6 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation)

SBI PO/IBPS RRB 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-7:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 1-5): Following graph shows the production at different plants (A, B, C, D) of Torrent Ltd for four years. Ordinate is production figures in ’000 MTs.
(i) Capacity utilization = Production × 100 / Capacity
(ii) Production is undertaken uniformly during the year.
(iii) Capacity of four plants (in ’000 MTs) in 1996 is as follows: A = 222, B = 160, C = 180, D = 190
(iv) Raw material availability at the plants in 1996 is to produce following quantities (’000 MTs):
A = 123, B = 148, C = 185, D = 198

1). Which plant has the highest capacity utilization in 1996?
a)   B
b)   A
c)   D
d)   C
e)   None of these

2). Plant D operated only for 8 months in 1993. What would have been the capacity utilization in 1993 if the plant had run for the entire year? [Total capacity of D in 1993 = 190000 MTs]
a)   60%
b)   50.67%
c)   40%
d)   70%
e)   65%

3). If plant C operated at 60% capacity utilization in 1993 and 80% in 1994, what was the capacity addition during that period?
a)   20
b)   15
c)   25
d)   10
e)   Nil

4). What is the maximum possible production, taking into account raw material availability constraint in 1996?
a)   A-222, B-160, C-180, D-190
b)   A-123, B-148, C-185, D-198
c)   A-123, B-148, C-180, D-190
d)   A-123, B-148, C-180, D-198
e)   A-125, B-150, C-180, D-198

5). In 1996 bonus is to be given to employees of the plant which produces at least 25% of total company production and which achieves capacity utilization of more than that achieved by the whole company. Which plants received the bonus in 1996?
a)   C & D
b)   B, C & D
c)   D
d)   A
e)   None of these

Directions (Q. 6-9): Refer to the tables below:
The following tables give information related to fertilisers (nitrogen and phosphate).

Year
Nitrogen
(lac tonnes)
Cap. Util.(%)
Phosphates
(lac tonnes)
Cap. Util. (%)
1990-91
69.93
85.50
20.51
74.50
1991-92
73.01
88.50
25.62
93.10
1992-93
74.30
88.00
23.06
82.10
1993-94
72.31
83.90
18.16
64.30
1994-95
79.45
91.20
24.93
88.30
1995-96
87.77
96.90
25.58
90.60
1996-97 (Est.)
90.23
97.00
26.80
91.00

Year
Fertilizer consumption (lac tonnes)
1990-91
125.46
1991-92
127.28
1992-93
121.55
1993-94
123.66
1994-95
135.64
1995-96
144.30

6). By what percentage was consumption of fertilizers greater than the production of fertilizers in the year 1992-93?
a)   22
b)   23
c)   25
d)   26
e)   None of these

7). What was the increase in total production capacity of phosphate fertilizers between 1991-97?
a)   1.5 lac tonnes
b)   2 lac tonnes
c)   2.5 lac tonnes
d)   1 lac tonnes
e)   None of these

8). Total fertilizer production in 1995-96 was what percentage of total fertilizer consumption (approximately)?
a)   78
b)   79
c)   77.5
d)   78.5
e)   None of these

9). Between 1990-96, production of nitrogen fertilizer was what percentage of total consumption of fertilizers?
a)   50
b)   45
c)   60
d)   55
e)   65


Answers:                    
1). c) 2). a) 3). b) 4). c) 5). e) 6). c) 7). b) 8). d) 9). e) 

Solution:
1). Capacity utilization for the plants is
A = 75 × 100/222 = 33.8%
B = 135 × 100/160 = 85%
C = 145 × 100/180 = 80%
D = 170 × 100/190 = 90%
Answer: c)

2). Plant D produced 75 (’000 MTs) in 1993 in 8 months. If the plant had been operative throughout the year it would have produced 12 × 75/8 = 112.5 (’000 MTs)
The capacity utilization = 112.5 × 100 / 190 = 60%
Answer: a)

3).
Year
% Capacity Utiz.
Total capacity
1993
60
85×100/60=140
1994
80
124×100/80=156.25
Answer: b)

4). Using both the constraints: Capacity of four plants: A = 222, B = 160, C = 180, D = 190; and Raw material availability at the plants in 1996 is to produce following quantities (’000MTs): A = 123, B = 148, C = 185, D = 198. Hence minimum value between Capacity and Raw material availability is the maximum production possible. Hence answer option is (3).
Answer: c)

5).
Plant
Capacity considering Constraints
Actual production
% Utilization
A
123
75
61
B
148
135
91
C
180
145
81
D
190
170
90
Total
641
525
82
25% of total

131.25


Only B & D satisfy the given condition.
Answer: e)

6). For 1992-93:
Production = 74.30 + 23.06 = 97.36
Consumption = 121.55
 Percentage lead of consumption over production = 121.55 - 97.36 / 97.36 × 100 = 25%
Answer: c)

7). Production capacity in 1991 = Production / Capacity utilisation =20.51 / 0.7450 = 28
Production capacity in 1997 = 26.8 / 0.91 = 30
Hence increase in capacity = 30 – 28 = 2.
Answer: b)

8). Total fertilizers production in 1995-96 = 87.77 + 25.58 = 113.35
Total consumption in 1995-96 = 144.36
Required percentage = 113.35 / 144.30 × 100 = 78.5%
Answer: d)

9). Production of nitrogen fertilizers from 1990-96
= 69.93 + 73.01 + 74.3 + 72.31 + 79.45 + 87.77 = 456.77
Consumption of fertilizers from 1990-96
= 125.46 + 127.28 + 121.55 + 123.66 + 135.64 + 144.3 = 777.89
Required percentage = Production / Consumption × 100 = 456.77 / 777.84 × 100 = 60%
Answer: e)



 



More Practice Aptitude Questions for SBI PO/IBPS RRB -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">