11 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle)

SBI PO/IBPS RRB 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle) Set-12:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (Q. 1-5): Seven persons T, U, V, W, X, Y and Z are sitting around a circular table and each of them taking different quiz, viz, Current affairs, Banking, Marketing, Reasoning, Aptitude, English and Computer but not necessarily in the same order.only two of them not facing centre..
V sits third to the left of the person who is taking computer quiz. The person who is taking marketing quiz is not an immediate neighbour of V and who is taking computer quiz. The one who is exactly between who is taking computer quiz and Y is not facing the centre. Z sits third to the right of T and is facing the centre. One of the immediate neighbours of U is not facing the centre. Z is taking Current affairs quiz. U is taking either Aptitude quiz or English quiz. Y is taking neither Reasoning quiz nor Marketing quiz. T is taking Reasoning quiz. V is taking either Marketing quiz or English quiz. W is taking computer quiz.

1). Who among the following are not facing the centre?
a)   U and X
b)   Y and V
c)   T and X
d)   Cannot be determined
e)   None of these

2). Who among the following is second to the left of X?
a)   V
b)   W
c)   Who is taking English quiz
d)   Y
e)   Both a and c

3). Who among the following is taking Banking quiz?
a)   Z
b)   T
c)   Y
d)   X
e)   Cannot be determined

4). What is the position of Y with respect to who is taking Marketing quiz?
a)   Third to the left
b)   Third to the right
c)   Fourth to the left
d)   Fourth to the right
e)   Both a and d

5). Which of the following statement is true?
a)   Y sits immediate left of the person who is taking Reasoning quiz.
b)   The person who is exactly between Z and who is taking Banking quiz is not facing the centre.
c)   The person who is exactly between U and Z is facing the centre.
d)   The person who is taking aptitude quiz is second to the left of T.
e)   None of the options are true.

Directions (Q. 6-10): A building has 10 floors numbered 1 to 10 in such a way that the ground floor is numbered 1, the floor above it numbered 2 and so on such that the topmost floor is numbered 10.
Ten people named Ravi, Shyam, Arul, Vivek, Sathish, Manish, Rakesh, Deepak, Rohit and Ramesh are staying in different floors, not necessarily in the same order and all of them studying in different standards viz, I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX and X this also not necessarily in the same order.
There are two people staying between Shyam and who is studying I standard. Ramesh is staying on 1 st floor and studying in standard IV. There are three persons ate staying between Deepak and Vivek. The person who is studying standard I is staying on even numbered floor. Rohit stays on either sixth floor or eighth floor. Arul is staying on the floor immediately below Rohit floor and immediately above who is studying standard VIII. Rakesh is studying standard V and staying between the floors of sathish and who is studying standard I. Deepak is staying on 6 th floor and studying either V standard or VIII standard. Manish is studying standard I and staying immediately above Ramesh floor. Rohit and Vivek studying II and IX standard respectively. The person who stays on 9 th floor is studying VI standard. Shyam is studying either VII or IX standard. Sathish is studying standard X.

6). How many persons are staying between Sathish and who is studying standard III?
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five
e) None of these.

7). Who is staying on floor number 9?
a) Rohit
b) Arul
c) Ravi
d) Vivek
e) Deepak

8). Who is staying between standard VII and standard V?
a) Sathish
b) Manish
c) Who is studying standard X
d) Deepak
e) Both a and c

9). If Deepak abd Ravi exchange their floors, how many people will be staying between Ravi and who is studying standard IV?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
e) None

10). The topmost floor is occupied by?
a) Ravi
b) Vivek
c) Deepak
d) Either Deepak or Vivek
e) Cannot be determined

Answers:
1)c   2)e   3)c   4)e   5)d   6)a   7)c   8)e   9)d   10)b

Explanations:

Directions (Q. 1-5):

Directions (Q. 6-10): 
Floors
Persons
Standard
10
Vivek
IX
9
Ravi
VI
8
Rohit
II
7
Arul
III
6
Deepak
VIII
5
Shyam
VII
4
Sathish
X
3
Rakesh
V
2
Munish
I
1
Ramesh
IV





More Practice Reasoning Questions for SBI PO/IBPS RRB -Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">