5 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation)

SBI PO/IBPS RRB 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-7:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 1-5): Study the following graph carefully to answer the questions given below it.
Production of paper (in lakh tonnes) by three different companies A, B & C over the years
  

1). What is the difference (in tonnes) between the production of company C in 2001 and that of company A in 2004?
a)   500000
b)   5000000
c)   50000
d)   50000000
e)   500000000

2). What is the percentage increase in production of company A from 2004 to 2005?
a)   85.71
b)   46.15
c)   84.23
d)   45.25
e)   55.75

3). For which of the following years the percentage of rise/fall in production from the previous year is the maximum for company B?
a)   2002
b)   2003
c)   2004 & 2005
d)   2005
e)   2006

4). The total production of company C in 2002 and 2006 is what percentage of the total production of company C in 2004 and 2005?
a)   170
b)   175
c)   178
d)   180
e)   165

5). What is the difference (in lakh tonnes) between the average production per year of the company with highest average production and that of the company with the lowest average production?
a)   25.50
b)   28.3
c)   21.38
d)   22.32
e)   20.83
Directions (Q. 6-10): The following bar graph shows the total Indian Export (in $ billion) during a period of 8 months. The pie chart shows the breakup of this Export during this period. Refer to the graphs to answer the questions that follow.
6). The exports of Textiles and Others in the month of July is approximately equal to the exports of
Gems & Jewellery and Others in the month of
a)   April
b)   August
c)   October
d)   November
e)   July

7). What is the ratio of the exports of first four months to those of the last four months?
a)   1.12
b)   0.89
c)   1.5
d)   0.75
e)   1.75

8). If the target for the export of Gems and Jewellery for the complete year is set at $120 billion, then what should be the total value of exports of the same for the remaining four months (assume April-March as the Financial Year)?
a)   $ 46 billion
b)   $ 38 billion
c)   $ 32 billion
d)   $ 44 billion
e)   $ 50 billion

9). If the government charges 12% tax on all exports of Textiles and 15% on Gems and Jewellery, what is the revenue earned from these sectors during the given eight-month period?
a)   $ 15 billion
b)   $ 20 billion
c)   $ 22 billion
d)   $ 25 billion
e)   $ 18 billion

10). What is the ratio between the exports of April, June and august together and May, July and November together?
a)   21 : 29
b)   35 : 29
c)   17 : 19
d)   21 : 18
e)   None of these

 Answers:                    
1). a) 2). a) 3). c) 4). b) 5). e) 6). c) 7). a) 8). a) 9). e) 10). b)

Solution:
1).
Answer: a)

2). Percentage increase of A from 2004 to 2005 = 65 – 35 / 35 × 100 = 85.71
Answer: a)

3). Percentage rise/fall in production for B
2002
2003
2004
2005
2006
11.11
20
50
33.33
33.33
Answer: c)

4). Percentage production = 70 / 40 × 100 = 175
Answer: b)

5). Average production of A = 51.66
Average production of B = 43.33
Average production of C = 30.83
Difference of production = 51.66 - 30.83 = 20.83
Answer: e)

6). Export of Textiles and Others in July = 40 / 100 × 32 = $ 12.8 billion
Export of Gems and Jewellery and Others in October = 46 / 100 × 28 = $12.8 billion.
Answer: c)

7). Export for the first 4 months (Apr-July) = 35 + 22 + 42 + 32 = $ 131 billion
Export for the last 4 months (Aug-Nov) = (38 + 18 + 28 + 33) = $ 117 billion
Ratio = 131/117 = 1.119 = 1.12.
Answer: a)

8). Gems and Jewellery export for the first 8 months (Apr-Nov) of the year = 0.3 × 248 = $74.4 billion.
Total value of the exports for the remaining 4 months (Dec-Mar) of the year
= Target - $74.4 billion = $120 - $74.4 = $45.6 billion = $46 billion.
Answer: a)

9). Textile exports over the period = 0.24 × 248 = $59.52 billion.
Gems and Jewellery exports over the period = $74.4 billion
Revenue from Textile exports = 0.12 × 59.52 = $7.14 billion
Revenue from Gems and Jewellery exports = 0.15 × 74.4 = $11.16 billion.
Total revenue from these sectors = 7.14 + 11.16 = 18.3 = $18 billion.
Answer: e)

10). April, June and august = 35 + 42 + 38 = 105
May, July and November = 22 + 32 + 33 = 87
105: 87 = 35: 29
Answer: b)



 



More Practice Aptitude Questions for SBI PO/IBPS RRB -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">