7 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) [Answers updated]

SBI PO/IBPS RRB 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-8:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q. 1-5): The following line chart shows the ratio of export to import of five companies A, B, C, D and E in years 2000 to 2004.


The following Radar graph shows the projected % increase in export in year 2005 with respect to 2004. (It is assumed that the import in year 2005 is equal to the import in year 2004.)

1). The export of company C is twice that of company D in year 2001. The import of company D in year 2001 is 70 million more than the export. The import of company C in year 2001 is
a)   280 million
b)   220 million
c)   240 million
d)   180 million
e)   None of these

2). The trade deficit of company B in year 2003 is 75% more than the trade deficit of company A. The ratio of import of company B to that of company A in year 2003 is
a)   13 : 5
b)   4 : 9
c)   6 : 3
d)   7 : 2
e)   None of these

3). If the ratio of export of company E in 2003 to that in 2004 is 4 : 5, the combined ratio of export to import of company E in year 2003 and 2004 together is
a)   30 : 19
b)   17 : 9
c)   34 : 13
d)   29 : 16
e)   None of these

4). The total transactions (export + import) of companies A, B and C in year 2004 are in the ratio 3 : 4 : 2. The export and import of companies A, B and C in year 2004 together are in the ratio of
a)   334 : 213
b)   226 : 179
c)   174 : 97
d)   None of these
e)   Cannot be determined

5). The ratio of export to import of company C in year 2005 as per the projection is
a)   6 : 7
b)   6 : 5
c)   4 : 3
d)   4 : 5
e)   None of these


Directions (Q. 6-10): Refer to the line graph below and answer the questions that follow.
DIRECT SELLING BUSINESS


Rank Company
Turnover in 2002 (in Rs Crores)
No. of distributors in 2002 (in lakhs)
1.
Wamay
472
3.65
2.
Codimare
165
4.95
3.
Nova
110
0.68
4.
Balife
78
0.2

6). What is the average simple annual growth rate of turnover of direct selling business in India during the given period?
a)   42%
b)   60%
c)   78%
d)   137.5%
e)   None of these

7). If Wamay and Nova were the only companies in the direct selling business in India till 1998 with the Wamay market share three times that of Nova, then what is the percentage growth in Nova’s turnover during the given period?
a)   10%
b)   15.6%
c)   35%
d)   46.7%
e)   None of these

8). Balife was launched in 2000. Since then, the number of its distributors is increasing by 25% every year and its turnover by 20%. Then what was the turnover-to-number of distributors ratio of Balife during its launching year?
a)   36120
b)   39820
c)   42320
d)   45720
e)   None of these

9). Which of the following is definitely false?
a)   The ratio of turnover to number of distributors is maximum for Balife during 2002.
b)   2) Top four companies together have more than 80% of total number of distributors in the direct      selling business in India during 2002.
c)   There are not more than 18 companies in direct selling business in India during 2002.
d)   None of these
e)   Cannot be determined

10). During which year, has the ratio of turnover-to-number of distributors shown maximum percentage increase over the previous year?
a)   1999
b)   2000
c)   2001
d)   2002
e)   None of these

Answers:

1)c   2)d   3)a   4)b   5)b   6)d   7)d   8)c   9)c   10)b

Explanation:
1). Let K1 and K2 be present in the ratio of export to import of company C and company D in year 2001.
Import of company/ Export of company = 1.75 = 7/4
 Export of company C = 7K1
Import of company C = 4K1
Similarly, export of company D = 3K2
Import of company D = 4K2
According to the question,
7K1 / 3K2 = 2
7K1 = 6 K2 = K1/K2 = 6/7   …(I)
ALSO, 4K2 – 3K2 = 70 = K2 = 70
As per ( 1) = K1 = 6/7 K2 = 6/7 × 70 = 60
Important of company C = 4K1 = 4×60 = 240 million.
Answer: c)

2). Let K1 and K2 be present in the ratio of export to import of company A and company B respectively in year 2003.
Export of company A = K1
Import of company A = 2K1
Export of company B = 3K2
Import of company B = 4K2
Trade deficit (Import – Export) of company A = K1
Trade deficit of company B = K2
According to the question,
K2 = K1(1+(75/100))
K2 = K2 ×(7/4)
Import of company B/Import of company B = 4K2 / 2K1 = (4×(7k1/4)) / 2K1 = 7/2
Required ratio = 7 : 2
Answer: d)

3). Let K1 and K2 be present in the ratio of export to import of company E in 2003 and 2004 respectively.
Export of company E in 2003 = 5K1
Import of company E in 2003 = 4K1
Export of company E in 2004 = 2K2
Import of company E in 2004 = K2
According to the question,
5K1 / 2K2 = 4/5 à 25K1 = 8K2
KI/K2 = 8/25 à K1 = (8K2)/25
Required ratio = {5[(8K2) / 25] + 2K2} / {4[(8K2) / 25] + K2} = 90/57 = 30/19= 30 : 19
Answer: a)

4). Let K1 , K2 and K3 be present in the ratio of export to import of companies A, B and C respectively in year 2004.
Total transaction (export + import) of company A = 3K1 + 2K1 = 5K1
Total transaction (export + import) of company B = 5K2 + 4K2 = 9K2
Total transaction (export + import) of company C = K3 + K3 = 2K3
According to the question,
5K1 / 9K2 = 3/4
20 K1 = 27 K2 à K1 : K2 = 20 : 27
9K2 / 2K3 = 4/2
18K2 = 8K3 à K2 : K3 = 8 : 18 à 4 : 9
20 : 27
      4  : 9
= K1 : K2: K3 = 108 : 80 : 180 = 54 : 40 : 90
Total export of companies A, B and C / Total import of companies A, B and C
= 3K1 + 5K2+ K3 / 2K1 + 4K2 + K3 = (3×54+5×40+9) / (2×54+4×40+90) = 452/358
= 226/179 à required ratio 226 : 179
Answer: b)

5). Let K1 be present in the ratio of export to import of company C in year 2004.
Export of company C in year 2004 = K1
Import of company C in year 2004 = K1
From the radar graph,
% increase in export of company C = 20%
Export of company C in 2005 = K1 (1+ 20/100) = 6K1/5
Import of company C in 2005 = K1 (same as that of 2004)
Required ratio = (6K1 / 5) / K1 = 6/5 = 6 : 5
Answer: b)

6). Average annual growth rate = [(1950 – 300)/(300 × 4)] × 100 = 1650/12 =
137.5%
Answer: d)

7). Nova’s turnover in 1998 = 1/4 × 300 = Rs 75 crores
Nova’s turnover in 2002 = Rs 110 crores
 Percentage growth = [(110 - 75) / 75] × 100 = (35×100) / 75 = 46.7%
Answer: d)

8).  At 25% per annum, the number of distributors increases by 56.25% in two years. At 20% per annum, the turnover increases by 44% in two years.
Turnover-to-number of distributors for Balife in 2000
=[ (78 × 100 lakh)/ 1.44] / (0.2 lakh / 1.5625) = (7800 / 1.44) ×(1.5625 /0.2) = 42318
Answer: c)

9).  Nothing can be inferred about statement 1 as data is given for only top 4 companies.
Statement 2 is definitely true as top 4 companies have approximately 85% of total number of distributors.
Total turnover of top 3 companies = 472 + 165 + 110 = Rs 747 crores
Turnover of all other companies = 1950 - 747 = Rs 1203 crores
Number of companies in the direct selling business will be minimum if all companies other than top 3 companies have turnover almost equal to the turnover of fourth company, ie Balife
Minimum number of companies (excluding top 3) = 1203/78 = 15.4 ≈ 16
Minimum number of companies = 16 + 3 = 19
Statement 3 is definitely false.
Answer: c)

10).
Year
Ratio (approx)
Percentage increase
1998
25000
-
1999
11500
-ve
2000
15600
4100/115>30%
2001
17100
1500/156<10%
2002
17400
300/17100<10%
Answer: b)


 



More Practice Aptitude Questions for SBI PO/IBPS RRB -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">