What approximately is the percentage of candidates qualified from states C and D together w.r.t. the candidates appeared from these two states in 1997?
a)   10
b)   12.5
c)   15
d)   20
e)   9.5

4).What approximately is the average number of candidates qualified in 1998 from the given states?
a)   1630
b)   1516
c)   1615
d)   1545
e)   1645

5).What is the average number of candidates appeared from state B in the given years?
a)   15850
b)   14550
c)   15050
d)   15040
e)   None of these

Directions (Q. 6 – 10) : Study the following graph carefully and give answers.
Account of income and expenditure (in crores) of seven companies in the year 2000.
Percentage Profit / Loss = [ (Income – Expenditure) / Expenditure ] × 100

6).Approximately what is the percentage of profit / loss that companies C and D had together?
a)   10% profit
b)   12% profit
c)   10% loss
d)   12% loss
e)   There was no loss or profit

7).If the income of company A increased by 10% in year 2000 from year 1999 and profit earned in 1999 was 20%, what was its expenditure in 1999? (The value upto two decimal places in crores)
a)   36.36
b)   32.32
c)   30.30
d)   Can’t be determined
e)   None of these

8).If the expenditure of company G in 2000 was 20% more than its expenditure in the year 1999 and the company earned a profit of 10% in 1999, what was the company’s income in 1999 (in crores Rs)?
a)   37.5
b)   41.25
c)   34.09
d)   Can’t be determined
e)   None of these

9).Which of the following companies had the highest percentage of profit / loss in 2000?
a)   B
b)   C
c)   F
d)   A
e)   None of these

10).What is the approximate percentage of profit earned by all the companies together in 2000?
a)   11
b)   11.5
c)   10.5
d)   12
e)   12.5

Answers:                    
1). d) 2). b) 3). a) 4). c) 5). e) 6). e) 7). e) 8). b) 9). d) 10). c)

Solution:

1). (Total qualified / Total appeared) × 100 = [ (11295 + 12170) / (111300 + 115650) ] × 100
= (23465 × 100) / 226950 = 10.34
Answer:  d)

2). Note : You are not expected to calculate the % values exactly. To answer the questions see the following facts:
% of qualified to appeared (A) = (1800 / 15250) × 100
% of qualified to appeared (B) = (1100 / 12500) × 100
Which percentage is lesser ? Naturally we have to compare the fractions 1800 / 15250 and 1100 / 12500
Or 18 / 15.25  and 11 / 12.5
Clearly, the first fraction is more than one and the second less than one.
Hence 18 / 15.25  > 11 / 12.5
Similarly, for C the fraction is more than one.
Now, for D the fraction is (16.4 / 17.6). Now compare 11 / 12.5 and 16.4 / 17.6. To compare two fraction we can apply the cross – multiplication rule.
11 × 17.6 < 12.5 × 16.4 or 193.6 < 209.92
Therefore 11 / 12.5 < 16.4 / 17.6 [ sign of inequality according to numerator]
Another way to compare the two fractions:
In fraction 11 / 12.5 the denominator is approximately 14% more than the numerator.
But in fraction 16.4 / 17.6, the denominator is approximately 10% more than numerator. This conclusion implies that the ratio of numerator to denominator in first fraction is less than the same ratio in second fraction. This implies that the first fraction is less than the second fraction. Now, following a similar logic, we find a closer competitor for our choice in case of F, where the fraction is 12.5 / 14.5. If we compare it with 11 / 12.5 we find that in 12.5 / 14.5 the denominator is more than 16% of numerator. Hence we conclude that 12.5 / 14.5 < 11 / 12.5
Hence our required answer is F, ie choice (b)
Answer: b)

3). [ (1480 + 1575) / (15500 / 14800) ] × 100 = (3055 / 30300) × 100 = 10%
Answer: a)

4).
Answer: c)

5). Ans = 14050
Answer: e)

6). Total Exp = 45 + 40 = 85 cr
Total Inc = 35 + 50 = 85 cr
No profit no loss.
Answer: e)

7). Income of A in 1999 = 37.5 [ 100 / (100 + 10) ]cr
Expenditure in 1999 = 37.5 (100 / 110) (100 / 120) = 28.41 cr.
Answer: e)

8). Expenditure of G in 1999 = 45(100 / 120)
Income of G in 1999 = 45(100 / 120)(110 / 100) = 41.25 cr.
Answer: b)

9). We see that highest loss or gain is 10 cr. (Companies A, B, C, D). Now, we have to find the lowest expenditure among these companies because in % profit, expenditure comes in denominator and for the highest value, denominator should be the lowest so our answer is (A), or choice (4).
Answer: d)

10). Combined  % profit = [(+10 +10 – 10 + 10 – 5 + 7.5 + 5) / 260]  × 100
= (27.5 / 260) × 100 = 10.5%

Answer: c)


 



More Practice Aptitude Questions for SBI PO/IBPS RRB -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">