12 Jul 2016

SBI PO/IBPS RRB 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle) Answers updated

SBI PO/IBPS RRB 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle) Set-13:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below.

Five friends A, B, C, D and E are Musician, Architect, Doctor, Engineer and Artist by profession and like White, Blue, Red, Yellow and Green colour but not necessarily in that order.

The person whose hobby is dancing preferred lemonade to cola while others preferred cola to lemonade in beverages. The four friends who took cola were A, the one who is an engineer, the person whose favourite colour is Green and the one whose hobby is net surfing. D did not take lemonade and his favourite colour is White.
B’s favourite colour is Blue. He did not like lemonade. E’s hobby is not painting, reading or gardening. D clicks a picture of his friend who is an engineer. The person whose favourite colour is Red likes painting and the person who is artist likes gardening. D is not a doctor. The person who is a doctor takes cola. The person who is an engineer likes Blue colour. The musician’s favourite colour is not Yellow. C’s favourite colour is Green. The one who likes dancing he is not a doctor. Artist does not like Painting.

1). Who among the following is a Doctor?
a)  
b)   A  
c)   D
d)   Cannot be determined
e)   None of these

2). B’s hobby is
a)   Reading 
b)   Painting 
c)   Gardening
d)   Cannot be determined
e)   None of these

3). The person who likes Netsurfing is a/an
a)   Architect
b)   Musician
c)   Engineer
d)   Cannot be determined
e)   None of these

4). Whose favourite colour is Yellow?
a)   E  
b)   C
c)   The one who is an artist
d)   Cannot be determined
e)   None of these

5). Which of the following combinations is not correctly matched?
a)   E – Architect – Yellow – Dancing – Cola
b)   C – Artist – Green – Gardening – Cola
c)   B – Engineer – Blue – Reading – Cola
d)   A – Doctor – Red – Painting – Cola
e)   None of these

Directions (Q. 6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below.
Eight friends – Sukumar, Ramesh, Gokul, Suresh, Valar, Saran, Prema and Priya are sitting around a circular table, but not necessarily in the same order. Four of them are facing inside and the other four are facing outside. All eight friends belong to different cities Bhopal, Patna, Kolkata, Delhi, Mumbai, Bengaluru, Chennai, and Rajkot but not necessarily in the same order.
Saran faces the centre and sits third to the right of Gokul. Suresh belongs to Kolkata and faces the person who belongs to Bengaluru.  Prema sits third to the right of Ramesh, who stays in Bhopal. The person who belongs to Delhi is facing the same direction as the person who belongs to Mumbai. Valar is sitting between the person who belongs to Kolkata and the one from Rajkot respectively. Sukumar belongs to Mumbai and Gokul belongs to Patna. The person who belongs to Chennai is facing outward and is immediate neighbour of the person who belongs to Rajkot. Priya is the immediate neighbour of the persons who belong to Mumbai and Chennai. Valar is on the immediate left of Suresh.


6). Which of the following friends belongs to Bengaluru?
a)   Sukumar
b)   Suresh
c)   Priya
d)   Prema
e)   Valar

7). Who are immediate neighbours of Sukumar?
a)   Ramesh and Gokul
b)   Valar and Suresh
c)   Priya and Ramesh
d)   Prema and Valar
e)   Suresh and Saran

8). Which of the following pairs is true?
a)   Sukumar - Bhopal
b)   Priya - Bengaluru
c)   Suresh - Delhi
d)   Saran - Delhi
e)   Prema – Patna            

9). What is the position of Ramesh with respect to Valar?
a)   Third to the right
b)   Fourth to the left
c)   Fifth to the right
d)   Second to the right
e)   Third to the left

10). If Suresh and Priya interchange their positions and similarly Saran and Gokul interchange their positions then what is the position of Sukumar with respect to Gokul?
a)   Third to the left
b)   Third to the right
c)   Second to the left
d)   Immediate left
e)   None of these.

Answers:
1)b   2)a   3)b   4)a   5)a   6)c   7)c   8)b   9)e   10)a

Directions (Q. 1-5):
Person
Profession
Colour
Hobby
Beverages
A
Doctor
Red
Painting
Cola
B
Engineer
Blue
Reading
Cola
C
Musician
Green
Netsurfing
Cola
D
Artist
White
Gardening
Cola
E
Architect
Yellow
Dancing
Lemonade










Directions (Q. 6-10):








More Practice Reasoning Questions for SBI PO/IBPS RRB -Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">