8 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) [Answers Updated]

SBI PO/IBPS RRB 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-9:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q. 1-5): Refer to the bar graph below and answer the questions that follow.

In the game of basketball, points for the correct throws are 1, 2 or 3. In a match the number of attempts to basket the ball and accuracy are given for all players of the team below. Indian Railways’players are A, B, C, D and E.


Player
Accuracy
1-pointer
2-pointer
3-pointer
A
66.66
33.33
20
B
100
66.66
100
C
75
75
100
D
88.88
100
50
E
100
71.42
83.33

1). How many points were scored by player A?
a)   13
b)   19
c)   21
d)   39
e)   None of these

2). What was the accuracy of the most accurate player? (Accuracy means no. of baskets per attempt.)
a)   78%
b)   80%
c)   83%
d)   87%
e)   None of these

3). What percentage of total points was scored by player D?
a)   13%
b)   21%
c)   30%
d)   37%
e)   None of these

4). What percentage of total points was scored through 2-pointers?
a)   22%
b)   32%
c)   42%
d)   52%
e)   None of these

5). Point scored by all players from 3-pointers is what percentage (approx.) more/less than those from 2-pointers?
a)   15% more
b)   10% less
c)   15% less
d)   10% more
e)   None of these


Directions (Q. 6-10): The following table shows the percentage population above poverty line and ratio of male to female above and below poverty line for states A, B, C, D and E in year 2003.
Name of State
% population above poverty line
Ratio of male to female
Below poverty line
Above poverty line
A
72
4 : 3
4 : 5
B
64
8 : 10
9 : 7
C
56
6 : 5
13 : 15
D
84
7 : 9
11 : 10
E
76
5 : 7
9 : 10

6). In which state is the maximum male population below poverty line?
a)   C
b)   B
c)   A
d)   Can’t be determined
e)   None of these

7). If the female population below poverty line in state D is 6.3 million, find the female population above poverty line.
a)   38 million
b)   28 million
c)   40 million
d)   42 million
e)   None of these

8). If the female population above poverty line in state A is 3.6 million more than the female population above poverty line in state D, find the difference between total population of State A and state D.
a)   9 million
b)   8 million
c)   10 million
d)   Cannot be determined
e)   None of these

9). If the percentage of male population below poverty line in state C and state E together is 15%, find the % male population above poverty line in states C and E together.
a)   45.2%
b)   32.4%
c)   37.8%
d)   Cannot be determined
e)   None of these

10). If the female population above poverty line in state C is greater than the female population above poverty line in state B, which of the following is definitely true?
a)   Population of state C < population of state B
b)   Population of state C > population at state B
c)   Population of state C = population of state B
d)   Cannot be determined
e)   None of these

Answers:
1)a   2)b   3)b   4)c   5)c   6)d   7)b   8)a   9)b   10)d

Explanation:

Directions (Q. 1-5):
Player
No. of attempts for
1-pointer
2-pointer
3-pointer
A
6
9
5
B
3
6
1
C
8
4
3
D
9
3
6
E
4
14
6
Total
30
36
21

Player
Number of baskets
1-pointer
2-pointer
3-pointer
A
4
3
1
B
3
4
1
C
6
3
3
D
8
3
3
E
4
10
5
Total
25
23
13

1). Points scored by player A = 4 × 1 + 3 × 2 + 1 × 3 = 4 + 6 + 3 = 13
Alternatively:
Player A has overall accuracy of around 40% with quite a low accuracy of 3 pointers.
With total 20 attempts, assuming average score of 2 per attempt, approximate score would be
0.4 × 2 × 20 = 16.
Answer: a)

2).
Player
A
B
C
D
E
Accuracy
8/20=0.4
8/10=0.8
12/15=0.8
14/18<0.8
19/24<0.8

Players B and C have the maximum accuracy of 80%.
Answer: b)

3). Total points = 25 × 1 + 23 × 2 + 13 × 3 = 25 + 46 + 39 = 110
Points scored by player D = 8 × 1 + 3 × 2 + 3 × 3 = 23
Percentage of points scored by player D =(23/110)×100 ≈ 21%
Alternatively:
Approximately 20% of total attempts were made by player D with the same accuracy (approximately) as the other players except A, whose accuracy is quite low. Hence, player D must have scored approximately 20% of total points.
Answer: b)

4). Number of points scored through 2-pointers = 2 × 23 = 46
Percentage of points through 2-pointers = (46/110)×100 ≈ 42%.
Answer: c)

5). Total points scored from 3-pointers = 13 × 3 = 39
Total points scored from 2-pointers = 23 × 2 = 46
Required percentage = [(46-39)/46] × 100 ≈ 15.2%.
Answer: c)

6). Total population of each of the states is not given. Hence data inadequate.
Answer: d)

7). 9/16 part of 16% =  6.3 million
= 9% = 6.3 million
10/21 part of 84% ie 40% = (6.3/9)×40 = 28 million.
Answer: b)

8). At first glance, data seems inadequate for the question.
Let total population of state A and state D be x and y respectively.
Female population above poverty line in state A = 5/9 part of 72% of x = 40% of x.
Female population above poverty line in state D = 10/21 part of 84% of y = 40% of y.
According to the question,
40% of x – 40% of y = 3.6
= 40% of (x - y) = 3.6
= x – y = 9 million
Note: If percentages are different then we can’t solve the problem.
Answer: a)

9). Percentage male population below poverty line in state C = 6/11 part of 44% = 24%
and that in state E = 5/12 part of 24% = 10%
Combining both states, we have 15% male population below poverty line.
It means that 15% is the weighted mean of 10% and 24%.
C                  E
24%            10%
          15%
5                    9
Therefore, total populations of C and E are in the ratio 5 : 9.
Now, % male population above poverty line in state C = 13/28 part of 56% = 26%
and that in state E = 9/19 part of 76% = 36%.
Required % =  [(26×5+36×9)/(5+9)] = (130+324)/14 = 454/14 = 32.4%
Answer: b)

10). Let the total population of state C and state B be x and y respectively.
According to the question,
15/28 part of 56% of x > 7/16 part of 64% of y
= 30% of x > 28% of y
= x > y or x < y or x = y.
Answer: d)
 




More Practice Aptitude Questions for SBI PO/IBPS RRB -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">