14 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB 2016- Practice Reasoning Questions (Direction)

SBI PO/IBPS RRB 2016- Practice Reasoning Questions (Direction) Set-15:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.
1). One morning after Sunrise, Riya and lovely were talking to each other face-to-face at Tilak square. If Lovely ‘s shadow was exactly to the right to Riya, which direction Lovely was facing?
a)   North
b)   South
c)   East
d)   Data inadequate
e)   None of these

2). One evening before Sunset two friends Madav and Ram were talking to each other face-to face. If Ram’s shadow was exactly to his right side, which direction was Madav facing?
a)   North
b)   West
c)   South
d)   Data inadequate
e)   None of these

3). One morning after Sunrise Pramod and Sanket were standing in a park with their backs. Pramod’s shadow fell exactly towards his left hand side. Which direction was Sanket facing?
a)   North
b)   East
c)   South
d)   West
e)   None of these

Directions (Q. 4-6): study the following information carefully and answer the questions that follow.
A, B, C, D, E, F, G, H and I are nine houses. C is 2 km East of B. A is 1 km North of B and H is 2 km South of A. G is 1 km West of H, while D is 3 km East of G and F is 2 km North of G. I is situated just in middle of B and C, while E is just in middle of H and D.


4). Distance between E and G is
a)   1 km
b)   1.5 km
c)   2 km
d)   5 km
e)   None of these

5). Distance between E and I is
a)   1 km
b)   2 km
c)   3 km
d)   4 km
e)   None of theses

6). Distance between A and F is
a)   1 km
b)   1.41 km
c)   2 km
d)   3 km
e)   None of these

7). Divyanshi starts from point T, walks straight towards North to point U, which is 4 ft away. She turns left at 90degree right a walks 1 ft to Q, turns left at 90 degree and goes to V, who is 1 ft away and once again turns 90 degree right and goes to R, 3 ft away. How much distance should Divyanshi cover to reach the starting point?
a)   4 ft
b)   5 ft
c)   7 ft
d)   8 ft
e)   None of these

8). Nikhil walked 30 m towards East, took a left turn and walked 20 m. he again took a left turn and walked 30 m. how far and in which direction is he from his starting point?
a)   20 m, North
b)   80 m, North
c)   20 m, South
d)   80 m, South
e)   None of these

9). Vivek walks 20 m North. Then , he turns right and walks 30 m. Then, he turns right and walks 35 m. Then, he turns left and walks 15 m. Then, he again turns left and walks 15 m. In which direction and how many metre away is he from his initial position?
a)   15 m, West
b)   30 m, East
c)   30 m, West
d)   45 m, East
e)   45 m, South

10). Jitendra walks 10 km towards North. From there, he walks 6 km towards South. Then, he walks 3 km towards East. How far and in which direction is he with reference to his starting point?
a)   5 km, West
b)   5 km, North-East
c)   7 km, East
d)   7 km, West
e)   None of these

Answers:

1)a   2)c   3)c   4)c   5)a   6)a   7)b   8)a   9)d   10)b

Explanation:

1). According to the question,
From the diagram, it is clear that lovely is facing towards North direction.
Answer: a)

2). According to the question,
From the diagram, it is clear that Madav is facing towards South direction.
Answer: c)

3). According to the question,
From the diagram, it is clear that Sanket is facing towards South direction.
Answer: c)

Directions (Q. 4-6):
According to the given information,

4). E is the middle of H and D
So, HE = ½  × 2 = 1 km
EG = GH + HE = 1 + 1 = 2 km
Answer: c)

5). Required distance = EI =HB = 1 km
Answer: a)

6). Required distance = AF =HG = 1 km
Answer: a)

7). According to the question,
Required distance,
RT = √[(ST)2 + (RS)2] = √[(3)2 + (4)2 ] = √(9+16)
= √25 = 5 ft
Hence, Divyanshi must cover 5 ft to reach starting point.
Answer: b)

8). According to the question,
Required distance = AD = BC = 20 m
Point D is in North of point A.
Clearly, Nikil is 20 m in the North of starting point.
Answer: a)

9). According to the question,
Required distance,
AF = AG + GF  [AG = BC, GF = DE]
= 30 + 15 = 45m
Since, point F is the end point . hence, point F is 45 m away from starting point and in East direction.
Answer: d)

10). According to the question,
Required distance,
AD = √[(AC)2 + (CD)2] = √[(4)2 + (3)2]
= √(16 + 9) = √25 = 5 km
Clearly, point D is in the North- East of point A and is 5 km away from starting point A.
Answer: b)




More Practice Reasoning Questions for SBI PO/IBPS RRB -Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">