8 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle)

SBI PO/IBPS RRB 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle) Set-10:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.



Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Seven candidates Harish, Samir, Nilesh, Shailaja, Nikita, Laxman and Sujata are to be interviewed for selection as Trainee Officers by different panels I to VII for different companies A, B, C, D, E, F and G not necessarily in the same order.
Nilesh is interviewed by panel IV but nor for company C or D. Samir is interviewed by panel III but not for company C or D. Harish is interviewed for company B but not by panel I or II. Nikita is interviewed by company E but not for panel VII or II. Laxman is interviewed  by company F. Shailaja is interviewed by panel I but not for company C. Panel II does not interview Laxman. Panel III does not conduct interview for company A. Panel V does not conduct interview for company C and E. Harish does not in last panel.

1). Shailaja is interviewed for which company?
a) A
b) G
c) F
d) D
e) None of these

2). Panel II conducts interview for which company?
a) C
b) F
c) G
d) B
e) None of these

3). Who is interviewed for company G?
a) Nikita
b) Samir
c) Shailaja
d) Laxman
e) None of these

4). Who is interviewed for company F?
a) Shailaja
b) Sujata
c) Laxman
d) Cannot be determined
e) None of these

5). Which candidate is interviewed by panel V?
a) Harish
b) Laxman
c) Sujata
d) Shailaja
e) None of these


Directions (Q. 6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
A group of friends having seven members A, B, C, D, E, F and G contains four men and three ladies. Each one of them has a different profession— stockbroker, lawyer, doctor, professor, engineer, businessman and banker— and each one has passed out of a different college—P, S, V, W, X, Y and Z, not necessarily in the same order.
None of the ladies is a businessman or a stockbroker. C is a doctor. A is a ‘College Y’ passout. B is not a professor. E is neither an Engineer nor businessman and is a ‘College S’ pass out. F is a stockbroker and has not studied in ‘College P’. G is a man and has not  studied in ‘College W’ and ‘College X’. The professor is a ‘College Z’ passout. The lawyer has studied in ‘College P’. None of the ladies has studied in ‘College Y’ or ‘College S’. Doctor has not studied in ‘College W’.

6). What is the profession of D?
a) Doctor
b) Stockbroker
c) Engineer
d) Professor
e) None of these

7). Who among the following is a lawyer?
a) A
b) B
c) E
d) G
e) None of these

8). Which of the following groups represents ladies in the group of friends?
a) A, B, C
b) E, F, G
c) B, C, D
d) B, E, G
e) None of these

9). From which of the following colleges has the stockbroker passed out?
a) W
b) Y
c) S
d) X
e) None of these

10). Which of the following combinations is correct?
a) B-Doctor-Female
b) C-W-Male
c) A-Businessman-Y
d) D - Professor - Male
e) None of these

Answers:
1)d   2)a   3)b   4)c   5)a   6)d   7)b   8)c   9)a   10)e

Explanation:
Directions (Q. 1-5):
Candidate
Panel
Company
Nilesh
IV
A
Samir
III
G
Harish
V
B
Nikita
VI
E
Shailaja
I
D
Laxman
VII
F
Sujatha
II
C

Directions (Q. 6-10):
Member
Profession
College
A(+)
Engineer
Y
B(-)
Lawyer
P
C(-)
Doctor
X
D(-)
Professor
Z
E(+)
Banker
S
F(-)
Stockbroker
W
G(+)
Businessman
V






More Practice Reasoning Questions for SBI PO/IBPS RRB -Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">