9 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle)

SBI PO/IBPS RRB 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle) Set-11:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.
Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:
In a Group of 5, each person has an exclusive and different preference (has/likes) for a pen, a watch and a car. Pen preferences are Parker, Lamy, Pointer, Lexi and Cello. Car preferences are Wagon R, Swift, Santro, Mica and City. Watch preferences are Timex, Titan, Fastrack, Samay and Citizen. Harsh don’t like Parker. Suman has Mica but does not prefer among watches -Titan or Fastrack. The one who has Swift, likes Fastrack. Mrudula has preference for Cello. Amit has preference Timex, Veena prefers and Lexi. Harsh's preference for a watch is not Titan. Who likes Samay he did’t like pointer (or) Lamy. The one who likes cello she don’t like Samay. The one who likes Titan she also likes the Wargon R. who likes Citizen she does not in like Santro. Who likes Santro he does not in like Pointer&Parker.

1). Which watch is Suman's preference?
a)   Titan
b)   Fastrack
c)   Samay
d)   Cannot be determined
e)   None of these

2). Which pen is Harsh's preference?
a)   Lamy
b)   Pointer
c)   Lexi
d)   Cannot be determined
e)   None of these

3). Which watch is Harsh's preference?
a)   Samay
b)   Fastrack
c)   Timex
d)   Cannot be determined
e)   None of these

4). Whose preference is Swift?
a)   Harsh
b)   Amit
c)   Veena
d)   Cannot be determined
e)   None of these

5). Which watch is Veena’s preference?
a)   Sarnay
b)   Fastrack
c)   Titan
d)   Cannot be determined
e)   None of these

Directions (Q. 6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a square table in such a way that four of them sit at four corners of the square while four sit in the middle of each of the four sides. The ones who sit at the four corners face the centre while those who sit in the middle of the sides face outside.
Two females sit in the middle of the sides and two at the corners. A sits second to the left of G. G sits in the middle of one of the sides. C sits fourth to the right of his wife and his wife is not an immediate neighbour of A or G. B sits third to right of her husband. B does not sit at any of the corners. Only D sits between B and H. H is the husband of A. E is a male.


6). Which of the following is true with respect to the given seating arrangement?
a)   No two males are immediate neighbours of each other
b)   G and H do not face each other in the seating arrangement
c)   E and D are immediate neighbours of each other
d)   F is a male and sits diagonally opposite to E
e)   A sits in the centre of one of the sides of the square table

7). Who amongst the following is B's husband?
a)   C
b)   G
c)   E
d)   F
e)   Cannot be determined

8). How many people sit between B and C when counted in anti-clockwise direction from B?
a)   None
b)   One
c)   Two
d)   Three
e)   Four

9). Who amongst the following is the wife of C?
a)   D
b)   F
c)   B
d)   G
e)   Cannot be determined

10). What is the position of E with respect to C?
a)   Immediately to the left
b)   Second to the left
c)   Third to the right
d)   Immediately to the right
e)   Second to the right

Answers:
1)c   2)b   3)b   4)a   5)c   6)e   7)c   8)c   9)a   10)e

Explanation:
Directions (Q. 1-5)
Person
Pen
Car
Watch
Suman
Parker
Mica
Samay
Mrudula
Cello
City
Citizen
Amit
Lamy
Santro
Timex
Venna
Lexi
Wagon R
Titan
Harsh
Pointer
Swift
Fastrack

1). Suman likes Samay watch.
Answer: c)
2). Harsh likes Pointer pen.
Answer: b)
3). Harsh likes Fastrack watch.
Answer: b)
4). Harsh like’s Swift car.
Answer: a)
5). Veena likes Titan watch.
Answer: c)

Directions (Q. 6-10)
 H is husband of A. C is husband of D. E is husband of B.
6). Option (5) is true.
Answer: e)
7). E is husband of B.
Answer: c)
8). Two persons F and G sit between B and C.
Answer: c)
9). D is wife of C.
Answer: a)
10). Second to the right.

Answer: e)





More Practice Reasoning Questions for SBI PO/IBPS RRB -Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">